Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, "Ürünleri %1 ile alıyor, %10 ile çıkış yapıyoruz, %9’luk fark esnafın belini büktü. Dengesizliğin giderilmesini bekliyoruz" dedi.

Balıkesir Lokantacılar ve Benzerleri Esnaf Sanatkârları Odası Başkanı Hasan Yıldız, sektörün son dönemde yaşadığı KDV sorununa dikkat çekti.

Pandemiden sonra temel gıda maddelerinde yüzde 1’lik, aynı ürünün lokanta ve restoran gibi yerlerde sunulmasında yüzde 10’luk KDV uygulandığını hatırlatan Yıldız “Bizim işletmelerimizde ürünleri yüzde 1 KDV ile alıyoruz, yüzde 10 ile çıkıyor, yüzde 9’luk KDV farkı esnafın belini büktü, zora soktu. Bizim girdi maliyetlerimiz ve işletme maliyetlerimiz yüksek, esnaf para kazanamaz duruma geldi. KDV oranındaki dengesizliğin giderilmesini bekliyoruz” dedi.

 

KOMİSYONA DÜZENLEMESİ ŞART

Lokantalarda artık nakit paranın yerine kredi kartı ile ödeme yapıldığına işaret eden Yıldız “Günlük hasılatın %90’nı kredi kartından çıkıyor. Banka ile entegre çalışmak zorunda kalıyorsunuz. Bankanın esnafa bu konuda hiçbir katkısı olmamasına rağmen günlük hasılatın yüzde 3-4’ünden komisyon alıyorlar. Bu tüm Türkiye genelinde bir sorun, Ticaret Bakanlığının bu konuya bir düzenleme getirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

“EN ÇOK İSTİHDAM SAĞLAYAN MESLEĞİZ”

Başkan Yıldız, ayrıca oda olarak yaptıkları bazı çalışmaları anlattı. Üyelerinin daha hizmet almaları için çaba harcadıklarını belirten Yıldız, bu konuda şunları söyledi: “2010 yılından bu yana oda başkanlığını yürütüyorum. Şehir merkezinde 850-900 civarında oda üyemiz bulunuyor. Sivil toplum kuruluşları içerisinde en çok istihdam sağlayan mesleklerin içerisindeyiz. Oda olarak misyonumuz ve visyonumuz meslektaşlarımızın meslek hayatlarını kolaylaştırmak, çıkan yasalarla ilgili esnafın arasında köprü vazifesi görmek, çıkan mevzuatlar hakkında esnafı bilgilendirmek, esnafımızın mesleki hayatına katkı sağlamaktır. 14 yıldır başkanım. Odaya seçildiğimizde 1 masa, 1 sandalye vardı. Şimdi 5 dükkândan oluşan bir odamız bulunuyor. Konforlu, ferah ve prestijli bir mekânda üyelerimize hizmet ediyoruz. Bütün üyelerimizin zor ve neşeli günlerinde yanlarında oluyoruz. Kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Mesleğimize yeni çıraklar kazandırmak için de elimizden geleni yapacağız.”

 

HABER: İLKAN TOPRAK