Altın mı alsak yumurta mı?
Bu yumurta fiyatlarını sanki Londra Borsası belirliyor. Dün yumurta almaya gittim 30 luk bir koli (M) yumurta 110 TL. olmuş. Ne oldu da yumurta birden bu kadar  yükseldi?. Ramazan ayı gelirken yumurtanın yükselmesine alıştık da şimdi neden böyle oldu? Anlaşılır gibi değil. Yumurta üreticisini dinlersen yem fiyatlarının (mısır) artmasının, kümeslerin kapanmasının, tavukların yaşlanmasının yumurta fiyatlarının da artmasına neden oluyormuş.
Yumurta üretiminde kullanılan yemin önemli bir kısmı ithalata bağımlı olunca doğal olarak döviz kurları faktörü öne çıkıyor. Yumurtanın yüzde 70-80’i iç piyasaya satılıyor. Her üreticinin, her satıcının türlü türlü bahanesi var. Haklı olabilirler fakat bu kadar da aşırı fiyat ayarlaması yapılır mı? Bu fiyatları kim kontrol ediyor?
Her ne kadar Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesinde 1976 yılında kurulan Tavukçuluk Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Türkiye'de yumurta fiyatını biz belirliyoruz dese de gerek yurtiçi gerekse yurtdışı alım ve satımların yapıldığı yumurta Borsası Online işlem platformunda Türkiye genelinde yayınlanan güncel tüm fiyatlar bulunabilmekte ve karşılaştırma yapılabilmektedir.
YÜSAD Başkanı Metin Akman, yaptığı bir söyleşi de yumurta fiyatlarının 2024 yılının ikinci yarısında hızlı bir yükselişe sahne olabileceğini söylemişti. Akman, "Yumurta fiyatlarının ikinci altı aylık dönemde enflasyona paralel ve üstünde artacağını tahmin ediyorum" demişti ve tahmini Eylül ayının başında doğru çıktı.

YUMURTA BORSASI
Türkiye genelinde alışılagelmişin dışında Yumurta Borsasında fiyatlar anlık olarak değişmektedir. Arz ve talebin yoğunluğu fiyatları doğrudan olarak etkilemekte ve rekabetçi fiyatları anında oluşmaktadır. Türkiye genelinde haftalık olarak yayınlanan yumurta fiyatları Yumurta Borsasında en güncel ve güvenilir şekilde sizlerle paylaşılmaktadır.
Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı alım ve satımların yapıldığı yumurta Borsası Online işlem platformunda Türkiye genelinde yayınlanan güncel tüm fiyatlar bulunabilmekte ve karşılaştırma yapılabilmektedir.
Satış Fiyatları: Duble 3.15 TL. Eski Ana 3.05 TL. Yeni Ana 2.90 TL. Yarka 2.80TL. Piliç 2.70 TL. Klavuz 2.60 TL.

Veganlar yumurta yerine ne kullanıyor?
Bir yumurta için üç yemek kaşığı (45 gram) aquafaba kullanmak yeterli oluyor. Soya fasulyesi yağının bir yan ürünü olan soya lesitini ise yumurtaya benzer bir bağlayıcılığa sahip. Bu yan ürün, malzemeleri bir arada tutma kabiliyeti sayesinde sık sık yumurta yerine kullanılıyor.

Diyette yumurta tüketmek şart mı?
Hayır, diyet yaparken yumurta tüketmek şart değildir. Fakat yumurtanın diyet listelerinin yıldızı gibi bir role bürünmesinin nedeni içerdiği kaliteli proteinler ve tokluk süresini uzatmasından kaynaklanır.