YENİ DÖNEM
Türkiye, 13.Cumhurbaşkanı olarak yeniden Recep Tayyip Erdoğan dedi.
Seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, daha güzel bir ülkede yaşayabilmek dileğimizi yineliyor gerek milletvekili seçiminde gerekse Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur ittifakını tebrik ediyoruz.
Sonuçta demokrasi içinde gerçekleşen ve fakat pek çok noktada adil olmayan bir yarışsa da futboldaki skora endeksli “neticeye bak” yorumunda olduğu gibi kazanan tebrik edilmeli kuşkusuz. Demokrasi bunu gerektirir.
Seçim sonuçlarının tüm partiler tarafından tahlil edilmesi gereken pek çok ders verici yönleri var.
Yurt içi ve yurt dışı oylardan tutun, coğrafi, siyasi, sosyolojik açıdan incelenmesi gereken.
Bunu partiler yetkili iç organlarında elbette önümüzdeki günlerde değerlendireceklerdir.
Ekranlarda da zaten aylardır süregelen seçim öncesi yorumlar, şimdi bir süre daha seçim sonrası yorumlar olarak devam edecek ve kafamız şişecektir lakin 10 ay sonra yerel seçimler olduğundan birkaç ay sonra da yerel seçimlere yönelik aynı furya devam edecektir.
Yani seçimsel olarak yorulmuş olan Türkiye az bir nefes alıp yine seçimlere kilitlenecektir.
Burada birkaç tespiti yinelemekte yarar görüyoruz.
Birincisi seçimlere katılım mükemmel bir çoğunlukta olmuştur ki bu katılım açısından vatandaşın ilgisinin ne kadar yüksek olduğunu gösterir.
Aynı zamanda sandık güvenliği için on binlerce gönüllünün görev alması, oyuna sahip çıkması ise hem sevindirici ve aynı zamanda güven duygusunun ne hale geldiğini göstermesi açısından düşündürücü ve üzücüdür.
Hatırlamamız gerekir ki demokrasilerde asıl önemli olan iktidarların seçimle başa gelmesinden çok iktidarların seçimle gidebilme olgunluğunu göstermesidir. Aksi halde zaten o ülkede demokrasinin var olduğu söylenemez.
Bununla beraber yine ileri ülkelerdeki seçimlerle karşılaştırıldığında şunu da görmemiz gerekiyor.
İleri ülkelerde seçimlere katılım oranı böylesine yüksek olmuyor.
Zira ileri ülkelerde kurumlar ve kuruluşlar sağlam, devlet zemini de bu doğrultu çalışıyor, çarklar dönmeye devam ediyor. Elbette örneğin Almanya’da Merkel değişimi önemlidir ama bizim gibi hayat meselesi haline dönmemiştir. Giden gitmiş, gelen de sessizce devlet işleyişine devam etmiştir.
Bizde özellikle kurumların yıpranmışlığı sebebiyle güven unsurunun acilen tesisi öncelikli sorunlarımızın başında geliyor.
Bunun yanında lidere endeksli siyasetten de -nasıl başarılacaksa- vazgeçmenin yollarını aramalıyız.
Şunu ifade etmek gerekir ki, 28 Mayıs seçimlerinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel puanı, partisinin önünde gitmiştir, bu da “lider” faktörünün önemini ortaya koymuştur.
Artık bu yeni dönemde, 27 milyonluk bir seçim galibiyeti 25 milyonun yok sayılmasına yönelik tavır ve söylemlerin olmadığı, olmayacağı bir dönem olmalı, gerçekten son yıllarda özellikle yürütülen kutuplaştırma politikasından bir an önce vazgeçilmeli ve siyasete gerçekten sevgi ve birleştirici bir dil hâkim olmalıdır.
Türkiye’nin ekonomik sorunları devasadır.
Giderilmediği takdirde 10 yıl sonrasında düşünmek istemediğimiz kadar devasa bir mülteci sorunu ülkemiz için tümüyle çözülmez bir hal alacaktır. İleride Afgan’ın, Pakistanlının, Suriyelinin, Rus’un, Ukraynalının ve bilumum yabancı uyruklunun Türkiye’nin geleceğini şekillendirme ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.
Liyakat ve bilgi son yıllarda sürekli arka plana atılmıştır.
Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere Türkiye pek çok alanda elinde bulundurduğu zenginlikleri kullanmada alt liglere düşmüştür.
25 milyonun endişesi, çocukları ve geleceği içindir.
Bugün, seçim kazanılmış olması, önümüzde var olan sorunların ne olduğunu görmeme lüksü veremez.
Bunun ayırdında olabilirsek gerçekten Türkiye bir şeyler öğrenebilmiş ve doğru yol alabilme fırsatını kendine sağlamış olabilir.
Bugün seçim artık geride kaldığına göre tek çaremiz ortak akıl ve sağduyu ile bilgi, ilim çerçevesinden çıkmadan liyakatli ve vicdanlı kadrolarla çalışmaktır.
Daha güzel bir Türkiye için mesai saatlerinin azaltılması değil, daha çok çalışarak daha çok üretim ve ileriye gitme azmini sergileme vaktidir.
Çünkü gelecek hepimize bu sorumluluğu yüklüyor.
Yorum yapın