Bu dönem de çocuk okutmak gerçekten zor. Servis, yemek, harçlık derken masraflar ağırlaştı. İlkokula giden öğrencilerin çok fazla sorunu olmasa da sınıf atladıkça ve yaş ilerledikçe para(harçlık) ön plana çıkıyor.
Servise öğrencisini veremeyen bazı ailelerin çocukları iki otobüsle okuluna ulaşmaya çalışıyor. Belediye bununla ilgili olarak uzak okullara giriş çıkış saatlerinde ek sefer koyarsa iyi olur.
İlkokula giden öğrencisine harçlık veremeyen aileler öğrencisinin yanına genellikle evde yaptığı tost gibi yiyecekleri koyuyorlar. Bu öğrenciler o tostu yemek yerine kantinde satılan yiyecek ve içecekleri tercih ediyor ve maalesef parası olmadığı için alamıyor. Çocuk için ne kadar zor bir durum değil mi?
Okullarda kantin fiyatlarını belirleyen bir komisyon var ve bu komisyonun belirlediği fiyatlara uyan kantinci var mı? İyice bir araştırmak gerekir.
Birde öğretmenlerin isterseniz alın, alırsanız iyi olur dediği kitap ve dergiler var. İlkokulda dergi, ortaokul ve liselerde özellikle İngilizce kitapları ve diğer kaynak kitaplar. MEB, istediği kadar benim gönderdiğim dışında kitap alınmayacak dese de olmuyor işte!
Diğer bir konu da kıyafet meselesi. Küçücük bir okul tişörtü 150 liradan başlıyor. Okullar özel kıyafet belirleyeceğine genel kıyafetleri okullarına uyarlayabilir. Örneğin; beyaz gömlek, lacivert pantolon, lacivert hırka gibi. Okulun ambleminin olması şart değil ki. Zaten öğrenci, belli bir zaman sonra dar geliyor, boyu kısaldı, her sene kıyafet mi alacağım? Gibi nedenlerle okul kıyafetini terk ediyor. Kendine tarz yapıp, o kıyafeti giyiyor.
Birde öğretmen beğenmeme meselesi var. Özellikle ilkokulda herkes aynı öğretmene çocuğunu vermek istiyor. Benim çocuğum “fen lisesine girecekti sıra kaydırdı bu okula kaldı!” diyenler var. Çocuğun durumunu düşünseniz ya… Bu okula kalmış… Hiç böyle bir şey denir mi?
Sistem belli, öğrenciler puana ve not ortalamasına göre nakil olunuyor. Veli illaki çocuğunun A Lisesine girmesini istiyor. Girmesi mümkün değil, yine o okula tercih yapıyor ve sonra da vardır bir yolu diye sağı solu arayıp duruyor. Sisteme kimsenin müdahale etmesi mümkün değil, bunu unutmayalım.

ÇOCUK İYİ OKUL KÖTÜ
Velilerin bazıları kendi çocuklarının mükemmel olduğu düşünerek diğer çocuklara karşı önyargılı olabiliyorlar. Okul kötü, çevre kötü, mahalle kötü velinin çocuğu ise bir melek ve sadece kanatları yok! Böyle bir şey yok. Her öğrenci hata yapabilir önemli olan o hatayı telafi etmek değil mi?
Okullarla ilgili yazacak çok şey var. Bugün konuyu bitirelim ve başka bir zaman devam ederiz.
Yeni eğitim-öğretim yılı tüm öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilere hayırlı uğurlu olsun.