Basketbolda alt yapının önemli olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediyespor Basketbol Genel Koordinatörü Menderes Gümüşdal, “Eğitmen kadrosu olarak şu an Türkiye'nin en iyi alt yapısı biziz. 4-5 sene sonunda da umarım A Milli çıkabilecek oyuncuları yetiştirmiş olacağız. Ama altyapı sabır isteyen bir iş. Alt yapıyı kuralım, alttan oyuncularımızı çıkartalım ve sonra yukarıyı zorlayalım. Alt yapıya önemli yatırım yaptık. ”

Balıkesir Büyükşehir Belediyespor Basketbol Genel Koordinatörü Menderes Gümüşdal 58 yaşında. 45 yıldır sporun içinde bir isim. 40 yıldır yönetici ve antrenör olarak çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Genel Koordinatör Gümüşdal ile Balıkesir basketbolu ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Alt yapıyı, A takımı, basketbol taraftarlarını, sponsorlukları konuştuk.  Geçmişte Anadolu Efes, Banvit gibi takımlarda görev yapan Menderes Gümüşdal, şimdi de Balıkesir'de Balıkesir basketbolunun gelişmesi için çaba harcıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyespor Basketbol kulübünden teklif gelmesi ile bu teklifi hiç düşünmeden kabul ettiğini ifade eden Gümüşdal, şu ana kadar Türkiye'de görülmüş en iyi antrenör kadrolarından birini Büyükşehir Belediyespor’da kurduklarını ifade etti. Gümüşdal, “Öncelikle antrenör arkadaşlarımızla bir araya geldik ve ilk altyapıyı bir toparlayalım diyerek alt yapıyı çok ciddi yatırım yaptık. Kulüpteki de çok ciddi değişimle birlikte altyapının değerini bilen arkadaşlar da burada. İlk çocukların kalacağı yer daha sonra da stadının içindeki spor salonu ile ilgili projeler yaptık o projelerin iyi olması ve kısa sürede tamamlanması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 14 yıldır 15 senedir TBL de lige katılan Balıkesir Büyükşehir Belediyespor'u A Takım olarak da bir yerlerde tutmaya çalıştık bunun için de çok genç bir kadro kurduk. Bu kadro daha önce genç milli takım oyuncularından da oluşan, geleceği çok iyi olan bir kadro ama tabii ki bu tip bir kadro kurduğunuzda da en önemli şey ilk başlangıçta başınıza gelebilecek kötü şeylere karşılık verebilmekti, bunun birincisinde Bordo’ya karşı yaşadık ki bence Bordo maçı kaybetmememiz gereken bir maçta ama maalesef kaybettik. Ardından da Liba Basketbola kaybettik.  Tabii bu çocukların da lig içinde olgunlaşması gerekiyor olgunlaştıkça daha iyi basketbol oynayacaklar inanıyoruz bunun için biraz sabır ve hakikaten bu çocukların çok ciddi anlamda Balıkesir'in basketbol severlerin desteğine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Burada da ben taraftarlarımızı her maçımızda tribünde görmek istiyorum ayrıca ben her gün Alpaslan Türkeş’teyim ne zaman isterlerse gelebilirler konuşabiliriz sosyal medya açık bütün sorularını cevaplayabilirim merak ettiklerini önümüzdeki günlerde de maçlardan sonra fuaye toplantıları diye bir şey düzenlemeye başlayacağız maç bittikten sonra maçın sonucu ne olursa olsun oyuncularımız bekleyen seyircilerle resim çektirmek veya küçük röportajlar yapmak konuşmak için Fuaye'de olacaklar. Bizim fanlarımız ya da basketbol seyircilerimiz de oyuncularımıza hem tanışma hem de aklındaki soruları sorma fırsatları bulacaklar” dedi.

