Hayatınızda neyi unutmak istersiniz? Bazen ufacık şeyler, bazense büyük hadiseler hep kanayan bir yara gibidir. Peki! Siz neyi unutmayı istersiniz?
Bazen bir olayı, bir kişiyi, bazı yaşanmışlıkları unutmak istersin tam unuttum derken aklına geliverir. Senelerin hiçbir hükmü yoktur. Aradan 25-30-40 sene de geçse unutamazsın. Sadece unutmaya çalışırsın. Unutmak öyle kolay bir şey değildir. Hayatında iz bırakan iyi veya kötü anıları unutmak ne mümkün…
Unutmak kolay, insan beyni unutur diyenler olsa da unutmak kolay değildir. Hadi unutun o zaman…
Öğrenilen, yaşanan hiçbir şey unutulmaz Şöyle bir düşünün bu yaşa kadar başınızdan neler geçti ve hangisini unuttunuz?
Her insanın hayatında unutmak istediği anıları, yaşanmışlıkları olabilir. Bazı anılar sizi utançtan yerin dibine sokarken, diğerleri daha üzücü veya travmatik olabilir. Bazıları için belirli anıların aniden yeniden ortaya çıkması son derece rahatsız edici ve hatta güçten düşürücü olabilir ve siz ne kadar dikkat ederseniz edin biri çıkar, size o anınızı bire on katarak hatırlatır.
Ayrıca; duygusal anılar akılda daha kalıcıdır ve unutmak gerçekten çok zordur. Kötü bir anıyı hafızanızdan silemeyebilirsiniz, ancak o hatıranın olumsuz etkisini azaltacak yeni başa çıkma stratejileri öğrenebilirsiniz.
Geçmişi düşünmek normaldir, ancak anılarınız günlük yaşamınızı aksattığında ruh sağlığınızı etkileyebilir. İstenmeyen anılarınızın daha sık ve yönetilemez hale geldiğini fark ederseniz bir doktora danışmanızda fayda var.
Özellikle, BDT konusunda uzmanlaşmış bir terapistle görüşmek, istenmeyen anılarla daha iyi başa çıkmak için stratejiler üretmeye yardımcı olabilir.
Demans Nedir?
Geçenlerde bir arkadaşıma rastladım. Hastaneye gidiyormuş. Demans başlamış. Unutuyormuş, hatırlamıyormuş. Benimle ilgili mahalle anılarından bahsetti ve eskileri daha iyi hatırladığını söyledi. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan hastalıklar artık günümüzde erken yaşlarda ortaya çıkmaya başladı. Özellikle Demans gibi hastalıkların tedavisi ve çözümü yok.
Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir. Bu hastalıkların hepsi beyinde bir takım değişikliklere neden olarak hastalıklara ait özgü bulguları ortaya çıkarır. Demans ile seyreden bazı hastalıklar kesin tedavisi olmayan ve bir daha eski hale dönmeyi imkansız kılan hastalıklar iken (Alzheimer gibi), bazıları tedavi ile düzelebilen hastalıklardır (Tiroid hastalıkları, vitamin eksikliği gibi).
Demans ile seyreden hastalıkların çoğunda sıklıkla aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçı görülebilir:
*Bellek bozukluğu
*Lisan (konuşma) bozukluğu
*Dikkat bozukluğu
*Bir duruma veya konuya karar verme güçlüğü
*Görsel algı bozukluğu
Benden size tavsiye hastalık hastası olmayalım ve sağlık kontrollerimizi de ihmal etmeyelim. Erken teşhis hayat kurtarır.
Yorum yapın