NE ZAMAN UNUTMAYA BAŞLIYORUZ?

Unutmak yaş ilerledikçe daha da sık rastlanılan bir olgu. Bazı şeyleri hep hatırlasak da unuttuklarımız yıllar geçtikçe daha da artacaktır.  Ben eskiden her şeyi aklımda tutar ve yazma ihtiyacı hissetmezdim. Şimdi ise günlük yapacağım işleri not ettiğim ve gün içinde sık sık kontrol ettiğim halde yine de unuttuğum şeyler oluyor.
İnsanlar yaşları ilerledikçe çocuklukla ilgili anılarını daha bir hatırlar oluyor. İlk kez gittiği sinemayı ve sirki, okula başladığı ilk günü, annesinin uyuması için anlattığı masalları unutmuyor.
Yaşlılık unutkanlık ve ileri düzeyde bunama (demans) gibi sorunları da kaçınılmaz kılmaktadır. Vücudumuz eskidikçe yaşlanırız, yaşlandıkça eskiriz. Şu anda Dünyada 36 milyon insan demans hastasıdır ve 65-74 yaş arasındakilerin %3'ü, 75-84 yaş arasındakilerin %19'u, 85+ yaşındakilerin ise %50'sine yakınında demans bulunuyor. Yaşlandığımızda, beyin hasarı oluşturan bir kaza yaşadığımızda vitamin eksikliklerinde, ilaçların yan etkisi olarak, hormon sistemi bozukluklarında ve daha pek çok hastalıkta dikkatimiz ve beyin bellek depolarımız etkilenebilir ve biz unutkan oluruz. Yeni bilgileri kayıt edebilmek için eskilerin bir kısmının unutulması doğaldır ama günlük yaşamımızı etkileyecek kadar unutuyorsak mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmekte fayda vardır. Özellikle her yaştaki unutkanlıklar için altta yatan sebebi bulmak ve gidermek önemlidir.
Yaşlılıkta unutkan olmamak için; mutlaka sosyal kalmaya devam edin, yani diğer insanlarla irtibat kurun, yeni arkadaşlıklar inşa edin. Başkalarıyla geçirdiğiniz kaliteli zamanlar, stresi azaltarak beyninizi korur.
Sigarayı bırakın. Sigara içmek, kalp ve damar hastalıkları riskini arttırarak beyne giden oksijen akışını olumsuz etkiler.
Stresle baş edin. Stres hormonu olarak da bilinen kortizol, zamanla beyne hasar verir. Bu nedenle stresli olduğunuz zamanlarda geçici olarak hafızanızı kaybedebilir veya anılarınızın zayıfladığını deneyimleyebilirsiniz. Eğer stresle başa çıkmayı biliyorsanız, bu sorunu en aza indirmeniz mümkün.
Yeterince uyuyun. Uyku, hafızanızın sağlamlaşması için büyük öneme sahiptir. Bu sayede, sonradan bu anıları hatırlayıp, çağırabilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın. Özellikle de kardiyo ve güç antrenmanları yapmak, yaşlılığa bağlı demans riskini %50'ye kadar azaltabilir.
NOT:Demans; öğrenme, bellek, oryantasyon, dil fonksiyonları ve kişilik gibi mental fonksiyonların bozulması ile karakterize; sosyal ve iş hayatını etkileyen, santral sinir sisteminin progresif nörodejeneratif bir hastalığıdır. Hastalık sinsi başlar ve ilerleyici özellik gösterir.

/////

FERRARİ

1898’de İtalya'da doğan Enzo, demir tamircisi bir babanın oğluydu. Sakat olduğu için askere alınmadı. Otomobil fabrikalarında işçi olarak çalışma hayatına başladı.
Yarışmalarda ve ürettiği otomobil tiplerinde çok başarılı olduğu için İtalya'nın o zamanki lideri Benito Musolini, Ferrariye 30. doğum gününde  “Kumandan” ödülünü verdi.
Alfa Romeo ile bütün bağlarını koparıp kendi Auto Ferrari şirketini kuran Enzo, 1946’da işyerinin bilinmeyen sebepten dolayı iki kez yanması üzerine pes etmeyip, üçüncü kez atölyesini kurdu ve bir yıl atölyeden dışarı çıkmadı. Bir yıl sonra dışarı çıktığında yanında biri daha vardı: FERRARİ FORMULA
1949'da Avrupa otomobil yarışlarında Ferrarı Formula 1’in birinci gelmesi, bu otomobili dünyaca ünlü yaptı. Daha sonra bir yandan otomobil üretimi devam etti, bir yandan da birincilikle sonuçlanan yarışlar...
Lemans yarışlarında Formula 1 en yüksek dereceyi aldı. Üç yıl sonra da Ascari En Üstün Spor Otomobil alanında Ferrari dünya şampiyonu oldu.
Ferrari, Mussolini’den ikinci defa, üstün başarı madalyası olan “Commendatore” ödülünü aldı. Torinolu FIAT şirketi Ferrari şirketinin %50 hissesini satın aldı.
Güney Afrikalı Jody Schecter, 1980’de Ferrari’ye son dünya şampiyonluğunu kazandırdıktan sonra, Enzo Ferrari, özel spor otomobili üretimine geçti. Bu otomobiller dünyanın her yerinde efsanevi bir marka hâline geldi.