PROJELERİMİZ VAR

Kulüp olarak projeleri olduğunu ve bunları da zamanla hayata geçireceklerini dile getiren Gümüşdal, ”Projelerden bir tanesi de esnaf ziyaretlerimiz esnaflarımızı da ziyaret edip işte onlara takımızı tanıtmak istiyoruz. Bunun haricinde okullarda panellere katılmak istiyor şu ana kadar bir okuldan teklif geldi onu da en kısa sürede gerçekleştireceğiz bu organizasyonlara da açığız. Biz basketbolu Balıkesir'de bir numaralı spor yapmaya çalışıyoruz. Futbolu bunun dışında tutuyorum ben diğer spor branşlarından bahsediyorum çünkü futbol tamamen bizim dışımızda bir olay farklı bir organizasyon farklı bir yapılanma ben diğer branşlardan bahsediyorum işte basketbolu çok iyi yerlere getirme hedefimiz var. İlk başta önümüzü görmeye çalışıyoruz yaptığımız bütün çalışmalar aslında bunun üzerine yani altyapıyı kuralım alttan oyuncularımızı çıkartalım ve ondan sonra yukarıyı iyice zorlayalım. Çünkü siz de bildiğiniz gibi bütçeler yukarıda çok ciddi rakamlar yani yıllık bazda baktığınızda minimum 4 milyon $'dan başlıyor 4 milyon $'dan işte Fenerbahçe'nin olduğu gibi 36 milyona kadar çıkıyor. Bütçeniz 2 milyon tabii 2 milyon dolarla da siz o ligde kalıcı bir takım olursanız bence yeterlidir. Oyunla ilgili tabii bu yıl ve önümüzdeki senenin ilgili en önemlisi Türkiye Kupası'nda gidebildiğimiz en yüksek yere kadar gitmek ve final oynamak en büyük hedefim benim. Ligde de Play Off’a kalmak. Şu an en önemli şeyimiz Play Off’a kalmak kalma üzerine. Bu takımın ben gerçekten başarılı olacağını düşünüyorum. İnsanların hoşuna giden basketbol oynayacağına eminim gencecik arkadaşlar herkesin çok seveceği bir takım. Herkes takımda kendinden bir şey bulacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren alacağımız bir kararla da Süper Lig'i zorlamaya başlayacağız. Ama yine söylüyorum şu an rakamlar öyle bir yerlere gitti ki bazı takımların iki buçuk milyon Euro bütçeleri var. Bizim bütçemiz çok cüzi bir miktar. Hatta şu an bu ligin en düşük bütçesi bize ait bile diyebiliriz. Büyük bütçe demek Öyle olsa CSK, Barcelona her yıl şampiyon olması lazım çünkü inanılmaz bütçeleri veriyorlar veya Anadolu Efes'te mesela her yıl final oynayıp kazanması gerekiyor ama bazen Final Four'a bile kalamadığı oluyor. Yani bütçe her şey demek ki esas önemli önemli olan bizim basketbola gerçekten değer vermemiz gerçekten sahada her şeyini verecek insanları bir araya toplamak. Biz bu çocuklardan önümüzdeki yıllarda götürmek istiyoruz bu yıl Play Off’a kalmak hedefimiz ama önümüzdeki yıl kadromuzu koruduğunuz takdirde tabii ki Süper Lig hedefimiz başlıyor çünkü oyuncu da bizim sistemimizi öğreniyor, beklentiler de büyüyor ve çocuklar olgunlaşmış oluyor daha iyi basketbol oynamaya başlıyorlar tecrübe kazanıyorlar. Dolayısıyla çok yetenekli olduklarını bildiğim için önümüzdeki yıldan itibaren de üst lige hedefleyen bir takım haline geliriz diye düşünüyorum” dedi.

YETİŞTİRİCİ KULÜP OLMALIYIZ

Birinci hedefinin kendi takımımızı desteklemek olduğunu kaydeden Gümüşdal, “Ama bunun yanında misal yıllarca Anadolu Efes’te de çalıştım, Banvit'te de çalıştım. Anadolu Efes'ten NBA’ye oyuncu gönderdik Banvit'ten oyuncu gönderdik Ülker Spor'da da aynı şekildeki şu an Ülker Spor’un o dönemki antrenörü Alaaddin Yakan da bizimle ve oradan da NBA'ye gönderdik veya diğer kulüplere oyuncular satıldı tabii ki iyi bir bütçe verildikten sonra iyi bir Bonservis bedeli ödendikten sonra hayır ben onu yapmayacağım da demek doğru bir şey olmaz. Sonuçta biz yetiştirici bir kulüp unvanına sahip olmak için mücadele ediyoruz yani ben elimden eğer bir çocuk gönderirsem benim hedefim Avrupa şampiyonluğu olamayacağına göre o bütçelere çıkamayacağıma göre Euro Lig’i kazanmak için mücadele edemeyeceğime göre o zaman ben o giden oyuncunun yerini alttan yeni birini yetiştirmek zorundayım. Oyuncuyu yetiştirdiğim zaman da benden isteyen istediği oyuncuyu alabilir yeter ki bedelini ödesin. Basketbolun en büyük açığı yetiştirici kulüp. Yetiştirici kulüpler o kadar hızlı azaldı ki buna çok ciddi ihtiyaç var biraz önce de söyledim en büyük darbe Banvit'in kapanması daha sonra TekSüt oldu orada birkaç yıl devam edildi ama kapandı. Biz o boşluğu doldurursak ki dolduracağımıza %100 inanıyorum çünkü eğitmen kadrosu olarak şu an Türkiye'nin en iyi alt yapısıyız biz. 4-5 sene sonunda da umarım A Milli çıkabilecek oyuncuları yetiştirmiş olacağız. Ama altyapı sabır isteyen bir iş yani hadi bu yıl başladım seneye olmuyor. Olma ihtimali de yok yani tesisle ilgili sıkıntılar giderilecek lojmanla ilgili sıkıntılar giderilecek ve öyle bir şey yapmalıyız ki bütçeyi abartmadan paraları saçmadan iyi işler yaparak bu işi devam ettirmemiz lazım en önemli nokta bu yoksa ver parayı ben yapayım herkesin yapabileceği iş. Takımı belli bir kültür seviyesinde belli bir maddi olanaklar içinde tutarak en iyisini etmeye çalışmak yani çocukları çok iyi basketbolcu olmalarını sağlamak. Çalışabileceğiz ortam var mı var, iyi antrenörlerimiz var mı var, iyi bir sistemimiz var. Yani un var irmik var şeker var artık helvayı da yapalım yani. U14-U15 Milli Takım aday kadrosuna çağrılacak oyuncularımız var. Ama tabi U16, U18 için 6 aylık daha zamana ihtiyacımız var. Ama ben şuna inanıyorum 1 yıl içinde aday kadroya en az 4 çocuk göndeririz” diye konuştu.  

