TARİHE GERÇEKTEN SAHİP ÇIKILIYOR MU?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından il merkezindeki Paşa Cami etrafında çevre düzenlemesi yapılmıştı. Burada yapılan düzenlemeler ile birlikte caminin tarihi dokusuna zarar verilmemesine bi’hayli dikkat edilmişti. Bunun gibi il genelinde birçok tarihi yapılarda restorasyonlar yapıldı. Böylelikle de Balıkesir Büyüşehir Belediyesi’nin tarihe önem verdiğini gördük.

Anafartalar Caddesi üzerinde bulunan Şadırvan ile ilgili çok yazılar yazıldı. Uzun bir süredir Şadırvan’ın arka kısmında bir inşaat devam ediyor. Buraya hem otel hem de alışveriş merkezi yapılıyor. Medyada sürekli olarak tarihe sahip çıkan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ne hikmetse artık buradaki tarihi göremez oldu. Merkez ilçelerde yaşayan 10 vatandaştan 9’u burada yapılan yapıdan memnun değil. Tarihe sahip çıkan bir şehir olarak Şadırvan’ın hemen arkasında yapılan ve tarihi görüntüyü mahveden yapının yapılmasına hala daha karşıyız. Medyada sürekli olarak büyükşehir tarihine sahip çıkıyor tarzında haberlere yer veriliyor. Peki ya bu durum gerçekten böyle mi?

Şehrin simgelerinden biri olan Paşa Cami’nin etrafını düzenlemekle tarihe sahip çıkılan bir şehir olunmuyor. Sadece merkez ilçelerinde bunun gibi birçok tarihi yapılar mevcut. Bunlardan birini düzenleyip de diğerlerini mahvetmek olmuyor. Bu alan sadece tarihi yapıya zarar vermiyor.

Hepimizin de bildiği gibi Balıkesir’in trafiği oldukça kötü. Çarşı içerisinde günün neredeyse her saatinde olan trafik, böyle bir yapının açılmasıyla daha da kitlenecek. O bölgede bulunan yolun, oluşacak trafiği karşılayabileceğini hiç sanmıyorum. Bu sebeple yapının tamamen bitmeden tarihi yapıya zarar vermeyecek, trafiği etkilemeyecek şekilde yeni bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Kamera önünde tarihe sahip çıkan belediye olarak gözüküp de işin perde arkasında zarar veren bir belediye olmasını ben dahil hiç kimse istemiyor.