CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, 5 Aralık 1934 yılında Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Başkan Yahşi; “Laik, demokratik ve özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek” dedi.

CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 89’uncu yıldönümüne özel düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Yahşi, açıklamasında Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı için verilen milli mücadelede kadınlar ve erkeklerin yan yana olduğuna vurgu yaptı.

CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi açıklamasında; “Takvimler 5 Aralık 1934’ü gösterdiğinde ise biz kadınlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle; ‘kadının kurtuluş devrimi’ gerçekleşti. Bugün, bu kurtuluş devriminin 89. yıl dönümü. Kutlu olsun!”

Birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Ayşe Pınar Yahşi, 89 yıl geçmesine rağmen, kadınların hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. Yahşi yaptığı açıklamaların devamında; “Parlamentolar Arası Birlik’in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre; Türkiye’de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldı. Raporda, Finlandiya’da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64.3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5.9 ‘dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu’nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore’den sonra, Bakanlar Kurulu’nda ise Çek Cumhuriyeti’nden sonra geliyoruz” dedi.
2023 genel seçimlerinin Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmesiyle, Cumhuriyet tarihinin en cinsiyetçi parlamentosu oluştuğunu ifade eden Yahşi, kadının siyasette daha fazla temsil edilmesi gerektiğini dile getirdi

2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde kadınların daha fazla siyasette yer almasını istediklerini söyleyen CHP’li Yahşi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ana hedefinin tam eşitlik olduğuna vurgu yaptı.   

 

“KADIN TEMSİLİNİ EN AZ İKİYE KATLAMAYA KARARLIYIZ”

CHP’nin, son üç yılda partisine yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdıklarını sözlerinin devamına ekleyen CHP Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarını sürdürdüklerini şu sözleriyle tamamladı; “Önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz” dedi.

 

HABER: BUSE ASLAN