BAŞKAN AKIN ÇAĞIRDI KOŞARAK GELDİM

Balıkesir Büyükşehir Belediyespor’a gelmesinde ki en büyük etkenin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın olduğunu belirten Menderes Gümüşdal, “Buraya gelmem deki en büyük etken beni buraya çağıran sevgili başkanımız Ahmet Akın'dır. Kendisi lütfen bu basketbolu toparlayalım birkaç yıl içinde de üste çıkalım dedi. Bana bu konuda sana sonuna kadar güveniyorum sadece mahcup etmeyin kelimesini kullandı. Bu kelime benim için tehditten bile önemlidir yanlış anlaşılmasın çünkü bir insanı üzmek bir insanı mahcup duruma getirmek benim hayatta yapmak isteyeceğim en son şey. Ben sevgili Ahmet Başkanımızı bu konuda asla ve asla ne üzmek ne kırmak isterim onun adını bu basketbolda da yüceltmek isterim yani bak evet bu işi yaptık ve çok da iyi yerlere geldik lafını ondan özellikle duymak isterim bu benim için çok değerli. Burç Başkanımız evet genç bir arkadaşımız ama yurt dışı görmüş çalışmış ve ciddi anlamda çok iyi projelere sahip ve çok heyecanlı bir arkadaşımız dolayısıyla her zaman ve sonuna kadar destek gördüm ondan. Diğer yandan Uğur Baysal var oda ben geldiğimden beri devamlı yanımda olan devamlı destekleyen biri. Bandırma'yı çok iyi tanıyordum zaten ama Balıkesir'i yeni tanımaya başladım çok farklı iki yer yani bambaşka iki insan topluluğu diyebilirim. Balıkesir'i tanımam da Uğur Baysal bana çok büyük yardımcı oldu. O yüzden Uğur’un değeri benim için çok farklı. Bu kulüpteki diğer insanlar da öyle ne zaman hangisinin kapısını çalsam sonuna kadar hep destek oldular sağ olsunlar biz de bu yüzden elimizden gelen en iyi şeyleri yapmaya çalışıyoruz” dedi.

