CHP Balıkesir Kadın Kolları İl Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, kadınların köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme-seçilme hakkını kazanmasının 91. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yayınladığı mesajında Türkiye’deki kadınların siyasi yaşamındaki yerini vurgulayan Yahşi, kadınların siyasi haklarına kavuşması olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Kadın Kolları İl Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, kadınların köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme-seçilme hakkını kazanmasının 91. yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Başkan Yahşi, bu hakkın elde edilmesinin Türkiye’deki kadınların toplumsal ve siyasi yaşamındaki yeri ve önemi vurguladı.

CHP Balıkesir Kadın Kolları İl Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, konuşmasına Cumhuriyet devrimlerinin en önemlilerinden birinin kadınların siyasi haklarına kavuşması olduğunu belirterek başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde gerçekleştirilen reformların, kadınların toplumsal hayatta daha aktif rol almasına zemin hazırladığını ifade eden Yahşi, özellikle 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan düzenlemenin tarihi bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.  

6 Kasım 1933 tarihinde Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demircidere Köyü’nde yapılan seçimlerde Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olarak Gül Esin’in seçilmesi örnek gösterildiğini söyleyen CHP Balıkesir Kadın Kolları İl Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, Gül Esin’in seçilmesinin köy halkı tarafından sevinçle karşılandığını ve bu olayın tarih kitaplarında yer bulduğunu belirtti. Gül Esin’in muhtarlık döneminde köyün sosyal ve ekonomik hayatına önemli katkılarda bulunduğunu, özellikle kız çocuklarının eğitimine önem verdiğini vurgulayan Yahşi, kadınların 91 yıl önce bu hakka sahip olmalarına rağmen, eşitlik adına hala kat edilmesi gereken uzun bir yolun bulunduğundan bahsetti. 2019 yerel seçimlerinde muhtarların yalnızca yüzde ikisinin kadın olduğunu hatırlatan Yahşi, 2024 seçimlerinde bu oranın arttığını, ancak yine de eşit temsilden uzak olunduğunu; Türkiye genelinde 50 bin 517 muhtar bulunurken, bunların yalnızca bin 680’inin kadın olduğunu ve Balıkesir’deki bin 134 mahalleden sadece 65’inde kadın muhtarların görev yaptığını açıkladı.

KADIN MUHTARLARIN ROLÜNE DEĞİNDİ

Başkan Yahşi, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu vurgulayarak, kadın muhtarların toplumsal sorunları daha iyi bildiğini ve daha duyarlı bir şekilde çözdüğünü belirtti. "Hangi evin tenceresinde et, hangisinde dert pişer, en iyi muhtarlarımız bilir" diyerek kadın muhtarların toplum içindeki önemini dile getiren Ayşe Pınar Yahşi, kadın muhtarların, özellikle çocuk istismarı ve erkek şiddetinin arttığı günümüzde önemli bir başvuru kaynağı olduğuna dikkat çekti. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında eğitim almış kadın ve erkeklerin mahallelerde varlık göstermesi halinde toplumda olumlu değişikliklerin mümkün olabileceğini söyleyen Yahşi; "Kadınları geleneksel roller içine hapsedip, eş-anne rolleri dışında birey olarak kabul etmeyen AK Parti zihniyetine rağmen, eşit, adil ve demokratik bir Türkiye için mücadele edeceğiz" dedi.

Son olarak CHP Balıkesir Kadın Kolları İl Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, bu mücadelenin devam edeceğini ve kadınların toplumda daha fazla yer alması için çaba göstereceklerini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN