Balıkesir Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir, Balıkesir başta olmak üzere ülke genelinde binlerce esnafın Bağ-Kur prim ödeme gün sayısını 9000 bin günden 7200 güne düşürecek düzenlemenin bir an önce çıkarılmasını istedi. Başkan Bilir, ayrıca pandeminden buyana borcu bitmeyen kahveci esnafı için vergi ve SGK yapılandırması ile kredi desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Balıkesir Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnafa yönelik verilen sözler arasında yer alan BAĞ-KUR prim günlerinin 7200’e düşürülmesi konusunun bir an önce yasalaşması gerektiğini açıkladı.  

Esnafın yanında çalıştırdığı kişiye 7200 gün üzerinden prim öderken, kendisi için 9000 üzerinden prim günü ödemek zorunda kaldığını hatırlatan Bilir; “Esnafımız halen 9000 prim gününden emekli olmakta. Yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanı esnafın prim gün sayısını 7200 güne düşüreceklerini söylemişti. Bu verilen söz esnafın en büyük beklentilerinden birisi haline dönüştü. Bu imkan esnaf hariç diğer kesimlere tanındı. Bununla ilgili bakanlığın çalışma yaptığını biliyoruz. Umarım yılbaşına kadar bu kanun teklifi çıkar ve yasalaşır.

Bugün prim ödemesi 6 bin TL’nin üzerinde. Bunu ödemek her geçen gün zorlaşıyor ve bu primler biriktikçe de ödemez hale geliyor. Bu sebeple de hükümetten sosyal güvenlik vergi yapılandırması talebimiz var” dedi.

Kahveciler Odası Başkanı Bilir, pandemiden buyana kahveci esnafının borç biriktirdiğini ifade ederek bu dönemde hem borcunu hem BAĞKUR primini ödemek isteyen esnafa kolaylıklar sağlanması gerektiğini belirtti.

 

ÇAY VE KAHVENİN TADI KAÇABİLİR

Öte yandan çay ve kahve fiyatlarına zam geleceği yönünde söylentileri olduğunu doğrulayan Başkan Bülent Bilir; “Bizde benzer söylentiler duyduk. Toptancılar bugün ortalama kilosu 140 TL olan çayın yıl sonunda 200 lirayı bulabileceği konuşuluyor. Yine kahve fiyatlarına zam geleceği söylentileri var. Bugün piyasada en düşük rakamla çalışan esnaf biziz. Sakız fiyatına çay satıyoruz. Çay Ocakları ve kahvehanelerde çay ortalaması 7,5 liradan satılıyor. Ticaret Odası’na bağlı kafelerde fiyatlar daha yüksek olabilir onlar bize bağlı değiller.

Söylentilerdeki zamlar gelirse bizde küçük esnaf olarak çay ocaklarındaki, kahvehanelerdeki çayın fiyatı arttırmak zorunda kalırız” dedi.

 

HABER: İLKAN TOPRAK