CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, süt üreticilerinin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, çiğ süt fiyatlarının güncellenmediğini ve maliyetlerin arttığını belirtti. Sarı, üreticinin sürdürülebilir bir şekilde üretime devam edebilmesi için yem paritesinin 1,5 olması gerektiğini vurguladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, süt üreticilerinin sorunlarını sık sık TBMM Genel Kurulu’nda dile getirerek üreticinin sesi olmaya deva ediyor. CHP’li Sarı, 17,15 lira olarak belirlenen çiğ süt fiyatının aradan geçen dört aya rağmen güncellenmediğini, maliyetlerin her geçen gün arttığını, süt/yem paritesini 1,5 olması gerektiğini bir kez daha ifade ederek, “Bu adaletsiz tablo karşısında üreticinin ayakta kalması mümkün değil” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada süt üreticilerinin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenen Sarı, açıklanan taban fiyatın maliyet artışlarını karşılamadığını belirtti.

Ocak ayında Ulusal Süt Konseyi tarafından litre başına 17,15 lira olarak belirlenen çiğ süt fiyatının aradan geçen dört aya rağmen güncellenmediğini ifade eden Serkan Sarı, "Perakende satışta Ocak ayında 30 lira olan süt, bugün nisan ayında 45 liraya kadar çıkmış durumda. Ancak üreticiye ödenen taban fiyat hâlâ aynı. Bu adaletsiz tablo karşısında üreticinin ayakta kalması mümkün değil" dedi.

 

"MALİYET YÜZDE 10 ARTTI, ÜRETİM DÜŞÜŞTE"

Serkan Sarı, son dört ayda süt üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 10 oranında arttığını, buna karşın üretici gelirlerinde hiçbir iyileştirme yapılmadığını vurguladı. Bu durumun üretim sürecine doğrudan etki ettiğini belirten Sarı, "Ocak ayındaki üretim, şubat ayında yüzde 8,9 oranında azalmıştır. Üretici sektörle bağını koparıyor, çünkü emeğinin karşılığını alamıyor" şeklinde konuştu.

 

"YEM PARİTESİ 1,5 OLMALI, ÖDEMELER 45 GÜNÜ AŞMAMALI"

Dünya standartlarına uygun bir süt/yem paritesi belirlenmesi gerektiğini dile getiren Sarı, “Üreticinin sürdürülebilir şekilde üretime devam edebilmesi için 1 litre sütle en az 1,5 kilogram yem alabilmesi sağlanmalı. Bunun altındaki her oran üreticinin zarar etmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

 

"TARIM BAKANLIĞI DENETİM YAPMALI"

Konuşmasında ödeme sistemlerindeki aksaklıklara da değinen CHP’li Sarı, süt üreticisine yapılan ödemelerin 30 ila 45 gün içinde tamamlanmasının zorunlu hale getirilmesini istedi. Aynı zamanda yem karşılığı yapılan ödemelerin sınırlandırılması ve tüm bu sürecin Tarım Bakanlığı tarafından etkin biçimde denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

"ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILMAMALI"

Son olarak Serkan Sarı, "Üretici yalnız bırakılıyor, sesini duyan yok. Ama biz buradan üreticimizin sesi olmayı sürdüreceğiz. Tarım Bakanlığı’nı bir an önce harekete geçmeye ve sürdürülebilir bir süt politikası uygulamaya davet ediyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı.

 

HABER: BÜLTEN