Hasat mevsimiyle birlikte artan yangın riski, Burhaniye İlçe Tarım Müdürlüğü'nden önemli uyarıları beraberinde getirdi. Tek bir kıvılcımın binlerce dönüm araziyi yok etmemesi için alınması gereken hayati önlemler açıklandı.

 

Burhaniye İlçe Tarım Müdürlüğü, hasat döneminde artan yangın riskine karşı üreticilere yönelik önemli uyarılarda bulundu. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, biçerdöverle gerçekleştirilen hasat faaliyetleri sırasında yangın çıkma riskinin oldukça yüksek olduğu belirtildi.

Açıklamada, küçük bir kıvılcımın dahi geniş alanlarda büyük orman ve tarım yangınlarına neden olabileceği vurgulanarak, üreticilerin bu konuda gerekli tedbirleri alması istendi. Yangınların önlenmesi amacıyla alınması gereken önlemler sıralandı. Bu kapsamda, biçerdöverlerde en az iki adet 6 kilogramlık yangın söndürme tüpü bulundurulması zorunluluğu getirildi. Ayrıca, su tankerinde en az 1 ton suyun hazır bulundurulması ve yangına hızlı müdahale için yeterli miktarda kum yığınının da saha içinde bulunması gerektiği ifade edildi.

Müdürlük, hasadın mümkün olduğunca sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapılmasının yangın riskini azaltacağına dikkat çekti. Ayrıca, motor ve egzoz bakımları tamamlanmış makinelerin kullanılması, bakım ihmallerinin yangına neden olabilecek kıvılcımların oluşmasını engelleyeceği bildirildi.

Yetkililer, güvenlik önlemlerine uymayan ve tedbirsiz hasat yapanlar hakkında idari para cezası uygulanacağını da açıkladı. Bu uygulamanın yangınların önlenmesi için caydırıcı bir tedbir olduğu belirtildi.

Olası yangın durumlarında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne derhal bildirimde bulunulması gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca, biçerdöver bakımlarının aksatılmaması ve kıvılcım oluşumuna karşı üreticilerin daha duyarlı ve dikkatli olması gerektiği ifade edildi.

Burhaniye İlçe Tarım Müdürlüğü, açıklamasının sonunda, üreticilere “Önlemini al, emeğini ve doğayı birlikte koruyalım” çağrısında bulunarak, hasat döneminde yangın riskinin en aza indirilmesi için toplumun tüm kesimlerinin bilinçli hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

HABER: HABER MERKEZİ