NEDEN MATEMATİK ÖĞRENEMİYORUZ?
Sizlere, aslında hayatın içinde çok önemli bir sorun değilmiş gibi görünen ama zamana kişileri başarısızlık duygusuyla baş başa bırakan matematik öğrenememe durumundan bahsetmek istiyorum.
Bir arkadaşınız vardı ilkokulda ve çok basit işlemleri yapamıyordu. Bir komşu çocuğu ne kadar uğraşırsa uğraşsın çarpım tablosunu ezberleyemedi ya da belki de siz küçük bir alışveriş listesindeki tutarı hesaplamakta güçlük çekiyorsunuz. Uzun yıllardır lise matematik öğretmenliği yapıyorum. Bazı çok önemli temel bilgileri edinememiş öğrencilerle karşılaşıyordum hemen hemen her sene. Lise seviyesine kadar gelmiş, sosyal becerileri çok iyi ve zihinsel bir problemi olmayan öğrencilerin temel sayısal becerilerden yoksun olması çok anlamsız geliyordu bana ta ki diskalkuli terimi ile karşılaşana kadar. Diyeceksiniz ki nedir hocam bu diskalkuli?
Diskalkuli matematik öğrenme güçlüğü şeklinde kısaca ifade edebileceğimiz bir özel öğrenme güçlüğü. Bu başlık altında aslında 3 farklı özel öğrenme güçlüğü var. Biri okuma güçlüğü olarak ifade edilen disleksi, bir diğeri yazma güçlüğü olarak nitelendirilen disgrafi ,sonuncusu da matematik öğrenme güçlüğü olarak adlandırılan diskalkuli.
Bir bireyin diskalkulili olduğunun anlaşılabilmesi için önce ailenin küçük yaşlarda çocuğu gözlemlemesi ve temel matematiksel becerileri (rakam, geometrik şekiller vb.) kavrayıp kavrayamadığını değerlendirmesi çok önemli. Okul süreci başladığında, veli,-öğretmen işbirliğiyle öğrencinin temel bilgileri edinmede zorlandığı farkedildiğinde ne yapılmalı? İşte asıl mücadele burada başlıyor. Bu sorun aşılabiliyor mu? Kesinlikle eğitimle aşılabiliyor. Bunun için önce bir çocuk psikiyatristinin öğrenciye diskalkuli tanısı koyması çok önemli. Tanılanan öğrenci psikiyatrist tarafından MEB'e bağlı Rehberlik Araştırma Merkezi'ne yönlendiriliyor. Bu kurumdan alınan raporla veli ve öğrencinin tercih edeceği bir rehabilitasyon merkezinde özel eğitim uzmanlarının yardımı ile öğrenciyi belli bir seviyeye getirmek mümkün. Bu eğitimin ücretsiz olarak devlet tarafından karşılandığını da vurgulamak isterim.
Eğer çocuğunuz;
- Sayı kavramlarını anlamada,
- İşlem sembollerini (+, -, x , : ) algılamada
- Dört işlem yapmada,
- Çarpım tablosunu öğrenmede,
- Tarih , saat ve zaman kavramlarını öğrenmede,
- Sayıları ve şekilleri gruplandırmada,
- Geometrik şekiileri kavramada,
- Problemleri anlama ve çözmede,
- Rakam ayırt etmede (6-9,4-7 gibi)
Kesirli ifadeleri anlamada zorlanıyorsa en kısa zamanda bir çocuk psikiyatristine başvurmanız günlük hayat becerileri ve akademik eğitimi için çok önemlidir.
Matematik öğrenme güçlüğü ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Mehmet Vehbi Bolak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 11-12 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 4006 Tübitak Bilim Fuarındaki “Diskalkuli Nedir?” stantına uğramanızı tavsiye ediyorum.
Ayşenur DEMİRBAŞ
Mehmet Vehbi Bolak Mtal Matematik Öğretmeni
Yorum yapın