Ülkemizde birçok kişi türbe ziyareti yapmaktadır. Türbe ziyaretlerinde uyulması gereken bazı kurallar vardır. Türbeye çaput bağlamak, taş yapıştırmak, para atmak, tuz serpmek, bahçesinde veya eşiğinde kurban kesmek, mum yakmak, mezardaki ölüden dilekte bulunmak, Kâbe’yi tavaf eder gibi dönmek, türbeleri öpmek, türbeye el sürmek ve eğilerek girmek yapılan yanlışlardandır. Türbe ziyaretleri birçok kişinin maneviyatına çok iyi gelmektedir. Edilen dualar, türbe camilerinde kılınan namazlar birçok kişiye huzur vermektedir. Hatta türbe etrafında beş veya on dakika yürümek bile insanı manevi bir huzura kavuşturabilmektedir.
Orada ki manevi atmosferde insan kendisini güvende hissetmesinden dolayı Osmanlı Devleti'nde suç oranı çok azdı. Bunun için türbelerimizi koruyalım ve gelecek nesillere de aktaralım.

BALIKESİRDEKİ TÜRBELER
*Ahmed Dede, Fevzi Dede, Doğru Hasan Dede
*Bandırmalı Ali Rızâ Bezzâz
*Çatalbaşoğlu Haydar Efendi
*Eğribozlu Mustafa Efendi
*Enisî Mustafa Efendi
*Hasan Baba
*İbrahim Dede
*Muhyiddin Rumi
*Muridoğlu Mustafa Aczi Efendi
*Pir Ali Efendi
*Sinan Dede (Burhaniye)
*Sinan Dede
*Şeyh Lütfullah
*Şeyh Hüseyin Dede ve Şeyh İbrahim Dede
*Veli Şemseddin

PİR ALİ EFENDİ TÜRBESİ: Büyük âlim ve velî İmâm-ı Birgivî hazretlerinin babası olan Pîr Ali Efendinin kabri Balıkesir Başçeşme mezarlığında, dış kapıdan içeri girildiğinde elli metre kadar içeride sağ taraftadır. Kaynaklara göre on altıncı yüzyılda yaşadığı ve Balıkesir'deki medreselerde müderrislik yaptığı bilinmektedir. Balıkesir'de Zihin Hocası adıyla tanınıp ziyaret edilmektedir. Türbe, TKTVKYK ’nun 14/03/1986 – 2134 sayılı kararı ile Kültür Portalı Envanterinde kayıtlıdır.

Günün Fıkrası
Fetva Dediğin
Adam biri bilerek ve isteyerek orucunu bozmuştu. Görüşünü aldığı herkes orucunu yeniden eda etmesini ve altmış gün de kefaret orucu tutması gerektiğini söylüyordu. Adam bu kadar orucu kesinlikle tutamayacağını düşünüyor, bir kolaylık arıyordu.
Hiç oruç tutmayan ve bilgisi olmayan bir kişiye sordu ve “orucu günü gününe tutması gerektiği” cevabını alınca mırıldandı:
“Hah şöyle! Fetva dediğin böyle olur!” Bu bir Erzincan fıkrasıdır.(Özdemir 2009)

Günün Sözü:
“Bir kimse ile bir mirası bölüşmeden, o kimseyi tanıdığını iddia etme. „ —Johann Kaspar Lavater