Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, süt fiyatları konusundaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Son aylarda gündemlerinde süt fiyatlarının olduğunu belirten Çetin, konuyla ilgili birçok toplantıya katıldıklarını ve sanayicilerin geriye dönük fiyat uygulamalarını kabul edilemez bulduklarını vurguladı.

Başkan Çetin, son dönemde Tarım Bakanlığı yetkilileri, Bakan yardımcıları, Hayvancılık Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcıları ile defalarca toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Gerek Tarım Bakanlığımızda bakan yardımcılarımız gerek Hayvancılık Genel Müdürümüz ve genel müdür yardımcılarımız olmak üzere defalarca toplantılara katıldık. Kendilerini Balıkesir’de ağırladık. Gelinen son noktada maalesef Tarım ve Ticaret bakanlığının yapmış olduğu toplantıda herkesin mutabık kaldığı bir sonuç olmasına rağmen hala sanayicimiz geriye dönük fiyat vermekte. Bu hiçbir zaman uygulanmamıştır. Geriye dönük ne fiyat artışı olmuştur ne de fiyat düşüşü. Biz bu şekilde kabul edemeyiz."

 

Çetin, Temmuz ayında verdikleri sütü o dönemin şartlarına ve fiyatlarına göre teslim ettiklerini, ancak sanayicilerin geriye dönük fiyat verme ısrarını eleştirdi: "Biz Temmuz ayında verdiğimiz sütü o günkü şartlarla o günkü fiyatlarla verdik. Ki henüz böyle bir karar da alınmamıştı. Son toplantıda da birlik başkanları, bakanlık temsilcileri ve sanayicilerimizin de katıldığı toplantı sonucunda çıkan kararda herkes Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye fiyatına uyup ve fiyatın kesinlikle geri çekilmeyeceğine dair mutabakatına varmış olmasına rağmen şu anda kalite farkı ve çeşitli isimlendirmelerle iade faturaları gelmektedir. Bu tabi ki kabul edilebilir bir durum değildir."

 

Çetin, Tarım ve Ticaret Bakanlıklarının son toplantılarda aldığı kararları da şöyle sıraladı: "Bakanlığımız yapılan son toplantıda her 3 ayda bir toplanılıp fiyatların tekrar gözden geçirileceği konuşuldu. Girdi maliyetlerinin arttığı bir ortamdayız. Bizlerin yem fiyatları düşmedi, kullandığımız mazot düşmedi, elektrik fiyatları düşmedi, personel giderlerimiz düşmedi. Biz neyin indirimini neyin fiyat düşüşünü yapabiliriz ki?"

 

Sanayicilerin, yüksek maliyetlerle üretilen sütün fiyatından feragat etmelerini istediğini belirten Çetin, bu talebin haksız olduğunu dile getirdi: "Bizim girdi maliyetlerimiz düşsün, tabi ki yem fiyatları ve diğer girdi maliyetlerimiz düşerse bizler de üreticiler olarak süt fiyatlarının düşmesine karşı çıkmayız. Fakat gelinen şu noktada böyle bir durum söz konusu değil. Bizden yüksek maliyetle ürettiğimiz sütün fiyatından feragat etmemiz isteniyor. Feragat edilecekse topyekûn sanayicimizin feragat etmesi gerekiyor."

 

Tarım ve Ticaret Bakanlıklarının almış olduğu ortak kararlar nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın sektör paydaşları ile gerçekleştirdiği toplantıda şu kararlar alınmıştı;

-Ağustos sonuna kadar yetki alınan süt tozu regülasyonu yılsonuna kadar uzatılacak.

-Günlük yaklaşık 900 ton süt tozu regülasyonuna gönderilecek, bu miktar gerekirse artırılacak.

-Tereyağı ithalatı durdurulacak ve ihracatına başlanacak.

-Geriye dönük çiğ süt fiyat uygulaması kabul edilmeyecek, bu konuda Ticaret Bakanlığı müfettişleri görevlendirilecek ve incelemeler başlatılacak.

-Çiğ süt sözleşmeleri karşılıklı mutabakat ile fesh edilmediği sürece Tarım ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri sözleşme şartlarının yerine getirilip getirilmediği hususlarını yakından takip edecek.

-Çiğ süt karşılığı yem dayatması ile ilgili Ticaret Bakanlığı incelemelere başlamış olup, bu çerçevede bilgi ve belge paylaşımı yapıldığı takdirde mevzuata aykırı olan bu uygulamayla ilgili yaptırımlar uygulanacak.

-Süt Konseyi referans fiyatı çerçevesinde tanımı yapılan (%3,6 yağ, % 3,2 protein )çiğ sütün içerik ve kalitesinden taviz verilmeyecek. Bu değerlerin üzerindeki içerikler artı fiyatlanacak, altındaki değerlerde kesinti yapılacak.

-Her 3 ayda bir Ulusal Süt Konseyi toplanarak piyasa değerlendirmesi ve maliyet analizi yapacak.

Toplantıda, Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından belirlenen 14,65 TL'lik çiğ süt referans fiyatına uymayanlara ağır yaptırımlar uygulanacağı bildirildi.

 

HABER: SERMİN ASLAN