Bandırma’da Sivas Katliamında hayatını kaybedenlerin anısına “Aydınlığı Karartan Ateşin Yakıldığı Gün” adlı bir etkinlik düzenlendi.

Alevi Kültür Derneği Bandırma Cemevi tarafından Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe Bandırma Belediye Başkan Vekili Ozan Tüm, Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Yeloğlu, CHP Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Atak, CHP Bandırma İlçe Kadın Kolları Başkanı Filiz Özdemir, Alevi Kültür Derneği Cemevi Başkanı Hasan Sönmez, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.

Program, saygı duruşuyla başladı ve açılış konuşmasını Alevi Kültür Derneği Cemevi Başkanı Hasan Sönmez yaptı.

Adaletin sağlanması için kararlılıkla mücadele edeceklerini belirten Sönmez, “Yıllar geçse de bu vahşi katliamı, bu katliamda hayatını kaybedenleri unutmayacağız, unutturmayacağız. Katliam davaları, insanlık suçları göstermelik yargı oyunuyla zaman aşımına uğruyor, karşı çıkanlar baskıyla susturulmaya çalışılıyor. Buradan bir kez daha haykırıyoruz unutmak ihanettir! Unutmayacağız, affetmeyeceğiz. Çünkü her unuttuğumuzda yeni bir katliamla hatırlattılar bize. Sivas'ta katledilen 35 canımızı unutmadık. Şimdi bir araya gelme, örgütlenme, katliamların sorumlularından hesap sorma zamanı. Yoksulluğa, baskıya, gericiliğe karşı mücadele etme zamanı. Dün Sivas'ta katliamı yapanlarla, bugün emekçilerin yaşamını zindana çevirenler aynı egemenler, bugün üstümüze düşen sorumluluk halkın örgütlü gücünü oluşturup, herkesi ortak mücadele ekseni oluşturmaya ve katillerden hesap sormaya çağırıyoruz” dedi.

Ardından Bandırma Belediye Başkan Vekili Ozan Tüm, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yaptı. Tüm, “Sivas’ta 33 kişinin Madımak Oteli’nde katledilmesinin ardından 31 yıl geçti. Katliamın görünen ve görünmeyen aktörleri aradan otuz bir yıl geçmesine rağmen hesap vermediler. Sivas davası hukuksuz bir yargılamadan öteye geçemedi. Davanın arkasındaki hukuksuz perde aydınlatılmadı. Katliamdan sorumlu olanlar yargılanmadı. Sanıkların avukatları ödüllendirildi. Bunca hukuksuzluk yetmezmiş gibi katliamın adresi 33 insanın yakılarak katledildiği Madımak Oteli’nin utanç müzesi yapılmasına izin vermeyenler katliam sırasında ölen 2 saldırganın adını içeren bilim ve kültür merkezinin adıyla kurulmasına ve katliamın kutlanmasına izin vererek bir kez daha insanlık vicdanını sızlattılar. Katliamda yaşanan hakikatin ortaya çıkartılması, geçmişle yüzleşme sürecinin yaşanması, baskıcı zihniyetin değişmesi gerekmektedir. Unutmamak ve unutturmamak için, adalet için, yeni katliamların önlenebilmesi için defalarca dile getirdiğimiz taleplerimizi, Sivas Madımak Katliamı’nda kaybedilen canlarımızı 31’inci yılında tekrar anıyoruz” diye konuştu.

HABER: HABER MERKEZİ