BASKETBOLA İLGİ ÇOK FAZLA

Balıkesir’de basketbola olan ilgili beklediğinden fazla olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediyespor Basketbol genel Koordinatörü Menderes Gümüşdal, “Karşıyaka seyircisi basketbolu çok iyi bilir ama biraz tezahürat açısından ben onların karşısında dururum. Yani bu arada hakikaten çok sevdiğim bir kulüptür onu özellikle söyleyeyim ama o sahadaki o küfür olayı beni çok rahatsız eder. Şimdi bizim Balıkesir'de ben rakibi gerçekten misafir olarak kabul edip misafir gibi ağırlanıp misafir gibi gönderilmesini istiyorum. Birinci maçta bunu çok net yaşadık ama tabi stres çok fazla değildi hakemlerde herhangi bir ortamı bozacak bir girişim yoktu. Bir de bunun negatif yönünde acaba ne hale geleceğiz ama yani seyircimizden bizim istediğimiz şu gerçekten basketbolu bilerek bakıyorlar takım içinde yorum yapıyorlar ve şu olmayacak bu olmayacak olumlu olumsuz fark etmez çünkü olumlu yorum da önemli olumsuz yorum da önemlidir dinlemek lazım. Ama her ne olursa olsun rakip takımlarımızı misafir gibi ağırlayalım misafir gibi gönderelim. Bu bizim büyüklüğümüzü gösterir. Yine söylüyorum gencecik bir takımımız bazı inanılmaz mağlubiyetler de alabiliriz inanılmaz galibiyetler de alabiliriz çünkü ne olacağına inanın ben bile bazen kestiremiyorum hiç ummadığımız bir maçı kaybedebiliriz, bu maçtan fark yeriz diyeceğiniz bir maçı kazanabiliriz, yani çok farklı. Seyirci bunu bilmeli ve ne olursa olsun diğer takımların yaptığı gibi rakip oyuncuya küfretmek sahada çirkin tezahüratlar yapmanın bir Kuvayi Milliye şehrine bunların yakışmayacağını düşünüyorum. Yani düşmana bile, vatanını almaya gelen düşmana bile insanca yaklaşan bir şehrin evlatları buraya maç yapmaya gelmiş bir insanlara kötü davranmayacaktır ki bugüne kadar davrandığını da duymadım. Geçen senelerde de olmadığını bildiğim için bunu rahatlıkla konuşabiliyorum. Alkış da getirelim alkış da gönderelim. Dediğim gibi oyuncularımızla ilgili ben zaten her dakika salondayım devamlı insanların arasındayım istedikleri her soruyu sorabilirler böyle soru mu olur demem elimden dilimden geldiği kadar anlatmaya gayret ederim insanlara çocukları tanımak isteyebilirler antrenmanlarımızı izlemek isteyebilirler bizim kapımız sonuna kadar açık yeter ki idman esnasında sessiz olsunlar antrenmanın gidişatını bozmasınlar bu bizim için yeterli. İdman sonrasında oyuncularla konuşabilirler tanışabilirler. Gerekirse belki bir yerde bir kahve bile içilebilir. Ben istiyorum seyirci ve sporcularımız birbirine çok yakın olsunlar arkadaş olsunlar. Bu bizim için çok değerli şeyler ve basketbolun buna da açık olduğunu biliyorum. Biz uzaylı takımı değiliz veyahut sosyete de değiliz yani onlar için buradayız bu il için buradayız ki Balıkesir Türkiye'nin en güzel illerinden biri ben birçok il dolaştım, gelen bütün antrenör arkadaşlarım da aynı şeyi söylüyor gerçekten yaşaması en kolay olan il Balıkesir. İnanın hem fiyatsal da hem de buradaki arkadaşlıklar açısından gerçekten yaşaması en kolay olan illerden biri ve bunu çok daha iyi hale getirerek bu takımı zirveye taşıyabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

 

SPONSORLAR OLMALI  

Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nde göreve başladığından  beri çok ciddi anlamda bir çok şirketi ziyaret ettiğini ifade eden Gümüşdal, “Bordo maçını görüyorsunuz oradaki yaklaşık 30 küsur tane sponsor bulmuşlar. Bizim maalesef iki tane sponsorumuz var ki bunların biri körfezden diğeri de Bandırma’dan Ferhatoğlu ve Tüm Yapı. Maalesef kendi ilimizde bir tane bile sponsor bulamadık. Yani bu gerçekten benim her şeyden çok üzüldüğüm nokta. Bu parayı bize verin bir daha arkasını aramayın da demiyoruz gelin diyoruz verdiğiniz parayı takip edin nereye verdik ne yaptık ya da biz vermeyelim vereceğimiz yere direkt siz verin bunları söylememize rağmen maalesef bu konuda bizi Balıkesir’deki tüm işletmeler yapayalnız bıraktı. Benim en çok kırıldığım yer orası oldu. Onlar da belki kendine göre haklı tabi yani son zamanlarda çok ciddi bir ekonomik sıkıntı var insanlar akşam ne yiyeceğini bile bilemiyor. Ama biz gidip hani milyonlar istemedik. Küçük küçük olsun ama en azından biraz olsun hani bir destek olunsun diye yaptık. Ayrıca bu sponsorlukların geriye dönüşlerinin çok iyi olacağına eminim bakın gene ben size örnek vereyim Banvit yedinci sıradaydı basketbol başladığında sonrasında Türkiye'de bir numara açık ara öne geçti. Basketbol kapandıktan sonra şu an bakın üçüncü dördüncü sıralara düştü. Yani basketbola yatırım yapmanın inanın cazibesi var. Bunu birilerine anlatmamız lazım. Bizim maçlarımız televizyonda yayınlanıyor her maçımız YouTube da yayınlanıyor izlenebilirliğimiz var. İnsanlar tarafından takip edilen dikkat edilen bir takımımız genç çocuklar basketbol geleceği olan çocuklar var. Hani birkaç kişi de şunu diye bilmeli tamam ben gönül rahatlığıyla sponsor oluyorum size birkaç tane çocuğun sorumluluğunu da ben alıyorum gibi. Altyapı gerçekten zahmetli bir iş. Umarım kısa bir süre içinde buraya da yardımlar olacaktır” dedi.

HABER: İLKAN TOPRAK