Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, 10 Ekim 2015’te yaşanan ve Türkiye tarihine “Ankara Gar Katliamı” olarak geçen terör saldırısının dokuzuncu yıl dönümü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında Eğitim-Sen olarak katliamın unutturulmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, 10 Ekim 2015’te yaşanan ve Türkiye tarihine “Ankara Gar Katliamı” olarak geçen terör saldırısının dokuzuncu yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Şahin, yaptığı konuşmada, 103 kişinin hayatını kaybettiği bu kanlı saldırının unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurguladı. “Karanfillerimize sözümüz var, emek, demokrasi ve barış mücadelesi kazanacak” sloganıyla basın mensuplarının karşısına çıkan Şahin, katliamın sorumlularının yargılanması için adalet mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.

 

BARIŞ, DEMOKRASİ VE EMEK İÇİN TOPLANDILAR

Gürbüz Şahin, basın açıklamasında, 10 Ekim 2015 tarihinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaşın Ankara Garı önünde Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için bir araya geldiğini hatırlatarak, mitinge katılanların tek amacının ülkede yükselen şiddet ve korku ortamına karşı barışı ve demokrasiyi savunmak olduğunu söyledi. Ancak, saat 10.04’te ardı ardına patlayan iki bombanın yüzlerce insanı katlettiğini belirten Şahin, “Barış için gelen yurttaşlarımızın gözlerindeki gülümseme ve dillerindeki barış türküleri, IŞİD üyesi iki canlı bombanın kanlı saldırısıyla hedef alındı” ifadelerini kullandı.

 

“KATLİAM TARİHE KAPKARA BİR SAYFA OLARAK GEÇTİ”

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirilmesinin ardından başlatılan dava sürecinde önemli kararlar alınmasına rağmen, gerçek sorumluların yargı önüne çıkartılmadığını savundu. “10 Ekim Davası kapsamında tutuklu sanıklar hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi ancak bu yeterli değil. Katliamın arkasındaki güçlerin aydınlatılması, tetikçilerin ötesinde gerçek sorumluların yargılanması gerekiyor,” diyen Şube Başkanı Şahin, mahkeme sürecinde yapılan ihmallerin üzerinin örtülmeye çalışıldığını öne sürdü.

 

“MAHKEME KATLİAMIN ARKA PLANINI AYDINLATMADI”

1 Temmuz 2024’te görülen son duruşmada mahkemenin, “insanlığa karşı suç” olarak değerlendirilebilecek bu büyük katliama ilişkin gereken kararları vermediğini belirten Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, mahkemenin dosyayı IŞİD’i aklayarak kapatmak istediğini ifade etti. Bu duruma sert tepki gösteren Gürbüz Şahin, “Bu dava bizler için bitmedi. Katliamın maşaları olanlara ceza verilmesi yeterli değildir. Katliamın arkasındaki tüm sorumluların hesap vermesini istiyoruz” dedi.

 

“UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!”

Gürbüz Şahin, konuşmasında katliam öncesinde ve sonrasında yapılan hataları ve ihmalleri tek tek sıraladı. Şahin, saldırıyı düzenleyenlerin günler öncesinden tespit edilmesine rağmen önlem alınmadığını, yol kontrollerinin kaldırıldığını ve katillerin bu şekilde miting alanına ulaşabildiğini belirtti. Ayrıca, saldırı istihbaratının miting tertip komitesinden saklandığını, patlamanın ardından ambulansların alana geç girdiğini ve yaralılara yardım edilmeden önce TOMA’ların sevk edildiğini söyledi. Şahin, “Katliam sonrası anket yapıp oy oranlarının ne kadar arttığını araştıranları da unutmadık” dedi.

 

“BARIŞ KARANFİLLERİMİZE SÖZÜMÜZ VAR”

Basın açıklamasının sonunda Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, Eğitim-Sen olarak katliamın unutturulmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Bu topraklarda barış için mücadele edenlerin karşısına dikilen duvarları yıkacağız. Katliamın sorumluları yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar adalet yürüyüşümüz devam edecek,” dedi. Şahin, 10 Ekim katliamında hayatını kaybeden barış şehitlerini saygı ve özlemle anarken, “Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak!” ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN