Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, ‘Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamasında Rahim Kanserine dikkat çekti.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, Rahim Ağzı Farkındalık Ayı dolayısıyla, kadınlara uyarılarda bulundu. İl Sağlık Müdür Keskin, Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olduğuna çekti. Büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen Serviks Kanseri, gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla genç ve sosyo-ekonomik açıdan yoksun kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğun söyleyen Müdür Keskin açıklamalarının devamında ise şu sözlerine yer verdi; “Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biridir. Büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen Serviks Kanseri, gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla genç ve sosyo-ekonomik açıdan yoksun kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bir ülkede Serviks Kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Serviks Kanseri, tarama yöntemleri ile erken tanı alarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır.

Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı, yürütülmekte olan kapsamlı sağlık programlarının içine Serviks Kanseri taramalarını da alarak büyük bir başarı ile yürütmeye devam etmektedir. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın verilerine göre rahim ağzı kanseri dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olarak gösterilmektedir. Rahim Ağzı Kanseri erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür.

Serviks kanseri, aşılama, tarama ve etkin tedavi için kapsamlı bir yaklaşımla bir halk sağlığı sorunu olarak birkaç nesil içinde sonlandırılabilir. Serviks Kanseri taramalarınızı yaptırmak üzere aile hekiminize, KETEM birimlerine ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimize başvurabilirsiniz.

Serviks kanserini önlemek için, bilgilenin, bilgilendirin, doğru bilgiye ulaşın. Bilinçli toplum sağlıklı gelecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

HABER: HABER MERKEZİ