Her sene yaz sezonu Ege, Marmara ve Akdeniz kesimleri YANGIN YERİne dönüşüyor. Biri söndürülür söndürülmez, bir başka yerden yangın haberi geliyor.
Uçaklar, helikopterler, itfaiyeler, ormancılar, jandarma başta olmak üzere tüm kamu, hemen her yaz sezonu seferberlik haliyle bir yangından diğerine koşuyor. Her sene "…'de yangın başladı. Köyler boşaltıldı. … hektar orman alanı zarar gördü. Hayvanlar telef oldu…" benzeri haberler rutinleşti. Başlıklar klişeleşti.
Meslek yaşamımda yazdığım, takip ettiğim orman yangını, belki de yaşımın onlarca katına ulaştı. Her yaz, orman yangınları sanki yıllar önce yazılmış bir filmin senaryosunu tekrar tekrar izliyormuşum hissi uyandırıyor bende.
★
Elbet bu yangınların çeşitli sebepleri var. Kimi hainlerce ateşe veriliyor, kimine sorumsuz vatandaşlarımız neden oluyor, birçoğu da doğal nedenlerden ötürü çıkıyor. Yayılmasına, büyümesine ise rüzgârın yanı sıra hiç şüphesiz en büyük etken, çam kozalakları.
Yangın esnasında her biri havai fişek etkisi yapıyor. Onlarca, yüzlerce metre ileriye fırlayan alev topu şeklindeki kozalaklar, yangının yayılmasına, büyümesine yol açarken söndürme çalışmalarının da kimi anlarda etkisiz kalmasına yol açıyor.
Normal koşullarda birkaç saat, belki de dakikada kontrol altına alınabilecek yangın, büyüdükçe büyüyor. Sonrasında neler yaşandığını birlikte görüyor, canlı yayınlarla izlerken ciğerlerimiz lime lime oluyor.!
★
Şunu vurgulamak istiyorum: Bizim ülkemizde ormanlara çam ağacı yerine niçin, neden ceviz, badem, kestane, zeytin veya aklınıza gelebilecek diğer ağaç türleri dikilmez?
Çam ağaçlarının ülkeye, vatandaşa ne gibi getirisi var, tam olarak bilemiyorum. Bilen biri beni aydınlatırsa mutlu olurum.
Düşünsenize, çam ağaçlarının yerinde zeytin, badem, ceviz, kestane olsa, söz konusu bu alanlar bölgedeki köylülere zimmetlense veya pay edilse, her Haziran, Temmuz ve Ağustos’ta birbirini takip eden yangınları yaşar mıyız, yaşamaz mıyız?
Benimkisi sadece merak.
Belki de çam ağaçlarının çok büyük getirisi vardır da ben bilmiyorum.
★
Ez cümle:
Yangın riskini azaltmak için alternatif ağaç türlerinin (örneğin, zeytin veya ceviz) en azından yerleşim birimlerine yakın belirli bölgelerde değerlendirilmesi, yerel halk için ek gelir kaynakları yaratabilir düşüncemi, gecesini gündüzüne katarak fedakârca çalışan #AteşSavaşçıları’nı selamlıyorum.
#29Haziran #KendimeNotlar #RamazanDemir
Yorum yapın