Trafik sigortalarında uygulanan 7 basamaklı sisteme yılbaşından itibaren 2 yeni kademe daha eklenerek 9’a çıkacak. Eklenecek 0 ve 8’inci basamak ile birlikte en riskli sürücü konumundakilere yapılacak trafik sigortasına yüzde 200 zam gelirken en güvenli sürücülere ise yüzde 50 indirim uygulanacak.

Son dönemde yaşanan fiyat artışları araç sigortalarını da etkiledi. Geçtiğimiz yıl 500 ila 1000 TL arasında fiyatlarla yapılan trafik sigortaları bu yıl ortalama 2 bin 500 liralara yükseldi. 2023 yılında trafik sigortasında uygulanan basamak sisteminde eklenecek 2 yeni basamak ile birlikte sürekli trafik kazasına karışan ve suçlu bulunan ‘riskli’ sürücülere yüzde 200 zam, kazası bulunmayan ‘iyi’ sürücülere de yüzde 50 indirim uygulanacak.

 

KASKOLU ARAÇ SAYISINDA YÜZDE 10 DÜŞÜŞ!

Öte yandan araçlara kaskonun geçtiğimiz yıl bin liraya yapılan kasko, bu yıl hasarsızlık ile ortalama 4 bin liraya yapılıyor. Eğer sürücü hasarsızlığını bozdurmuşsa bu rakam 7 binleri buluyor. Yaşanan bu fiyat artışı sonrasında kasko yaptıran müşterilerin yaklaşık yüzde 10’u yeni dönemde kasko yaptırmaktan vazgeçiyor.

Son 1 yılda trafik sigortası fiyatlarının 3 kat, sigorta kapsamında verilen teminatların 2 buçuk kat arttığını belirten On Sigorta İşletme Sahibi Taner Işık, aynı zamanda trafik sigortası kapsamında ücretsiz sunulan çekici hizmetinin de bu yıl kaldırıldığını söyledi.

Taner Işık: “Trafik sigortası fiyatlarında yaşanan artıştan neredeyse tüm müşterilerimiz şikayetçi. Trafik sigortasındaki artış yüksek geliyor ancak sigorta kapsamında alınan teminatlarda ciddi anlamda arttı. Geçen seneye göre teminatlar 2,5 kat arttı. Bunun fiyatlara yansıması da 3 kat oldu. Fiyat artışına baktığımız zaman çok az bir artış olduğunu görmek mümkün. Sadece fark sigorta kapsamında arıza ve kaza durumunda ücretsiz verilen çekici hizmetinin kaldırılmasında oldu” dedi.

 

ARACIN DEĞERİYLE SİGORTA FİYATLARI AYNI ORANDA ARTTI”

Sözlerinin devamında trafik sigortası ve kasko fiyatlarının araç değerleriyle birlikte eşdeğer oranda arttığına dikkat çeken Işık: “Geçen sene 200 bin liralık bir aracı ortalama bin 200 liradan kasko yaparken aynı araç bu sene 400 bin lira, kasko ise 4 bin 500 liraya çıktı. Aracın değerine bağlı olarak kasko arttı, primi arttı. Sigortalarda çok fazla bir zam yok. Araçların değerleri arttı. Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

TRAFİK SİGORTASI 500 LİRADAN 2 BİN 500 LİRAYA

TEMİNATLAR 40 BİN LİRADAN 100 BİNE ÇIKTI

Trafik sigortasında verilen kaza primlerinin 40 bin liradan 100 bin liraya, sigorta fiyatlarının ise 500 liradan 2 bin 500 liraya çıktığını anlatan Taner Işık, şunları söyledi: “Son güncellemeler ile birlikte şuanda kaza yapmayan bir sürücü trafik sigortasını yeniletmek istediğinde yaklaşık 2 bin 400 ile 2 bin 600 lira ödüyor. Geçtiğimiz yıl bu fiyat 500 liraydı. Ama aldığımız teminat geçen sene 40 bin lira iken bu sene 100 bin lira.”

 

TRAFİKTE GÖZÜNÜZÜ DÖRT AÇIN

Yıl içerisinde yapacağınız olası bir kazada hasarsızlık indiriminin bozulması halinde hem trafik, hem de kasko sigortası fiyatlarına yeni dönemde ciddi bir artış yapılacağına dikkat çeken Taner Işık, sürücülere trafikte gözlerini dört açmaları konusunda tavsiye verdi. Taner Işık: “Araçları dikkatli kullanmak gerekiyor. Aksi halde yaptığımız kazalarda suçlu biz isek sigortamızı yenileyeceğimiz zaman çok daha yüksek fiyatlar ödemek durumunda kalıyoruz. Bu sebeple de ne olursa olsun dikkatli olmakta fayda var. Şöyle özetleyelim. Geçtiğimiz yıl yaptığınız bin liraya yaptırdığınız kaskoyu hasarsız tamamlarsanız bu yıl 3 bin 500 lira ödeyeceksiniz. Ancak hasarsızlık bozulursa bu fiyatlar 7 bin liraya kadar çıkabiliyor” diye söyledi.

 

SİGORTADA YENİ BASAMAK SİSTEMİ

Son olarak 2023 yılında trafik sigortasındaki basamak sistemine yapılacak yeni bir düzenleme ile iyi sürücülere indirim, kötü sürücülere daha fazla zam yapılacağını ifade eden On Sigorta İşletme Sahibi Taner Işık: “Trafik sigortalarında 7 basamaklı sisteme 2023 yılından itibaren 0 ve 8’inci basamağı getirdiler. İlk aracını alan sürücüler 4.basamaktan başlıyor. Kaza yaparsa 1 basamak düşüyor yapmazsa 1 basamak yükseliyor. 2022 yılında en düşük basamak 1, en yüksek basamak da 7 idi. 2023 yılından itibaren 2 yeni basamak daha ekleniyor ve en düşük basamak 0, en yüksek basamak ise 8 olacak. En alt basamakta bulunan bir sürücü yaptıracağı yeni trafik sigortasında yüzde 300 zam, en üst basamakta olan sürücüye ise yüzde 50 indirim uygulanacak” diye konuşarak sözlerini noktaladı.

 




KAYNAK: İHA