RAMAZAN AYI VE KADİR GECESİ

                           RAMAZAN AYI VE KADİR GECESİ

 

 Ramazan ayının artık son günlerine yaklaştık. Bu gün 26.gün ve Akşama da Allah nasip ederse mübarek Kadir gecesini kutlayacağız. Bu gecenin bütün okuyucularımıza ve bütün İslam alemine hayırlara vesile olmasını diliyorum. Herkesin Kadir gecesini kutluyorum. İnşallah birkaç gün sonrada bayrama da kavuşuruz..

Efendim, son günlerine yaklaştığımız bu mübarek ayı her bakımdan çok iyi yaşamamız ve değerlendirmemiz gerekiyor. Ramazan ayı bazı kötü alışkanlıklardan kurtulmamız ve arınmamız açısından bulunmaz bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Özellikle dini bakımdan ve maddi bakımdan bazı kötü alışkanlıkları terk etmemiz için bulunmaz bir fırsat. Ramazan ayında dini bakımdan neleri yapıp neleri yapmayıp, hangi kötü alışkanlıkları terk etmemiz konusunda sağ olsunlar hocalarımız camilerde, medyada ve TV de bizlere çok güzel şeyler anlatıyor ve bizleri uyarıyorlar. Allah hepsinden razı olsun. Benim burada üzerinde durmak istediğim şey maddi bakımdan hangi kötü alışkanlıkları terk edip bazı kötü bağımlılıklardan nasıl kurtulabiliriz konusunda olacaktır. Serde sağlıkçılık olduğu için ben de daha çok sağlık konularına değinmek istiyorum, bunların en başında da malum sigara alışkanlığı gelmektedir. Bundan başka içki, kumar uyuşturucu alışkanlıkları da var ama ben burada sigara alışkanlığı üzerinde durmak istiyorum.

Efendim sigara çağımızın en büyük düşmanı ve vebası. Her gün bir başka zararı ortaya çıkmaktadır..Günümüzde tütün kullanımı , dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni.Dünyada her yıl tütün kullanımı 5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor. Bu aynı zamanda hem bireyi ve hem de ülke ekonomisini de olumsuz yönden etkileyen kötü bir alışkanlıktır. Dünya Akciğer Vakfının açıklamasına göre bu alışkanlığının devamı halinde dünyada yılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalması yüzünden hayatının kaybedeceğini bildirmektedir. Vakıf sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin sigara nedeniyle hastalıklara maruz kaldığını ve bu yüzden öldüğünü açıkladı. Yine aynı vakfın açıklamasına göre dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor. Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre de 2030 yılına kadar tütün kullanımı nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla insan daha hayatını kaybedebilecekmiş. Sigara sadece içenler için değil etrafında ki insanlara da verdiği zararda çok önemli. Yani pasif içicilik. Bu kirli havayı teneffüs etmeye mecbur kalan ve bundan en çok etkilenen maalesef çocuklarımız olmaktadır. Korkunç olan bunun daha da yükselmesi. Öyle ki dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı insanlar pasif içicilik riski altında. Ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş oluyor. Daha çocuk yaşta böyle bir olumsuzlukla büyüyen çocuklarda kanser ve kronik bronşit ve astım gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Allah tan son yıllarda çıkarılan kanun ve uyarılarla ev de toplu yerlerde ve kalabalık ortamlarda sigara içilmesinin yasaklanması çok isabetli bir karar olmuş ve faydası da kendisini göstermeye başlamıştır. Ancak bu yasaklamalara rağmen en üzücü bir şey de giderek sigara kullanma yaşının küçülmesi ve kız çocuklarının da maalesef sigaraya alışmış olmalarıdır.

Bazı hastanelerde açılan –sigarayı bırakma polikliniği ve uzmanların sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olmak için başlattıkları çalışmalar ve hizmetleri çok faydalı ve yararlı olacağına inanıyorum. Buralardan birçok kişinin faydalandığı muhakkak. Ancak bazı kişilerin ısrarla sigarayı bırakmak istemedikleri de oluyor. İşte bu ramazan onlar için tam fırsat. Adam tiryaki ama gündüz oruç tuttuğu için sigara içmiyor ama akşam oldu mu daha suyla orucunu içince hemen sigaraya sarılıyor. Etme kardeşim gündüz içmedin akşamda içmeyip bunu bıraksana. Sadece sigaradan vazgeçemediği için çok kişinin oruç tutmadığını görüyoruz, bir sigara yüzünden dinimizin en büyük emri oruç sevabından mahrum kalanlar vardır. Yok yapmıyor, daha doğrusu yapmak istemiyor. Bütün mesele karar vermek ve kafada bu işi bitirmek. Maalesef bırakmak istemeyenler çeşitli bahane ve savunma havasına girerek-Biz bırakmak istiyoruz ama o bizi bırakmıyor veya sigarayı bırakırsam daha çok sinirleniyorum diyerek bu kötü alışkanlığı terk etmiyorlar. Ben şahsen 15 yıl sigara içtikten sonra 1990 yılında ramazanda bu kötü alışkanlığı çok rahatlıkla bırakmaya muvaffak oldum. Yeter ki insan istesin veya kafasında bitirsin gerisi kolay. Bir hacı ağbimiz var 50 yıldan beridir sigara içiyor, yıllardır sigarayı bırak diye yalvarıyoruz bizi dinlemedi, birkaç ay önce dudağında bir yara çıktı ameliyat oldu, çenesini boydan boya yarıp temizlediler, doktoru yarım saat dil dökmüş sigarayı bırakmasını istemiş ama o ameliyattan sonra bile- Ne yapayım vücudum istiyor diyerek sigara içmeye devam etti ve şimdi artık ne bir şey çiğneyebiliyor ne de yutkunabiliyor. Artık mamayla beslenmeye başladı ve durumu her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Şimdi bin pişman ama artık iş işten geçtikten sonra ilacın doktorun bir faydası  yok ki. Onun için tiryakilere buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum hala geç kalmış sayılmazsınız, zararın neresinden dönerseniz kardır. Bu kötü alışkanlıktan bir an evvel kurtulun. Herkese  sigarasız günler diliyorum. Herkese hayırlı bayramlar . Sağlıklı ve esen kalın. Aslan TORUN