TABLODAKİ GÖZLER SİZİ NASIL TAKİP EDER?

Bir sergiye gittiğinizde bazı insan resimlerindeki gözler sizin gözlerinizin içine bakıyormuş gibi dururlar. Biraz yana çekilseniz, hatta bir köşeye gitseniz bile sanki resimdeki kişi gözlerini dikmiş hala size bakıyordur. Aynı şeyi evdeki resimlerde de hissedersiniz. Resimdeki dedeniz, odada nereye giderseniz gidin, "gözlerim üzerinde" dercesine sizi takip eder durur.
Gözün bakış açısı göz merceğinin konumu ile ilgilidir. Bir gözü tam karşıdan görüyorsanız ve göz bebeği de size göre ortada ise o göz de size bakıyordur. Göz merceği biraz kaçıksa yani tam dairesel görünmüyorsa o zaman göz başka tarafa bakıyor demektir.
Eğer bir ressam gözün tam karşıdan görünüşünü, göz bebeği de tam ortada veya yuvarlak resimlemişse veya fotoğraf tam karşıdan göz objektife bakar şekilde çekilmişse hangi açıdan bakarsanız bakın, gözün o şeklini görürsünüz.
Resim iki boyutlu olduğundan, yani derinliği olmadığından yanından dolaşıp yandan görünüşünü görme olanağınız yoktur. Nereden, hangi açıdan bakarsanız bakın gözü tam karşıdan bakıyormuşsunuz gibi görürsünüz. Kendi gözleriniz de olayı üç boyutlu algıladığından tablodaki göz sürekli size bakıyormuş gibi görünür.

TAKMA DİŞLER
 Doksanlı yaşlara yaklaşmış iki yaşlı kadın sohbet ediyorlarmış.
- "Benim bey bu sıralarda kötü bir alışkanlık edindi. Tırnaklarını yemeye başladı. Ne yaptıysam vazgeçiremedim. Sinirlerimi bozuyor."
Diğer kadın ise cevaben:
- "Haklısın benimki de bir ara başladı ama uyguladığım tedbirlerle tırnak yemesini engelledim." der.
- "Çok iyi! Ne yaptıysan bana da öğret lütfen."
- "Çok basit dişlerini sakladım."

/////

LEBLEBİ GİBİ İLAÇ KULLANMAK

Ağrı kesici ilaçlar leblebi değil: Ağrı kesicileri uzun süre kullanmak, kalp hastalığı riskini artırıyor. Ülkemizde leblebi gibi ilaç kullanılırken özellikle ilaç kullanımında hekim tavsiyesinden çok kulaktan dolma öneriler daha etkili olmakta. Bilinçsiz ilaç kullanımının insan sağlığına verdiği zararın yanı sıra parasal kaynakların da yanlış tüketilmesine neden olmaktadır.
Ömür boyu kullanması gereken bir ilacı kendilerini iyi hissettikleri için bırakan hastalar olduğu gibi bazı vatandaşlarda grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda dahi antibiyotik vb. ilaçları bilinçsizce tüketmeye devam edebiliyor.
* İlaç kullanımı hakkında bilmediğiniz veya anlamadığınız her şeyi eczacınıza mutlaka sorun. * İlaçlarınızı size belirtilen süre boyunca kullanın, bu süreden önce kullanmayı kesmeyin. * İlaç dozlarını değiştirmeyin veya atlamayın. İlaç alım zamanlarına dikkat edin ve gereksiz antibiyotik kullanmayın. İlaçların nasıl, hangi dozda,  hangi sıklıkta (günde 2 defa, 12 saat arayla),  ne kadar süre (kaç gün) kullanılacağı ve hangi koşullarda saklanacağı hastaya tam olarak anlatılmalı ve hasta/hasta yakını tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır.
İlaçlarınızı doğru zamanda almanız için aile üyelerinden size hatırlatmalarını isteyin. Sürekli kullandığınız ilaçların kutusunu atmayın. İlaçlarınız devam edecekse bitmeden 3-5 gün önceden doktorunuza reçete ettirin.
İlaçlarınızı alırken ilacın adını okuyup doğru aldığınızdan emin olun. İlaçlarınızı karanlıkta kullanmayın, yanlış ilacı alabilirsiniz. İlaçları banyo gibi nemli yerlerde saklamayın. Kendi kendinize veya tanıdıklarınıza danışarak kesinlikle ilaç almayın.
Size reçete edilen ilaçları da başkasına tavsiye etmeyin. İlacınızı her gün aynı saatte alın. İlacınızın son kullanma günü geçtiyse ilacı kullanmayınız. İlacınız kullanılamayacak duruma gelmişse çöpe atmayın, lavaboya ya da tuvalete dökün.
Özellikle antibiyotik olmak üzere ilaçlarınızı iyi olsanız bile size söylenen zamandan önce kesmeyin. Beklenmeyen bir etki görürseniz doktorunuza söyleyin. İlaç kullanırken alkol almamaya dikkat ediniz. Tüm ilaçlarınızı kendi ambalajında saklayınız.