Fast food (hazır yemek ya da ayaküstü yemek) denince çoğu kimsenin aklına tost veya hamburger geliyor. Çünkü bunlar hızlı tüketilip ayakta da yenebilecek yiyecekler.
Her yıl on binlerce kişinin ziyaret ettiği Susurluk'ta da en önemli yiyeceklerin başında ‘Susurluk Tostu” gelmektedir.
Susurluk Tostunun bu kadar farklı ve tercih edilir olmasının en önemli sebebi şüphesiz, özel olarak üretilen ekmeğidir. Hiç bir katkı maddesi konulmayan, %100 doğal olarak üretilen Susurluk tost ekmeği, özel formülü, kokusu ve şekli ile diğer tost ekmeklerinden hissedilir farklılıklar göstermektedir. Susurluk Tostu’nun ana malzemesi olan ekmeğin üretimi sadece Susurluk ilçesinde yapılmakta ve tost tava ekmeği olarak bilinmektedir. Tost tava ekmeğinin hazırlanışı diğer ekmeklere göre farklılık göstermekte ve ekmeğin yapımında ekşili maya kullanılmaktadır.
Susurluk Tostu iki ekmek dilimi arasına peynir ve/veya sucuk konarak(karışık da olabilir) tost makinesinde gevretilip kızartılarak ve dışına yağ sürülerek yapılır. Susurluk Tostu kendine özgü lezzetini kullanılan tost makinesinin özelliği ile ekmeğinden, dana sucuğu ve/veya çok az tuzlu kelle peynirinden almaktadır.
Susurluk Tostu yapımında kullanılan peynir, en az iki ay soğuk hava ortamında bekletilmiş ve çok az tuzlu kelle peyniri olup “tost peyniri” olarak da bilinir. Bu peynir inek sütünden yapılmakta ve yağlı bir peynir olup, diğer peynirlerden farklı olarak 3 ile 6 gün arasında salamurada bekletilir. Bu süre de peynirin kendini çekmesi ve tamamen dağılmaması için ideal bir süredir. Kaşar peyniri, beyaz peynir veya başka bir peynirle Susurluk Tostu yapılmaz.

SUSURLUK TOSTU İÇİN BİR ÖNERİ
Bu yazı için Susurluk’a gittim ve önerilen yerlerde Susurluk Tostu yedim. Bununla ilgili gözlemlerimi aktarırken amacım olumlu eleştiri yapmaktır. Susurluk otoyolun geçmesi ile birlikte ekonomik yönden sıkıntıya girmiş durumda ve bari Susurluk Tostu şehre bir kazanç sağlasın görüşündeyim. Sıradan, acele acele  özenmeden yapılan tostlar sadece müşteri kaybettirir. Benim müşterim çok yetiştirmem lazım diyerek tostun hakkını vermezsen yanlış yoldasın demektir.

ÖNERİLERİM:
**Gerçek Susurluk Tost Ekmeği kullanın. Müşteri yoğunluğundan susurluk Tost Ekmeği kalmıyorsa önlem alın. Başka ekmek kullanmayın.
**Sucuk kalitesine özen gösterin. Sucuğun aşırı sarımsaklı olması gerekmiyor. Ayrıca, sucuğu çiğ olarak tost ekmeği arasına koymayın, tost makinesin de biraz pişirin.
**Hangi peynirin kullanılacağı zaten belli. Lütfen, az tuzlu kelle peynirinin kalitelisini kullanın.
**Temizliğe ve hijyene biraz daha dikkat edin.
**Tostun yanında hazır ayran değil klasik köpüklü Susurluk Ayranının tüketilmesi için çaba gösterin. (müşterinin tercihini etkilemek gerekir.)
NOT: Susurlukta salçalı tost yiyeceklere bir uyarım var. Tosta salça sürüldüğünde tost çıtırlığını kaybediyor.