Denetimli Serbestlik hükümlüleri ile cezaevindeki tutuklu ve hükümlülere yönelik açılan kurslarda hazırlanan el işi çalışmaları düzenlenen sergi ile beğeniye sunuldu.

Balıkesir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı ve ona bağlı Koruma Kurulu üyelerinin desteği ile açılan meslek edindirme kursları kapsamında denetimli serbestlik altındaki yükümlülerin üretmiş olduğu el emeği ürünlerin yer aldığı sergi dün düzenlenen törenle açıldı.

 

Sergi öncesi bir açılış konuşması yapan Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, açılışa katılan ve düzenlenen kurslara destek sağlayan herkese teşekkürlerini sundu.

 

YA ÇALIŞMAK YA DA

MESLEK VE SANAT ÖĞRETMEK

Hükümlü ve tutukluları devletin birer emaneti olarak gördüklerini söyleyen Akın; “Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ceza İnfaz Kurumlan yönetimi olarak bizler, tüm hükümlü ve tutuklularımızı devletimizin birer emaneti olarak görüyoruz. Amacımız, ceza infaz kurumlarımızdan ailelerine ve topluma yararlı bireyler olarak tahliye olmalarıdır. Kurumlarımızda tahliye öncesi ve tahliye sonrası için eğitim ve iyileştirme programları oluşturularak; sosyoekonomik alanlarda vasıflı, sosyokültürel yönüyle düzeyli bireyler hedeflenmektedir. Modern ceza infaz anlayışı diyebileceğimiz bu hedefin ilk aşaması, planlı eğitim ve iyileştirme programlarıdır. İkinci aşaması ise; bu programlar vesilesiyle hükümlü ve tutukluları dış dünyayla, yani toplumsal hayatla buluşturarak, sosyal iletişim ve uyum sürecine adapte etmektir.

Ceza infaz pratiklerinden anlıyoruz ki, hükümlüyü yeniden topluma kazandırmanın yolu meslek ve yeteneklerine uygun bir işte çalıştırmak, bir mesleği yoksa meslek ve sanat edindirmekten geçiyor. Bu amaçla ceza infaz kurumlarımızda bulunan iş yurtları atölyeleri ve hizmet birimlerinde hükümlüler çalıştırılmaktadır. Belirli bir disiplin çerçevesinde icra edilen bu çalışmalarda hükümlülere meslek ve sanatlarını geliştirmenin yanı sıra topluma yararlı bireyler olarak yeniden toplumla kaynaşma imkânı sağlanmaktadır. Bu faaliyetlerle ceza infaz kuramlarındaki insan gücü, hizmet ve üretime dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlandığı gibi hükümlüye ekonomik bir kazanım sağlayarak kendisine ve ailesine rahatlama ve hayata umutla tutunmalarına imkân vermektedir.

Yaklaşık 2864 hükümlü ve tutuklunun barındırıldığı ceza infaz kurumlarımızda, eğitim ve öğretim çalışmaları temel eğitimden yükseköğretime kadar birçok alanda aralıksız sürdürülmekte olup bugün itibariyle 294 hükümlü ve tutuklu öğrenimine devam etmektedir. 2024 yılı içerisinde 66 hükümlümüz yeni meslek edinmek amacıyla iş ve meslek eğitim kurslarına katılmıştır. Açık ceza infaz kurumunda bulunan 22 hükümlümüz, Balıkesir Adliyesinde, kabiliyet ve durumlarına uygun işlerde çalıştırılmaktadır. Açık ceza infaz kurumunda; oto yıkama atölyesi, fırın atölyesi ve özel sektöre mal üreten metal slim atölyesi faal durumdadır.

Balıkesir L tipi Kapalı Ceza İnfaz Kuruntumuzda ise gümüş ve taş takı atölyesi, terzi atölyesi, özel sektöre fason üretim yapan tekstil atölyesi faal durumdadır.

2005 yılında ceza adalet sistemimize giren, bugün cezaların infazında önemli bir yere ve öneme sahip olan Denetimli Serbestlik müessesesi kurumsal bir kimliğe kavuşarak ceza infaz sistemimize entegre olmuştur. Ceza infaz kurumlarında yasal süreç içerisinde cezalarını tamamlamış olup da; şartları uyan hükümlüler denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak salıverilmektedirler. Denetimli serbestlik müessesesi; salıverilen hükümlülerin, toplum içinde denetimi ile takibinin yapılarak, iyileştirilmeleri ve topluma kazandırılmaları için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı alternatif bir ceza infaz sistemidir” dedi.

 

DENETİMLİ SERBESTLİKTE

3 BİN 590 YÜKÜMLÜ VAR

Balıkesir Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde 3 bin 590 yükümlü bulunduğunu ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, yükümlülerin bir kısmının kamu kurumlarında ücretsiz olarak çalıştırıldığını söyledi. Akın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Saat hesabıyla çalışan hükümlülerimiz kanunen bir gün karşılığı iki saat çalışarak bu cezalarını yerine getirmekte olup ceza infaz kurumundan denetimli serbestliğe ayrılan; sigortalı olarak çalışmayan, kendi işini işletmeyen ve sağlık durumu itibariyle engeli bulunmayan hükümlüler günlük dört haftalık 20 saat çalışarak bu cezalarını yerine getirmektedirler. Bu minvalde hükümlülerin rehabilitasyonu ve kamu kuramlarının iş gücü hizmetlerine katkı sunmak için Sayın Valimizle imzaladığımız Protokol ile İl genelinde tüm kamu kurumlarında, Sayın Rektörümüzle imzaladığımız Protokol ile de Balıkesir Üniversitesinde ücretsiz kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinin temelleri atılmıştır.

Yükümlülerimiz tarafından geçtiğimiz yıllarda yaz dönemlerinde okullardaki derslikler boyanmış, 2024 yılı içerisinde İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı yapımı tamamlanan bir anaokulumuzun inşaat sonrası temizliği yapılarak eğitime hazır hale gelmesine katkı sunulmuştur.

Ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında 5 bin 20 fidan dikilmiş, geri dönüşüm tekniği ile 2 bin 500 adet tohumlu kâğıt üretilmiş ve Orman Haftasında Adliyemizde vatandaşlara dağıtımı yapılmış olup Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım da bu faaliyete devanı edilecektir.

Kendi işlerini kurmalarını teşvik etmek amacıyla iş ve meslek sahibi olmak isteyen 2 yükümlünün projesi Balıkesir Koruma Kurulunca kabul edilerek işlerini kurmaları desteklenmiştir” dedi.

Başsavcı Akın’ın açılış konuşmasının arından sergiye katılan protokol üyeleri serginin açılış kurdelasını kesti. Daha sonra Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, beraberindekilerle birlikte sergiyi gezerek hükümlü ve tutukluların el emeği göz nuru çalışmaları inceledi ve kurs eğitmenlerinden bilgi aldı.

Öte yandan serginin açılışına Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hv.Plt.Tuğg. Cihangir Kemal Yüzçelik, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, İş Kur Balıkesir İl Müdürü Nazım Balcı ve kursiyer yükümlülere el işi eğitimleri veren öğretmenler ile bazı yükümlüler ve davetliler katıldı.

 

HABER: İLKAN TOPRAK