1 Temmuz itibariyle yüzde 25 kira artış sınırının kalkmasıyla birlikte ev sahiplerinin dönemi başladı. Bu uygulamaya göre yeni kirayı kabul etmeyen kiracılar, evi boşaltacak.

Ev kiralarında uygulanan yüzde 25 kira artış sınırının 1 Temmuz 2024 tarihinde kaldırılmasıyla birlikte yeni bir dönem başladı. Konu ile ilgili olarak gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Avukat Ceyda Yırcalı, ev sahiplerinin kiralarını artık TÜFE oranla artırabileceklerini söyledi.

Kira sınırının kalkmasıyla birlikte yüzde 25’in üzerinde kiraya yapılacak olan zammı kiracının kabul etmemesi durumunda ev sahiplerinin hukuki yola başvurabileceğini ve bu gibi durumlarda genellikle ev sahiplerinin lehine sonuçlar çıktığını anlattı.

Avukat Ceyda Yırcalı, şu ifadelere yer verdi: 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle yüzde 25 kira artırım sınırı kalkmıştı. Böyle olunca kiralarda şimdi Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre artış yapılıyor. Artık konut ve çatılı işyeri kiralarında TÜFE’ye göre artış yapılacak. Bu TÜFE’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen verilere göre yapılıyor. Artışlarda hala yüzde 25 sınırını devam ettirmek isteyen kiracılar oluyor. Bu yüzden de çok fazla direten kiracılar yüzünden hukuki uyuşmazlıklar çıkıyor ve bir avukat yardımına ihtiyaç duyuluyor. Yüzde 25 sınırı kalktıktan sonra tabii ki de biraz daha ev sahiplerinin lehine kararlar alınıyor. Yani artık ev sahipleri kazanacağı bir dönem başlıyor. Şu anda ev sahibi yüzde 50 kiraya artış yapmak istedi, kiracı da bunu kabul etmezse kiracının evi boşaltması gerekiyor.”

HABER: HABER MERKEZİ