Kepsut’ta protein değeri yüksek alternatif kaba yem üretimi için hayata geçirilen projede ilk hasat yapıldı. Dekara 2,5 ton verim elde edilirken, uygun ekim koşullarıyla bu miktarın 6 tona çıkarılması hedefleniyor.
Kepsut’ta hayvancılıkta kaliteli kaba yem üretimini artırmak ve alternatif yem kaynaklarını yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan Silajlık Soya Fasulyesi Üretim Projesi kapsamında ilk hasat gerçekleştirildi. İlk üretimde dekara ortalama 2,5 ton yeşil ot verimi elde edilirken, uygun ekim koşullarıyla bu miktarın 4,5 ila 6 tona çıkarılması hedefleniyor.
Kepsut Kaymakamlığı koordinasyonunda, Kepsut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kepsut Belediyesinin iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, protein değeri yüksek alternatif kaba yem üretimi için önemli bir adım atıldı. Projede Kepsut Belediyesi arazi, tohum ve mekanizasyon desteği sağlarken, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ise proje hazırlığı, çeşit seçimi, teknik takip ve koordinasyon çalışmalarını yürüttü.
YERLİ YEMSOY ÇEŞİDİ KULLANILDI
Projede, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilen yerli Yemsoy silajlık soya çeşidi tercih edildi. Bilimsel çalışmalara göre soya silajı, kuru madde bazında yüzde 18-24 oranında ham protein içerebiliyor. Bu özelliğiyle silajlık soyanın, mısır silajını tamamlayabilecek ve protein kaynaklarına olan bağımlılığı azaltabilecek alternatif bir kaba yem kaynağı olması amaçlanıyor.
Üretim sürecinde bitki köklerinde biyolojik azot fiksasyonunu sağlayan nodüllerin geliştiği de gözlemlendi. Söz konusu özelliğin, uygun koşullarda azotlu gübre ihtiyacının azaltılmasına katkı sağlayabileceği belirtildi.
HEDEF DEKARA 6 TON VERİM
Standart mibzerle ve optimum bitki sıklığı sağlanamadan gerçekleştirilen ilk üretimde, 95-100 günlük yetişme sürecinin ardından dekara ortalama 2,5 ton yeşil ot verimi elde edildi. Uygun ekim ekipmanlarının kullanılması ve ideal bitki sıklığının sağlanmasıyla verimin dekara 4,5 ila 6 ton seviyesine çıkarılması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığına Yenilik Yayım Projesi olarak sunulan çalışmanın, daha yüksek verim hedefleriyle sürdürülmesi planlanıyor. Hasat sırasında silaj inokulantı uygulanan üründe, fermantasyon sürecinin ardından yem analizleri de gerçekleştirilecek.
Proje ile protein değeri yüksek kaba yem üretiminin artırılması, hayvancılıkta yem maliyetlerinin azaltılması ve sürdürülebilir üretimin desteklenmesi amaçlanıyor.






