• Balıkesir’de Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV)’nın ‘Ürettiğim için mutluyum’ projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği OBİDEV Mesleki Eğitim ve Üretim Merkezi’ne kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında bu yıl sözleşmeli öğretmen ataması yapılmayınca merkezin kapısına kilit vuruldu. • Türkiye’de örneği olmayan ve örgün eğitimin ardından orta, hafif düzeyde zihinsel engelli olan bireyler ile otizm spekturm bozukluğu bulunan toplam 65 öğrenciye farklı alanlarda eğitim-öğretim veren merkezdeki 14 öğretmene ayda kişi başı yaklaşık 9 bin lirayı tasarruf sayıp atama, görevlendirme yapılmaması tepkilere neden oldu. Merkez öğrencileri ve veliler okul ve öğretmenlerini geri istedi.

Bütçe harcamalarından hiçbir şekilde taviz vermeyen hükümet, tasarruf tedbirlerini en katı şekilde MEB’de uygulayarak eğitimi, eğitimciyi ve milyonlarca öğrenciyi feda ediyor.

Son olarak Türkiye’de eşi, benzeri olmayan Balıkesir’in Karesi ilçesine bağlı Üçpınar Mahallesi’nde faaliyet gösteren OBİDEV Mesleki Eğitim ve Üretim Merkezi’ne öğretmen görevlendirilmesi yapılmadığı için eğitime ara verildi.

Birkaç yıl önce OBİDEV’in Güney Marmara Kalkınma Ajansı hibesiyle hayata geçirdiği Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin proje ortağı olduğu, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iştirakçi olarak yer aldığı projede Halk Eğitim Merkezleri tarafından görevlendirilen kurs öğretmenlerince eğitim verilmekte.

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında 2 aydır öğretmen görevlendirilmediği için kapalı olan okulun öğrenci ve velileri merkez önünde bir araya gelerek okullarının yeniden açılmasını ve öğretmenlerinin geri gelmesini istedi.

 

“OKULUMUZU VE ÖĞRETMENLERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ”

Burada ilk olarak konuşan merkez öğrencilerinden Alp Can Kaya, “Otizmli bireyler ve zihinsel engelli bireyler için okulumuzda açılan halk eğitim merkezli kurslar bütçe engeline takıldı. 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde kurslar açılmayınca bu bireyler evlerine kapandı.

Bu kursların açılmaması ile bireylerin sosyalleşmesi ve eğitim alma imkanı ortadan kalktı. Bu durum ailelerin endişelerini arttırıyor.  Kursların ne zaman açılacağı belirsiz. Bu sebeple aileler çaresizliğe, çözümsüzlüğe doğru ilerliyor. Aileler ve öğrenciler mağduriyet yaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen kurslardan otizmli ve engelli bireylerin yararlandığı kursların bir an önce açılması lazım” dedi.

Kaya, çözüm önerisi olarak ise tasarruf tedbirleri kalkana kadar Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden öğretmen ve ulaşım desteği istedi.

 

“ÇOCUKLARIMIZ MUTSUZ”

Okul velilerinden Neyra Kaya da çocukların merkezde eğitim olmadığı için evlere kapandığını söyledi. Neyra Kaya; “Çocuklarımız geçen sene büyük bir heves ve mutlulukla okullarına geliyorlardı. Türkiye’de tek olan bu okulun proje ortağı belediye tarafından desteklenerek açılmasını talep ediyoruz. Çocuklarımız mutsuz.

Bu okul iki yıldır aktif sadece bu sıkıntıyı sadece bu yıl belirgin bir şekilde hissediyoruz. Kesinlikle eğitimden tasarruf olacağına inanıyorum. Çocuklarımızın eğitimlerine devam etmesini istiyoruz ve ilgililerin duyarlı davranmasını istiyoruz” dedi.

Daha sonra konuşan merkez öğrencileri Samet Kurt, Onur Ay Aytekin Kahveci eğitim aldıkları okullarının yeniden açılmasını istediler.

 

“EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAZ”

Yine okul verilerinden Mustafa Ay; “İki yıldır çocuklarımız bu okula gelmekte. Öğretmen yokluğundan okulumuz açılamıyor. Çocuklarımız burada grafik-tasarım eğitimi alıyordu. Eğitimden tasarruf olmaz. Biz tüm aileler olarak öğretmen istiyoruz ve okulumuzun yeniden faaliyete geçmesini istiyoruz” dedi.

 

HANGİ ALANLARDA EĞİTİM VERİLİYOR

Öte yandan OBİDEV Mesleki Eğitim ve Üretim Merkezi’nde orta, hafif düzeyde zihinsel engelli olan bireyler ile otizm spekturm bozukluğu bulunan toplam 65 öğrenciye mutfak, spor, tekstil, seramik, grafik, servis elanı yetiştirme ve müzik alanlarında toplam 14 öğretmenler eğitimler verilmekte. Merkez örgün eğitimini tamamlayan özel bireylere yönelik MEB VE Belediye ortaklığı ile eğitim veren Türkiye’deki tek merkez olmasıyla da büyük önem taşımakta.

 

HABER: İLKAN TOPRAK