Aylar aylar ve aylar süren şehrin bir numaralı caddesinin “sağlıklaştırma”(!) çalışmaları bitti…
Boyadık, temizledik, tabelaları hallettik; Milli Kuvvetler’de ne gerek vardı, Yeni Çarşı ve Paşa Cami çevresi güzelleşmişken yeterli değil miydi, biz bilmeyiz elbet, karar mercileri bilir, biz sokağın sesini aktarıyoruz..
Neyse Anafartalar ve Kızılay Caddeleri de sağlıklaşacak(!) deniyor sonra…. Amme hizmeti olarak güzel bir adım da felç olan trafik, esnafın of of sesleri, yeni öğretim yılının yaratacağı ekstra araç ve yaya yoğunluğu…
Sayılı gün geçer gider mi diyelim?..
Bu arada şehrin bazı caddelerinde asfaltlama çalışmaları yapılıyor, hem gereklilik hem berbat hale gelen yollarımız için geç bile kalınmış çalışma, özellikle asfalt çalışmalarını alkışlıyoruz…
Lakin başta Ahmet Taprak Caddesi, Atalar Caddesi, Soma Caddesi gibi caddelere de ivedi bakılması lazım…
Yaz dönemi Körfez dönüşlerinde olağanüstü yoğunlukta kullanılan Ahmet Taprak Caddesi’nde araç sürerken Balıkesir Merkez’de misiniz; şaşılacak kadar kötü bir durum..
Asfalt çalışmaları keşke okullar açılmadan bitebilseydi ama en azından asfalt işi Milli Kuvvetler’in sağlıklaştırılması kadar uzun sürmüyor, çok daha hızlı yol alıyor ekipler; canla başla çalışarak caddeleri hızlıca yeniliyorlar.
Lakin… Tam da okulların açılmasına 10-15 gün kala birkaç çalışma başladı ki artık çabucak bitsin diye dua etmekten başka bir çare yok…
İzmir Yolu üzerinde bulunan, 10 Burda AVM ve Okullar Bölgesi’nde yol çalışması başladı.
Hızlı bitmesini umut edelim çünkü bir kısım sınıflar zaten birkaç haftadır ders başı yaptıklarından o bölge felç vaziyete geldi bile, 11 Eylül sonrasını düşünmek bile istemiyoruz çalışma bitmezse.
Bununla beraber bir de (Gar Meydanı) Cumhuriyet Meydanı’nda çevre düzenlemesi başlatıldı, orta alandaki çiçeklendirmeler, süsler, foto çekimi yapılan Balıkesir yazısı kalktı, bakalım ne çıkacak Kent Estetiği çalışmasının ardından.
Bu tip alanlarda sık sık çiçek ekip sökmeyeceğiniz, habire maliyet çıkaran görsel düzenlemeler yerine fıskiye veya küre gibi devr-i daimli su döndüren ve keza bir defaya mahsus dikilen dayanıklı bitkilerin düşünülmemesi tuhaf tabi.
Çiçek ekiyorsun, söküyorsun, ekiyorsun, değiştiriyorsun, boşuna maliyet!
Şehrin tam merkez noktasındaki bu düzenlemenin de trafiği helak etmeden ve okullar açılmadan bitirilmesi elzem.
Gerekirse Sabri Uğur döneminde yapılan orta refüj düzenlemeleri nasıl gece gündüz 24 saat sürdüyse, ki rahmetli Uğur’un gece 3’de ekiplerin başında caddelerde olduğunu biliriz, BBB Başkanı Sayın Yücel Yılmaz’ın da aynı eforu göstereceğinden şüphemiz yok, çünkü zamanlama açısından okul takvimi işin olağan akışında değil olağanüstü hızda götürülmesi gerekliliği getiriyor.
Kuşkusuz bu çalışmaların bir kısmı zorunluluğun getirdiği sıkıntılar, bir kısmı ise göze hitap eden yenileme ve güzelleştirme çalışmaları.
Ve elbette güzel bir sona ulaşmak için kentlinin de fedakarlık yaparak sabretmesi şart.
Bizim altını çizdiğimiz husus, bu çalışmalardaki planlama ve zamanlamanın önemi.
Örneğin okullar bölgesindeki yol çalışmasının zamanlaması tam da okulların açılmasına bu kadar az süre kalmışken doğru mu; ancak bu zamana göre yapılabildiyse de çok acil tamamlanması şart.
Bu arada bir rica da trafikçilerimize…
Işık bulunsun veya bulunmasın özellikle sabah ve akşam saatlerinde trafik akışının tıkanma noktasında olduğu ana arter ve kavşaklarda 1-2 saat olsun birer ekip görevlendirmesi yapın.
Bunu vatandaşın sayısız sesi adına iletiyoruz.
Hele özellikle ışık bulunmayan, Emniyet önü, Gençlik Merkezi önü gibi güya akıllı döner kavşaklarda “kim önce geçecek” didişmesinin bitmediğini hatırlarsak ve önceliğin kimde olduğunun bilinmemesinden kaynaklı yoğun trafik stresinde pek çok kazaya sebebiyet verdiği ve trafiğin iyice tıkanma noktasına aldığı bu noktalarda ekip görevlendirmesinin trafik akışını çok daha fazla rahatlatacağı açık.
Bizim gibi şehir merkezinin sıkışık olduğu kentlerde trafiği akışına bırakırsanız, akmıyor çünkü!