TÜBİTAK, Balıkesir Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen "Bilgisayar Bilim Olimpiyatları Eğitimi" bugün Balıkesir Öğretmenevi’nde başladı. 4 Kasım’a kadar sürecek olan eğitim programında, 15 öğretmen, 6 profesörün rehberliğinde öğrenciler bilgisayar bilimi konusunda yetkinlik kazanacak.

Balıkesir’de 6 gün boyunca sürecek olan “Bilgisayar Bilim Olimpiyatları Eğitimi” bugün Öğretmenevinde yapılan açılış programı ile başladı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) ve Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) iş birliğiyle düzenlenen ve TÜBİTAK 2237-A projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitim, öğretmenlerin bilgisayar bilimi konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Eğitimin sonunda öğretmenlerin, öğrencilerine Bilgisayar Olimpiyatları konusunda daha etkili bir şekilde rehberlik etmeleri bekleniyor.

 

EĞİTİMLER 6 GÜN SÜRECEK

Etkinliğin ilk günkü programının açılış konuşmasında, Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Fırat Ateş, eğitimlerin 6 gün boyunca 15 öğretmenin gözetiminde devam edeceğini söyledi ve konuşmasına teknolojinin günümüzde yakaladığı hıza dikkat çekerek başladı. Ateş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Günümüzde teknoloji hızla ilerlemekte ve bu ilerlemeye bizlerin de katkı sağlaması gerekiyor. Bu ilerlemenin de sağlık bir şekilde devam etmesi için öğrencilerimize analitik düşünme yeteneğini kazandırmamız önem arz etmektedir. Bu bağlamda TÜBİTAK, çeşitli bilim alanlarında temel veya uygulamalı akademik araştırmaları destekleme, çeşitli bilim alanlarında farklı alanlarda yer alan bilim insanları bir araya getirmekte ve bu alanda katkı sunmaya devam etmektedir. Bu kuramlardan biriyse ulusal ve uluslararası alanlarda bilime katkı sağlayacak, gelişmeler ve çalışmalar hakkında bilgi edinilmesini sağlayan farklı disiplinlerden eğitimcileri ve katılımcıları bir araya getiren program olan ‘TÜBİTAK 2237 A Bilimsel Eğitim etkinlikleri’ programıdır” dedi.

TÜBİTAK’ın çeşitli bilim alanlarındaki araştırmaları desteklediğini ve bu tür programların bilim insanlarını bir araya getirdiğini belirten ve 15 öğretmenin, uzman hocalardan alacakları derslerle Bilgisayar Olimpiyatları konusunda farkındalık oluşturulacağını ve madalya kazanacak öğrencilerin yetiştirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Ateş; “Bizim kendi projemizin bünyesinde 6 gün boyunca 15 tane hocamız burada dersler alacaktır. Bu dersler alanında uzman hocalarımız tarafından verilecektir. Eğitimci hocalarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederim. Balıkesir’de yer alan öğretmenlerimizde ve daha sonra bu projenin devamında öğrencilerimize Bilgisayar Olimpiyatları kapsamında farkındalık oluşturmak ve bu farkındalıkla beraber Bilgisayar Olimpiyatları alanında madalya kazanacak öğrenciler yetiştirmek” şeklinde konuştu.

Şehit Prof. Dr. İlhan Varan Bilim ve Sanat Merkezi Okul Müdürü Ahmet Harmanda, farklı disiplinlerin bir araya gelmesinin önemine vurgu yaparak, proje süresince güzel sonuçlar çıkacağına inandığını belirtti: Bu projeyle güzel sonuçlar çıkacağına değinen Harmanda; “Bu 48 saatlik çalışma süresince yapacağını özellikle matematik ve bilimin bir araya geldiği projede güzel sonuçlar çıkacağına yürekten inanıyorum” dedi.

 

“BU TİP PROJELER BAÜN’Ü

ŞEHİRLE DAHA FAZLA TEMAS ETTİRİYOR”

BAÜN Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Şahin ise, bu tür projelerin eğitimdeki önemine değinerek, öğretmenlerin önemli paydaşlar olduğunu söyledi. Bu tip projelere daha çok ihtiyaçları olduğunu söyleyen Şahin; “Projelerde yer alan öğretmenlerimiz bizim önemli paydaşlarımız. Bu proje, Balıkesir’de üniversitemizi şehirle daha fazla temas ettiriyor. MEB’deki öğretmenlerimizle bağ kurarak öğrencilerimizin olimpiyatlara hazırlanmasına destek olmayı amaçlıyoruz. Mevcut sistemin gelişmesi için bu tür projeler büyük bir önem taşıyor. Şehrimiz ve eğitim kurumlarımız adına olumlu sonuçlar elde etmeyi umuyoruz. Fakültemizde inşallah bu tip projeler artacaktır” diye ifade etti.

Son olarak açılış konuşmasını yapan BAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğdubay, değişimin önemine değinerek, eğitim kurumlarının görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti. Açıklamalarının devamında konuşan Rektör Yardımcısı Doğdubay; “Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu bu süreçte biz de bir eğitim kurumu olarak vazifelerimizi yerine getirmek durumundayız. Bilim ve teknoloji alanında nitelikli öğretmenlerin yetişmesi ve bunların dijital dönüşüm sürecinde olan toplumlara faydalı nesiller yetiştirmelerini sağlamasını ümit ediyorum. Geleceğin bilim insanlarının, yazılım geliştiricilerin bu tarz projeler sayesinde gelişmesine katkı sağlamalarını temenni ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Programın açılış konuşması sonrası katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edilmesinin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi, verilen kısa aranın ardından 6 gün sürecek eğitimlerin ilk çalışması başladı.

 

HABER: BUSE ASLAN