“Japonlar nasıl besleniyor?
Japonya'da bir sınıfa giren öğretmen arkadaşım çocuklara soruyor. En sevdiğiniz yiyecekler hangisi? Verilen cevapların tamamı birbirine çok yakın ve söylenen yiyecekler şunlar: 1. Brokoli 2. Deniz Yosunu 3. Beyaz Pirinç
Türkiye'de ise;  Mantı, Döner, Dondurma, Künefe, Lahmacun, Hamburger vb.

Türkiye en çok ne yiyor?
Tüm Türkiye'nin en sevdiği yemeklere bakıldığında ise ilk sırada dolma ve sarma geliyor. İkinci sırada ise döner, lahmacun, pide, çiğ köfte yer alırken devamında kuru fasulye, kırmızı et ve yöresel yemekler bulunuyor. Evde aradığı tadı bulamayıp bir şekilde dışarıda yemek yiyenler de tercihini kebap, et yemekleri, dürüm, ızgara, İskender, köfte, lahmacun ve fast food dan yana kullanıyor.
Japon mutfağının temel elemanı ise pirinç. Buğulanmış pirinç, erişte, balık, soya peyniri, natto, deniz yosunu, taze ve pişmiş meyve ve sebzeler Japonların temel yiyecekleri. İlave şeker ve yağ oranı son derece düşük tutuluyor. Protein olarak yumurta, süt ve süt ürünleri ile et de tüketilse de diyetin küçük bir bölümünü oluşturuyor.
Dünyanın en bilindik mutfaklarından biri olan Japonya'da, insanların ömrü oldukça uzun. Bunun sebebini Japon diyetinin deniz ürünleri ve taze sebzelerden oluşmasına bağlıyorlar. Protein ve mineral bakımından faydalı olan her besine mutlaka sofralarında yer veriyorlar. Japonlar için tüketilen her sebze mutlaka taze olmalıdır. Ayrıca sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterirler. Japonlar yemeklerini küçük tabaklar ve kâselerde almayı tercih ederler. Akşam yemeklerinde her şeyin azar azar tadına bakarlar. Küçük porsiyonlarda yemek sağlıklı yaşama ve zayıf kalmalarında en önemli etkenlerden biridir.
Yapılan araştırmalara göre, büyük tabaklarda servis edilen yemekler bitirilmeye çalışıldığı için kilo almaya neden olmaktadır. Büyük tabaklar ile servis yapıldığında kişi % 45 daha çok yemek yiyebiliyor.
Bizler ise çocuklarımıza bir türlü sebze ve meyveyi sevdiremiyoruz. Kekler, börekler, tostlar, köfteler derken çocuklarımız obez olma yolunda ilerliyor.

Türkiye'nin yüzde kaçı obez?
Dünya'da obezite oranı yüzde 20'nin üzerine çıktı. Türkiye'de ise bu oran yüzde 17. Cinsiyet bazında bakıldığında kadınların yüzde 20,9’unun obez olduğu saptanırken erkeklerde bu, yüzde 13,7 olarak açıklandı.