Ülke topraklarının düşman işgalinden kurtuluşunu ve bağımsızlığı müjdeleyen ve şanlı tarihin önemli günlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramının 102'inci yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı, Balıkesir’de çeşitli gösteriler ve etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Kutlamalar, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Törende, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu,  Garnizon Komutanı Hava Tümgeneral Hüseyin Duman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Ahmet Akın, Atatürk Anıtına çelenk sundular.

Çelenklerin sunulmasının ardından düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile sona erdi.

Çelenk Sunma Töreninin ardından Vali İsmail Ustaoğlu, beraberinde Garnizon Komutanı Hava Tümgeneral Hüseyin Duman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Ahmet Akın ile birlikte Valilik Kuvâ-yi Milliye Salonunda 30 Ağustos Zafer Bayramı tebriklerini kabul etti.

Program, tebriklerin kabulünün ardından Kuvâ-yi Milliye Meydanında düzenlenen Kutlama Töreni ile devam etti.

Törende ilk olarak Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu,  Garnizon Komutanı Hava Tümgeneral Hüseyin Duman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Ahmet Akın ile vatandaşları selamladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın günün anlam ve önemine ilişkin mesajı okundu. Daha sonra, Hava Pilot Kurmay Albay Timur Geceoğlu, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan 30 Ağustos Zaferinin anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

 

“TÜRK SİLAHLI KUVVELERİ

YÜCE MİLLETİMİZİN EMRİNDE

GÖREVİNİN BAŞINDADIR”

Gegeoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “19 Mayıs 1919’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan destansı bağımsızlık mücadelesi aziz milletimizin yokluklara rağmen sahip olduğu tüm imkanları seferber ederek donattığı ve kendi evlatlarıyla kurduğu ordumuz sayesinde 30 Ağustos’ta Zaferle taçlanmıştır. Bu Zaferle Türk milleti en zor koşullar dahi neler yaratabildiğini istiklal ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya ispat etmiştir.

30 Ağustos’ta kazanılan bu zafer aynı zamanda aziz milletimizin çağdaşlaşma yolunu açan modern çağın gerektirdiği siyasi, hukuki ekonomik ve sosyal reformlarını gerçekleştiren Türk inkılabına ışık tutan bir meşale olmuştur.

2 bin 233 yıllık ordu geleneğine sahip Orta Asya’dan Anadolu’ya Akdenize bir küheylan olup akan gücünü aziz milletimizin sevgi ve desteğinden alan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri geçmişte olduğu gibi bugünde yüce milletimizin temek karakteri olan hiçbir zaman ödün vermeyeceği egemenlik ve bağımsızlığının, şehit kanlarıyla yorulup bayraklaşan, kutsal vatan topraklarının bütünlük ve güvenliliğinin teminatı olmaya devam edecektir.

Güçlü bir orduya sahip olmanın önemini bilen Türk halkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta yazdığı ve okuduğu Gençliğe hitabede ön gördüğü ve açıkça belirttiği “cebren ve hileyle aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş” diyerek işaret ettiği asker kimliğine bürünmüş vatan hainlerinin gerçekleştirdiği 15 Temmuz menfur darbe girişimini sonrasını süreçte peygamber ocağı olarak adlandırılan Türk Silahlı Kuvvetlerinin vatanını, milletini ve bayrağını canından aziz bilen askerleri ile ordu, millet el ele anlayışıyla ve Nutuk’un son paragrafında yine Atatürk’ün vurguladığı “Ey Türk istikbalinin evladı işte bu ahval ve şer ayet içinde dahi vazifen Türk istiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur” ifadesi doğrultusunda emsalsiz basiretini bir kez daha sergilemiştir. Bayrak, vatan, devlet ve millet için ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışıyla devletimizin bekası için yurt içinde ve yurt dışında başarılı harekatlar icra eden Türk Silahlı Kuvveleri yüce milletimizin emrinde görevinin başındadır.  

Şu unutulmasın ki millet olarak bundan 102 yıl önce Dumlupınar’da aziz şehitlerimizin destansı mücadeleleri ve mübarek kanlarıyla tescil edilen iradeye bugünde sahibiz Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak ekonomik, siyasi ve sosyal olarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine üzerine taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

30 Ağustos Zaferi özellikle ülkemizin birliğine, dirliğine bu topraklardaki varlığına kast eden terör örgütleri ve onların dış destekçileri için ders olmalıdır” dedi.

Okunan şiirler, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibinin gösteri, Jandarma Komandoları ve vatandaşların birlikte sergilediği gösterilerinin ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama Programı geçit töreni ile sona erdi.

HABER: İLKAN TOPRAK