KÜTÜPHANE HAFTASI
Her yıl Mart ayının son haftası Ülkemizde Kütüphanecilik haftası olarak kutlanmaktadır. Haftayla ilgili ülkemizde olduğu gibi Balıkesir ilimizde de korona virüsü nedeniyle kütüphane haftası kısıtlı olarak yapılsa bile bu süreci bol bol kitap okuyarak değerlendirelim. .Burada öncelikle söylemek istediğim ilk şey ne yazık ki ülkemiz artık çok yazan bir toplumdan, çok az okuyan bir topluma doğru gidiyor. Yani çok yazıyoruz, ama ne yazık ki yazdığımız şeyleri, başta kitap olmak üzere hiçbirini maalesef okumuyoruz. Gerçekten bu çok acı bir şey. Ben zaman zaman bu acı gerçeği dile getirmeye çalışıyorum. Biz toplum olarak bilhassa gençlerimiz okumuyor yani toplum olarak okumuyoruz.
Yapılan araştırmalarda ülkemizde geçen yıl 50-60 bin arasında kitap basılmış olup bu gerçekten kitap yazma konusunda çok büyük bir başarı ve gayet sevindirici bir şey. Ancak bunca yazılan kitapları okuma durumumuz nasıl? İşte burada acı gerçek ortaya çıkıyor. TV ye günde 6 saat, internete bağlanmaya günde 3 saat ayıran insanımız maalesef kitap okumaya sadece ve sadece bir dakika ancak ayırabiliyormuş. Yazık ki ne yazık. İngiltere ve Fransa da insanların yüzde 21 i, Japonya nın yüzde 14 ü, İspanyanın yüzde 9 u düzenli kitap okurken Ülkemizde yalnızca on binde bir kişi düzenli bir şekilde kitap okuyormuş. Çocuklara kitap hediye edilme sırasında ülkemiz 180 ülke içerisinde 140.sırada yer alıyormuş. Yine ülkemiz de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer alıyormuş. Yani nasıl oluyor anlamak mümkün değil, Türkiye kitap yayınlama konusunda dünyada 10.sırada olmasına rağmen nasıl olurda yüzde 1 okuma oranına sahip olabilir. Demek ki biz kitapları alıyoruz, kütüphanemize ve vitrinimize koyuyoruz ve süs eşyası olarak tozlanmasını ve paslanmasını bekliyoruz.
Amerika ve Avrupa da dünyanın her yerinde bilgiye ulaşma hususuda Kütüphaneler hala en önemli ve en çok başvurulan yerlerdir. Türkiye de Cumhurbaşkanlığı külliyesinde Avrupa nın en büyük kütüphanesi kuruluyor ve bu Selçuklu, Osmanlı gibi İmparatorluklar kurmuş bir medeniyetin torunları için Sosyo-kültürel, tarihi ve milli bir meseledir.
Yine ülkemizde 600 kadarı üniversite kütüphanesi olmak üzere 1500 Z kütüphane ve okullarda ki kütüphanelerle birlikte toplam 25 bin kütüphane bulunmaktadır. Bunların dışında belediyelere bağlı bin adet kütüphane olduğunu da unutmamak gerekiyor. Yine Kültür Bakanlığıma bağlı 1150 adet kütüphane mevcut olup ayrıca Selçuklu Belediyesinin açtığı 50 den fazla kütüphane olduğunu ve bu hizmetinden dolayı da Selçuklu Belediyesini kutlamamız gerekiyor.
Kitap, kütüphane bizim kültür ve medeniyet hayatımızda vazgeçemeyeceğimiz tarihi bir öneme sahiptir.
İlk emri ‘OKU’ olan bir dinin mensupları olarak, okuma kültürünü gıda gibi su gibi hayatımızın içerisine almamız lazım. Ne yazık ki şimdiki gençlik okumuyor. Zamanımızın gençliğinin dünyasını dokunmatik telefonlar ve internet almış, gençliğimiz bunların esiri haline gelmiştir. Ben her defasında yazılarımda ve gençlerle sohbetimde hep bu konuyu gündeme getirerek bilgi ve okuma kültürünün telefon ve internetle kazanılamayacağını, bunun yolunun ancak ve ancak kitap okumadan geçtiğini anlatmaya çalışıyorum, ama ne yazık ki yeterli olmuyor. Ben kendimden örnek verecek olursam daha ilkokulda masal kitapları ve ortaokuldayken de R.Nuri nin Çalıkuşunu, Yakup Kadrinin Yabanını ve Yaşar Kemalin İnce Memedini ve hatta Tolstoy un Harp ve Sulhunu okumuş ve böylece kitap okuma kültür ve alışkanlığını daha o yaşta kazanmıştım.
Balıkesirimiz bu yönden gerçekten çok şanslı bir il. Başta Valiliğimiz olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ve ilçe Belediyelerinin ve Milli Eğitim Müdürlüğünün başlatmış olduğu her okula kütüphane açılması ve okuma alışkanlığının kazandırılması çalışmalarının başlatıldığını memnuniyetle takip etmekte ve görmekteyiz. Bu ilimiz için gerçekten sevindirici bir şey.
Ülkemizin geleceği çok okuyan, kütüphaneleri ziyaret eden, kitapla haşır haşır, neşir olan, kültüre, medeniyete ve tarihe önem veren gençlerimiz sayesinde şekillenecektir.
Sağlık ve esenlik dileklerimle. . Sağ. Yazar. Aslan TORUN
Yorum yapın