“Köpekler Uyutulmalı mı?”
Yıllar önce yurt dışına ilk çıktığımda dikkatimi çeken önemli şeylerden biri de sokak hayvanlarının özellikle köpeklerin olmaması idi. Etrafta sürü halinde gezinen, gelen geçen araçlara ve insanlara havlayan köpekler yoktu. Sadece sahipleri tarafından gezdirilen köpekler vardı. Köpek sahipleri köpeklerini dikkatli bir şekilde gezdiriyordu.
Şimdilerde günümüzde sokak köpekleri ülke gündemine girdi. Sokaklarda başıboş gezen köpekleri bazı ekiplerin toplayıp uzak yerlere bıraktıklarını söyleniyor. Ayrıca zaman zaman toplu halde zehirlenen köpek haberlerini de okuyoruz. Kısmen de olsa komşunun köpeğinden bıkanların da zehirleme işine giriştiklerini biliyoruz.
Bana sokak köpeklerinin başıboş dolaşması ve insanları korkutması uygun değil. Buna gerçekten önlem alınması gerekir. Özellikle küçük çocukları ısıran sokak köpeklerini unutmayalım.
Gündem de köpeklerin uyutulması var. Yurtdışında köpek göremeyince sormuştum. Nerede bu köpekler? Hepsi ilgili özel bir kurum tarafından toplanıp hayvan barınaklarına götürülüyor, sağlıklı olanları bakılmaya devam ediyor, diğerleri ise itlaf ediliyormuş. “Hayvan itlafı (itlaf, öldürmek demektir) bir grup içinde üreyebilecek olan hayvanların belirli kriterlere uygun olarak ortadan kaldırılması sürecidir.” İtlaf ile uyutma arasında bir fark yok aslında.
Hayvanları sokak ortasında zehirleyip saatlerce acı çekmeleri yerine anestezi vererek veteriner hekim tarafından uyutulmasını sağlamak daha mantıklı.
Günümüzde her gün binlerce büyük, küçük baş hayvanın kesilip tüketildiği bir ülkede köpeklerin uyutulup uyutulmaması konusundaki tartışmalar bir hayli ilginç aslında. Bence; bu noktada bir seçim yapılması gerekli.
**Devlet eliyle insani şekilde acısız uyutmak mı?
**Yoksa bilinçsiz halkın acı dolu yöntemlerle canlıları katletmesini beklemek mi? Neden illaki öldürmek zorundayız diyenler olacaktır. Cevap açık net ortada; sokak köpeği sorunu gitgide büyüdüğü için bu durumun artık geri dönüşü yok. Barınakların kapasitesi milyonlarca hayvanı sağlıklı şekilde yaşatmaya müsait değil. Dolayısıyla hayvan severlerin bu konuda inat etmeyi bırakıp bu canlılar için doğru olanı seçmeleri gerekiyor. Belediyelere ve devlete engel olmamaları gerekiyor ki sokakta zehirlenen hayvan haberlerini okumayalım.

ÖNERİLER
Köpek nüfusu acilen kontrol altına alınmalıdır. Kontrolsüz hayvan üretiminin önüne geçilerek, kısırlaştırmaya önem verilmelidir. Köpek satışları her yerde yasaklanmalıdır. Barınaklara gönderilen sokak köpeklerinin sahiplenilmesi özendirilmelidir. Şehir merkezlerinde sürü halinde gezen köpekler toplanarak acilen barınaklara götürülmelidir. Devlet özel barınak açanlara belli bir miktar da para ödemelidir.  Köpek dövüşlerinin önüne geçilmeli ve özellikle köpekten korkan insanlarla ilgili olarak gönüllü kuruluşlar çalışma yapmalıdır.