Kredi faizlerinin yüksek olması ve sıfır otomobillere yapılan kampanyalar, ikinci el otomobil piyasasını duruşa geçirdi. İkinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluk; araç fiyatlarının gerilemesini sağladı.

• ÖZEL HABER

Renault 2.El Satış Danışmanı Erol Okçelik, gazetemiz muhabirine ikinci el otomobil piyasasını değerlendirdi. İkinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluk ve fiyat gerilemesi hakkında konuşan Okçelik, kampanya ve kredilerin piyasayı düşürdüğünü söyledi.

 

Otomobil markalarının yaptığı indirimler ve bankaların sağladığı uygun kredi imkanları vatandaşları sıfır otomobillere yöneltti. Vatandaşların ikinci el otomobil almak yerine şu anda sıfır otomobil aldığını aktaran Okçelik: "Taşıt kredilerinde oranlar şu anda biraz yüksek. Bundan dolayı da ikinci el piyasasında biraz durgunluk var. Sıfır araçlarda bütün markalar indirime gitti. Yaklaşık yüzde 10 kadar fiyatlarda indirim yapıldı artı olarak da birtakım anlaşmalar yapıldı. 200 bin liraya sıfır faiz gibi, düşük faiz ya da hiç faiz olmadan kredi imkanları sağlandı. Bu durumda da sıfır araçlar satılmaya başlandı. İkinci elde satışlar ise beklenenin biraz altında. Yine araç satışları var ama şu anda bir müşteri 1 milyon liraya gelip ikinci el bir araba almak yerine kredi kampanyasından yararlanarak sıfır araba alıyor" dedi.

 

PANDEMİ GALERİCİ SAYISINI ARTTIRDI

 

Ülkemizde yaşanan pandeminin vatandaşları galericiliğe yönelttiğini aktaran Okçelik: "Şu anda 20 yaşındaki bir araba ile 10 yaşındaki bir araba da ortalama olarak aynı fiyata satılıyor. Al satçı dediğimiz model var satışla ilgili, bu çok etkiliyor. Bir de pandemi döneminden sonra galeri açıp esnaflığa çıkan çok fazla arkadaşlar oldu. Bu da piyasayı etkiledi. Çünkü herkesin amacı bu sektörde kar yapmak, para kazanmak. 99 model bir araba şu anda 450 bin lirayken yine 2013 model bir arabanın piyasası da 500 bin lira. Bunun olmasının bir nedeni de internetten araba baktığımız o sarı siteden kaynaklanıyor. Aracını satmak isteyen kişi bakıyor ilanlara; kendi aracından daha kötü olan modellere 400 bin istenmiş. Şimdi doğal olarak kişi de gidip aracına 450 yazıyor. Tamamen süreç böyle ilerliyor. Ama fiyatlandırmalar doğru yapılmıyor" diye söyledi.

 

OTOMOBİL YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜLÜYOR

Diğer ülkelerde otomobilin ulaşım aracı olarak görüldüğünü ancak ülkemizde otomobilin bir yatırım aracı olarak görüldüğünü dile getiren Okçelik şu ifadelere yer verdi: "Bizim ülkemizde araba artık A noktasından B noktasına götürsün diye bakılmıyor. Araba şu anda yatırım kaynağı olarak bakılıyor. Ev, arsa alamayanlar şu anda gidip araba alıyor. Çünkü arabayı bugün alıyorsunuz, 1 ay sonra daha yüksek bir fiyata satıyorsunuz. Ana paranız değerleniyor. Bu ana parayı farklı yerlere yatırdığınızda bu kadar kısa süre içerisinde bu kadar yüksek bir kazanç elde edemiyorsunuz."

 

PİYASA BU ŞEKİLDE DEVAM EDER

 

Kredi faizlerinin yüksek olması ve bayi kampanyalarının devam ettiği sürece ikinci el otomobil piyasasının yavaş yavaş düşeceğini aktaran Okçelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Şu anda piyasa sıkıştığı için ikinci el otomobil satışlarında durgunluk hakim. Bu da kredi ve araç fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanıyor. Piyasada yaşanan durgunluk nedeniyle de şu anda ikinci el otomobil fiyatları az da olsa düşüşe geçti. Kredi faizleri de bu şekilde giderse otomobil piyasası da bu şekilde devam edecek."

HABER: BUSE ASLAN