Yaşadığımız sürece “garsonlarla” karşı karşıya kalmamız gerekecek. Bu süreçte de garsonlar bazen bize bazen de biz garsonlara kızıyor olacağız. Önemli olan  her zaman orta yolu bulmaktır.

Şimdi bir bakalım, garson kimmiş?
Lokanta ve kafe gibi işletmelerde müşterilerin verdiği siparişleri getiren garsonlara alakart garson denir. Lüks işletmelerde çalışan ve müşterileri karşılayan garsonlara şef garson denir. Hem mutfak hem de servis departmanında çalışan personellere ise ''runner garson'' adı verilir.

Sinirli bir müşteriye nasıl davranmalı?
Müşteriyi sakinleştirmek için, ona sabırlı ve anlayışlı davranmak önemlidir. Müşteriyle nazik ve kibar bir şekilde konuşmak ve onu dinlemek de önemlidir. Ona söylediklerinizi dikkatlice seçmek önemlidir. Müşteriye gerçekçi çözümler önererek, sorunu çözmeye çalışmak da müşteriyi sakinleştirecektir.

GARSONLARA TAVSİYELER
1. Müşteriyi mutlaka ama mutlaka sıcak bir selamlamayla karşılayın.
2. Tek kişi gelip bekleyene “Birini mi bekliyorsunuz” diye sormayın.
3. İnsanlar oturmadan önce masayı kontrol edin, sallanıyorsa sabitleyin.
4. Espri yapmayın, sevimli olmaya, iltifat etmeye falan kalkışmayın.
5. Yiyecek Ve içecekleri robot gibi son sürat saymayın. Burası lokanta, kafe, keyif yeri. Ezber yarışması değil.
6. Bardakların ağzına zinhar elinizle dokunmayın.
7. Masadaki kişiler yemeklerini yemeye devam ederken, yemeğini bitirmiş olanın önünden tabağını kesinlikle almayın.
8. Masaya yaklaşmadan önce kimin çay, kimin kahve kimin tost ısmarladığını iyi bilin. “Tost kimindi?” gibi komik sorular sormayın, işinizde ne kadar acemi ve ilgisiz olduğunuzu göstermekten başka işe yaramaz.
9. Sizin gözünüze kötü veya bozulmuş görünen hiçbir şeyi müşteriye servis etmeyin.
10. Tüm bardakların tertemiz olduğunu daha masaya koymadan önce kontrol edin.
11. Müşteriye kesinlikle dokunmayın. Bunun özrü de yoktur affı da. Sırtını sıvazlamayın, mesela leke çıkartıcıyla fırçayı kendisine verin, sakın ola temas etmeyin.
12. Müşterilerin duyacağı bir mesafedeyken diğer garson arkadaşınızla kişisel sohbet yapmayın.
13. Müşterilerin görebileceği şekilde yiyecek yemeyin, bir şey içmeyin.
14. Buram buram parfüm, tıraş losyonu veya sigara kokmayın. İnsanlar oraya yedikleri yemeğin ve içtikleri içkinin tadını almaya geldiler, sizi koklamaya değil.

OnOn
Gördüğünüz gibi garsonluk zor bir meslek. Sıradan bir iş sahası değil. Bunun için Paşa Camii OnOn’da çalışan garson arkadaşların müşterilere biraz daha dikkatli davranması gerekiyor ve bu kişilerin çalıştığı şirket garsonları müşterilere nasıl davranacağı konusunda eğitimden geçirirse iyi olacak. Gereksiz yere müşterilerle tartışmanın ve toplu halde müşterilere olumsuz tavır almanın bir anlamı yok.