Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, “İnsanlar olarak dikkat edersek, biraz daha sorumluluk sahibi olursak bu tür yangınlar yaşanmaz” dedi.

Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, Bandırma ve çevre ilçelerinde yaz aylarının etkisiyle orman yangınlarının arttığını belirtti. Kuvvetli rüzgar ve yüksek hava sıcaklıkları sebebiyle çıkan yangınlara hızla müdahale ettiklerini ve kontrol altına aldıklarını ifade etti.

Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü olarak Bandırma, Susurluk, Manyas, Erdek ve Marmara ilçeleri olmak üzere 5 ilçe ve 143 mahallenin sorumluluk alanında olduğunu belirten Müdür Yüksek, “Toplam 228 bin hektar alanda 89 bin hektar ormanlık alandan sorumluyuz. Haziran ayından önce orman yangınlarına yönelik çalışmalarımızı tamamlamıştık. Bu kapsamda 143 mahallemizde vatandaşlara bilgilendirme çalışması yaparak yaşanabilecek yangınları en aza indirmeyi hedefledik. Bu kapsamda 260 tanesi avcı, arıcı ve çoban olmak üzere toplamda 1875 vatandaşımıza ulaştık. Haziran ayından itibaren 3 tanesi Susurluk'ta, 2 tanesi Bandırma'da ve 1 tanesi de Erdek'te olmak üzere toplam 5 yangına müdahale ettik ve ilerlemesini engelleyerek başarıyla söndürdük. Toplamda 10,5 hektar ormanlık alanımız ve 40 hektar civarında da ziraat alanımız bundan zarar gördü” diye konuştu. 

Çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu belirten Müdür Yüksek, “Vatandaşlarımıza yaptığımız bilgilendirmelerde herhangi bir yangın durumunda 112 acil çağrı hattına bilgi vermelerini tembihliyoruz. Ayrıca anız yakmamalarını, ateş yakmamalarını ve bahçe temizliği yaparak çıkan atıkları yakmamalarını söylüyoruz. İnsanlar olarak dikkat edersek, biraz daha sorumluluk sahibi olursak bu tür yangınlar yaşanmaz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan ormanlık alanlar başta olmak üzere hiçbir yerde çöplerini bırakmamalarını, bahçe temizliği adı altına ateş veya anız yakmamalarını ve bu konularda hassas olmalarını istiyoruz. Aynı zamanda bu dönemde özellikle hasat mevsimi olması nedeniyle biçerdöverlerden kaynaklı yangınlarımız oldu. Bu yangınlar rüzgarla beraber devam ederek ormanlarımıza da sıçrıyor. Üreticilerimize Balıkesir Valiliğimiz tarafından belirlenen saatler ve günler haricinde biçim yapılmamasını söylüyoruz. Bu konuda en az 8 kilogramın üzerinde 2 tane yangın söndürme tüpünün bulundurulması gibi tedbirlerin alınmasını da zorunlu tutuyoruz.” dedi.

HABER: HABER MERKEZİ