Son zamanlarda kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen Simav Çayı’ndaki kirlilik ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Bakanlıkların meydan düzenlemesi gibi projelere verdiği desteklerin aynısını da çevreye duyarlı yaşama vermelerini istedi.

Balıkesir’in Sındırgı-Bigadiç hattından geçerek Kepsut’a ve sonrasında Susurluk’tan Marmara Denizi’ne akan Simav Çayı’nda yaşanan kirlilik ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kepsut İlçe Başkanlığı, Kurtdereli Heykeli önünde imza kampanyası düzenledi. Yapılan kampanyaya katılım sağlayan CHP İl Başkanlığı, Simav Çayı’ndaki kirlilik ile ilgili açıklamalarda bulundu. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Simav Çayı’nda yaşanan kirliliği yetersiz arıtma tesisleri nedeniyle oluştuğunu iddia etti. Başkan Sarı, yaşanan kirliliğe çözüm bulması için Balıkesir Büyükşehir Belediyesini göreve davet etti.

 

KÖTÜ KOKU HER YERİ SARDI

Başkan Sarı, burada yaptığı konuşmada; “Simav Çayı konusunda milletvekillerimiz ile birlikte yerinde incelemeler yaptık, konuyu meclise taşıdılar. Konuşuyoruz, itiraz ediyoruz, konuyu gündeme taşımaya çalışıyoruz ancak ne yazık ki popüler bir çalışma olmadığı için ilgi çekmiyor” dedi.

Öte yandan akarsulardaki kirliliğin sadece Simav Çayı’nda olmadığını şehrin birçok yerinde yaşandığına dikkat çeken Sarı, “Bu bölge kokudan geçilemez bir hal aldı. Simav, Susurluk çayında bu akan derelerin çoğunda balık ölümleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Nerede çevreye duyarlı bir kent, nerede böyle bir yönetim anlayışı. Ne yazık ki Balıkesir’de yok. Sadece Susurluk değil bu Burhaniye’de, Ayvalık’ta, Edremit’te birçok bölgede kirlilik yaşıyoruz. Hem arıtma tesislerinin yeterliliği hem çevredeki sanayi tesislerinin, hayvan çiftliklerinin ve fabrikaların atıkları yeterli denetlenmediği için çevreyi katletmek herkesin hakkı haline gelmiş durumda. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzü ve bakanlığımızı projelere verdiği desteklerin aynısını da çevreye duyarlı yaşama vermelerini istiyoruz.”

 

HAZIRLANAN RAPORLAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE KALIYOR”

CHP’li Sarı, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin Simav Çayı’nda yaşanan kirlilik ile hazırladığı raporların tavsiye niteliğinde kaldığını belirterek şöyle devam etti: “Bugün bir meydan düzenlemesi için yapılan yatırımlarda bakanlık seferber olurken çevreyi kirleten bu tesislerin modernizasyonu için ne yazık ki aynı duyarlılığı göremiyoruz. Bununla ilgili meclis üyelerimiz sıklıkla gündeme getiriyorlar. Çevre komisyonunda görev yapan muhalefet meclis üyeleri bu konuyu ısrarlı bir şekilde dile getiriyor olmalarına rağmen Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimizin hazırlamış olduğu raporlar tavsiye niteliğinde kalmaktadır.”

 

VATANDAŞLARIN ÇEVREYE YAYDIĞI

ATIKLARIN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR”

Açıklamalarının devamında Serkan Sarı, Yakupköy, Karamanköy, Balıklı gibi yoğun nüfuslu köylerin arıtma tesisi olmadığına dikkat çekerek atıkların Simav Çayı’na gittiğini söyledi. Başkan Sarı, bu atıkların temizlenmesi ve arıtılması gerektiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verdi: “Bugün bölgemizde Altıeylül ilçemizde Yakupköy, Balıklı, Çandır, Karamanköy, Köylüköy gibi köylerimizde bir arıtma tesisi yok. Buralara paket arıtmalar yapılarak aslında burada yaşayan vatandaşlarımızın da çevreye yaymış oldukları atıkların da temizlenmesi ve arıtılması gerekiyor. Nergis Çayı’na atılan bu atıklar yine Simav Çayı’na bağlanıyor.”

 




KAYNAK: İHA