BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, resmi ilanların hakediş ödemelerinin sadece kurum hesabına yatırıldıktan sonra yapılabileceğini belirtti. Erkılınç, kayıp-kaçak ilanlarla mücadele edilmesi ve gazetecilerin maaşlarının düzenli ödenmesi gerektiğini vurguladı.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Bursa’da düzenlenen bölge toplantısında, kamu kurumları tarafından yayımlatılan resmi ilan ve reklamların ödeme düzenine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erkılınç, bu ilanların bedelinin, ilgili kurumların hesabına yatırılmadan hakediş ödemelerinin yapılmayacağını ve BİK’in yalnızca resmi ilanların hakediş ödemelerinin garantörü olduğunu belirtti.

Toplantıya, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Yalova illerindeki gazetelerin ve internet haber sitelerinin temsilcileri katıldı. Burada yaptığı konuşmada Erkılınç, BİK’in yeni yapılanmasına dair de bilgilendirmelerde bulundu. Ağustos ayında yapılan bir organizasyon değişikliği ile 15 bölge müdürlüğü üzerinden ülke genelinde 2 bin 34 yayına ve 14 bin 360 kanuni ile özel müşteriye hizmet verilmeye başlandığını aktaran Erkılınç, yapılan değişikliğin kısa vadede tedirginlik yaratsa da iş süreçlerinin aksaksız bir şekilde devam ettiğini belirtti.

YENİ YAPILANMA VE İŞ SÜREÇLERİ

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, kurumda yaşanan yeniden yapılanmanın uzun vadede daha sağlıklı ve verimli bir iş ortamı oluşturacağını vurguladı. "Kurum olarak öncelikle niyete bakıyoruz, niyetiniz iyiyse, kendinize de güveniyorsanız, ortada endişe edilecek bir durum yok demektir" diyen Erkılınç, yayıncıların bu süreçte gösterdiği sabrın önemine değindi. Ayrıca, hataların düzeltilmesinin beklendiğini, ancak hatada ısrar edilmesi durumunda idari yaptırımların uygulanacağına dikkat çeken Erkılınç, "Süreli yayınlarımızla kaderimizin ortak olduğunun bilincindeyiz" diyerek bu sürecin hem BİK hem de yayıncılar açısından daha profesyonel bir işleyişi beraberinde getireceğini ifade etti.

EMEKÇİ HAKLARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise gazetecilerin çalışma koşulları oldu. Erkılınç, asgari ücretle çalışan gazetecilerin fiilen görev yapmadıkları durumlarla sıkça karşılaşıldığını ve bu tür uygulamaların ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, özellikle, gazetelerde ve internet haber sitelerinde fiilen çalışmayan gazetecilerin imzasının kullanılması ve maaşlarının ödenmemesi durumlarını örnek vererek, "Gerçekte çalışmayan gazetecinin imzasını ara sıra haberlere atarak meseleyi geçiştirdiğinizi, hatta kandırdığınızı düşünüyorsanız burada yanılan gazetelerimiz olur" dedi.

Erkılınç, özellikle maaşların ödenmemesi veya eksik ödenmesi gibi durumların, çalışanların verimliliğini doğrudan etkileyen unsurlar olduğuna dikkat çekerek; “Alın teri ödenmemiş emekçiden okunacak, gazete sattıracak, internet sitesine trafik sağlayacak haber getirmesini bekleyemezsiniz” diyerek yayıncıları, çalışanlarının haklarını ödemek noktasında duyarlı olmaya çağırdı.

RESMİ İLAN VE REKLAMLARIN BEDELİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, BİK’in yalnızca resmi ilanların hakediş ödemelerinin garantörü olduğunu ve bu ilanlarla ilgili bedelin, kurumların hesabına yatırılmadan ödeme yapılmayacağını açıkladı. Resmi Gazete'deki fiyat tarifesinde bir madde bulunduğunu belirten Erkılınç, “Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışında kalan kurum ve kuruluşlarca yayımlatılacak ilanların ödemesinin peşin alınacağı, kanuni sebeplerden ötürü ödemesini yapamayan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ise fatura sonrası ödeme yapabileceği açıkça yazıyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, resmi reklamların ödemesinin peşin alınmasının zorunlu olduğunu ve bu düzenlemenin dışında olan reklamlar için kurumun sorumluluğu olmadığını söyledi. Ayrıca, peşin ödemesi yapılmayan reklamlar için ödeme yapılmayacağının altını çizen Erkılınç; "Parası peşin ödenmemiş ancak sonradan ödeneceği beyan edilen resmi reklamı, sizlere sevk etmesek ya da ‘yayımlayamazsın’ desek, buna ilk itiraz edecek yine sizler olursunuz" dedi ve bu noktada kamu kuruluşlarının ödeme planlarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

KAYIP-KAÇAK İLANLAR VE MERDİVEN ALTI YAYINLARLA MÜCADELE

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, "Kayıp-kaçak ilan ve reklamlarla" mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür yayınların adeta merdiven altı işleyiş gösterdiğini belirten Erkılınç, “Arka kapı diplomasisi ve herkesçe çok iyi bilinen yöntemlerle gerçekleştirilen bu kara delik düzenini bozmamız gerekiyor" dedi. Kaybolan veya kaçak ilanların yayıncılar için büyük zararlara yol açtığını ve bu düzenin sona erdirilmesi gerektiğini belirten BİK Genel Müdürü Erkılınç, bu tür yayınlarla kararlı bir şekilde mücadele edilirse, hem yayıncıların gelirlerinin artacağını hem de idarecilerin huzura kavuşacağını söyledi. Kayıp-kaçak ilanlar ile mücadele ederek daha adil ve düzenli bir reklam piyasasının yaratılabileceğini ifade etti.

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, vergi borcu sorgulaması uygulamalarına da değindi. Dergi grubu ve sadece reklam yayımlayan internet haber sitelerinin zaman zaman vergi borcu sorgulamasına tabi tutulduklarını belirterek bu tür sorgulamalar sonucunda, vergi borcu olan yayınların öncelikle bu borçlarını kapatması gerektiğini ifade etti.

Toplantıda ayrıca 2025 yılı Ocak ayında yapılacak olan BİK Genel Kurul seçimleri hakkında da konuşan BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri ile İnternet Haber Sitesi Temsilcilerinin belirleneceğini hatırlattı. Erkılınç, adaylardan seçimlerde daha sağlıklı bir ortam yaratılması adına, Genel Kurul üyelerinin iradesine gölge düşürecek söylemlerden uzak durmalarını beklediklerini söyledi.

HABER: HABER MERKEZİ