Bandırma'da kadınlara yönelik düzenlenen “Kadın ve Sağlık” söyleşisinde, alanında uzman doktorlar meme kanseri ve kadın hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Bandırma Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Kadın ve Sağlık” konulu söyleşi düzenlendi. Santral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğçe Karaçay “Meme kanseri”, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Ercan Değirmenci ise “kadın hastalıkları” konusunda bilgiler verdi.

Erken teşhisle meme kanserinin önüne geçilebileceğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğçe Karaçay, “Memede gerçekleşen bütün kitleler kötü huylu kanser değildir. Fibroadenom, kist gibi türlerde vardır. Bunların hepsi kanser değildir. Bazıları ise kanser riskini arttırabilir. O yüzden kontroller her ay mutlaka yapılmalı ve doktor tarafından yaptırılmalıdır.” dedi.

Erkeklerde de meme kanseri görülebildiğini kaydeden Karaçay, “Meme dokusu olan herkeste meme kanseri olabilir. Erkeklerde her 100 kişiden biri meme kanseriyken bu oran kadınlarda her 4 kişiden birine düşüyor. O yüzden her ay mutlaka el ile kontroller sağlanmalı ve uzmanına danışılmalıdır. Meme kanserini tetikleyen bir çok risk faktörü vardır. Bu risk faktörünün ilki ise kadın olmaktır. Yaş, aile öyküsü, endojen hormanol faktörler, obezite, sigara alkol kullanımı gibi çeşitli faktörler de etkilidir. Düzenli egzersizler, uzun süre emzirmek, kilo kontrolü, 30 yaşından önce doğum yapmak gibi çeşitli etkenlerle kanserden korunmak mümkün. Her kadın 20 yaşından sonra elle muayeneyi mutlaka öğrenmeli ve tedbiri elden bırakmamalıdır.” diye konuştu.

Uzman Değirmenci de söyleşide kadınsal hastalıklarda menopoz öncesi ve sonrası konular ile ilgili bilgi vererek tedavi yöntemlerini anlattı.

Etkinliğin sonunda Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Dilek Karaaslan tarafından Uzman Karaçay ve Değirmenci’ye plaket takdim edildi.

 

HABER: HABER MERKEZİ