Balıkesir Bakkallar Odası Başkanı Hasan Yançıl; Vergi Usul Kanununda yapılan düzenlemeler ve son dönemde artan denetimler nedeniyle üye esnaflarına seslenerek, “fiş – fatura kesmeyi unutmayın” dedi.

Vergi Usul Kanunu’nda 2 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeler hakkında Balıkesir Bakkallar Odası Başkanı Hasan Yançıl, gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yeni düzenlemeler hakkında konuşarak bilgilendirmelerde bulunan Başkan Yançıl, usulsüzlük tespit edilen işletmelerin yanı sıra fiş ve fatura almayan müşterilerin de bu cezalarla karşı karşıya kalabileceğini aktardı.

Bakkallar Odası Başkanı Hasan Yançıl, cezaların küçük esnafı mağdur edebileceğine dikkat çekerek üyesi bakkallara fiş ve fatura kesmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Başkan Yançıl, “7524 sayılı Vergi Kanunları ile bazı kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2 Ağustos 2024 tarih ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu kanun ile: vergi adaletinin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması, vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele, vergiye uyumun artırılması, bazı istisnaların kaldırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, cezaların etkinliğinin artırılması, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, ithalat ve yurtiçinde vergilendirmenin uyumlaştırılması, tahsilat etkinliğinin artırılması amaçlanmıştır.”

BELGE DÜZENLEMEYENLERE CEZA KESİLECEK

Satış sonrası düzenlenmesi gereken belgeleri düzenlemeyen satıcılara 3 kat özel usulsüzlük cezası kesileceğini duyuran Başkan Yançıl: “Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmesi gereken belgelerin düzenlenmemesi durumunda alıcı tarafından bildirilmesi halinde alıcı adına ceza kesilmeyecek, belge düzenlemeyen satıcıya ise 3 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek” dedi.

SAHTE BELGE DÜZENLEYENLERE
6 KAT ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI

Kanun kapsamında olmayan belgeleri düzenleyen işletmelere 6 kata kadar özel usulsüzlük cezası kesileceğini dile getiren Başkan Yançıl, şöyle söyledi: “Vergi Usul Kanunundaki belgeler yerine kanun kapsamında olmayan belgeleri düzenleyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu durumun alıcılar tarafından beş iş günü içerisinde idareye bildirilmesi durumunda alıcılar adına ceza kesilmeyecek, satıcılar adına 6 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek.”

10 BİNDEN BAŞLIYOR
600 BİNE KADAR ÇIKIYOR

Başkan Yançıl, sözlerinin devamında fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzlarının düzenlenmemesi durumunda asgari özel usulsüzlük ceza miktarlarını paylaştı. Yançıl, cezaların 10 bin lira ila 600 bin lira arasında değiştiğini aktararak; esnaflara bu gibi yaptırımlarla karşılaşmamaları için dikkatli olmalarını söyledi.  

ESNAF KENDİ POS CİHAZINI KULLANACAK

Sözlerinin devamında esnafların kendi POS cihazlarını kullanmaları gerektiğini de dile getiren Başkan Yançıl, şu ifadelere yer verdi: “Esnaf, kendi POS cihazını kullanacak. Ya benimki arızalıydı, şundan geçelim devirleri kapandı. Bunlar hep cezayı gerektiren durumlar. Onun için esnaflarımızın bu konuda dikkat etmesi gerekiyor.”

FİŞ VE FATURA ALMAYAN MÜŞTERİYE DE CEZA VAR

Öte yandan müşterilerin de hizmet karşılığı fiş ve fatura alması gerektiğine dikkat çeken Başkan Yançıl: “Müşteriler de fiş ve fatura almakla mükellef. Almadıkları takdirde satıcılara uygulanan cezalar müşteriler için de geçerli” dedi.

HASAN YANÇIL, ESNAFLARI UYARDI

Sözlerinin sonunda esnaflara ceza yememeleri konusunda çeşitli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Balıkesir Bakkallar Odası Başkanı Hasan Yançıl: “Bir işletmenin bel kemiği muhasebedir. İşletme, alışveriş yaptırdığı müşterisine fiş vermesi gerekiyor. Bunu verecek. Basit usulde de olsa, deftere tabi de olsa bunu verecek. Vermediği takdirde bunun bir cezası var. Bu cezalar da çok ağır. Biz esnaflarımızın ceza almadan bu sürecin geçmesini istiyoruz. Haksız rekabetten dolayı zor süreçlerden geçiyoruz. Zaten para kazanamıyoruz. Bir de ceza gelirse moral ve motivasyonlarımız bozuluyor. Biz esnaflarımızın ceza almaması için böyle bir çalışma başlattık. Bütün esnaflarımıza da bu konuda uyarılarda bulunduk. Esnaflarımız rehavete düşmesinler. Evraklarınızı düzenli olarak tutun” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: HABER MERKEZİ