MİKROÇİP

Geçtiğimiz günlerde evcil hayvanlara takılacak mikroçip ile ilgili bir haber yapmıştım. Bu haberde de evcil hayvan olan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılmasının zorunlu olduğunu anlatmıştık. Hayvanlarına mikroçip taktırmayanlara ise cezanın kesileceğini de duyurduk.

Zorunlu tutulan bu mikroçip bence geç kalınmış bir durum. Çünkü özellikle yaz aylarında ebeveynler çocuklarına karne hediyesi olarak kedi, köpek alıyor. Eve alınan bu hayvanlar, doğal yaşam alanlarından uzaklaşıyor ve ev hayatına alışıyor. Daha sonrasında kış geldiği zamanda aileler, biz buna bakamayacağız diyerek hayvanları sokaklara bırakıyorlar. Çıkarılan bu mikroçip zorunluluğu ile bu hayvanların sokağa terk edilmesinin de önüne geçilecek. Çünkü sokağa bırakılan o hayvanlar ölüme terk ediliyor. Daha önceden sokakta yaşamadığı için adapte olması bi’hayli zor olacak ve büyük ihtimalle de ölecek.

Bu sebepten ötürü ben hayvanlara mikroçip takılmasını doğru buluyorum. Tabi bu sadece terk edilmelerin değil daha birçok sıkıntının da önüne geçecek. Mesela bunlardan birisi de çalınan hayvanlar. Zaman zaman sosyal medyada veya sokaklarda evcil hayvanların çalındığına dair ilanlara rastlıyoruz. Eğer bu hayvanlarda mikroçip varsa artık kimse kolay kolay sizin hayvanınızı çalamaz. Diyelim ki başınıza geldi çalındığına dair kayıt oluşturduğunuz zaman çipin okutulması halinde hayvanınız size geri getirilecek. Çalınma dışında bu durum kaybolmalar için de geçerli.

Bu çipi taktırmak da gayet kolay. Ortalama 15 dakika içerisinde acısız bir şekilde ister veteriner kliniklerinde isterseniz de İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılabiliyor. Fiyatları da 70 lira ila 160 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Bu zorunlu kılınan mikroçipleri ceza yememek için değil de hayvanlarınızın geleceği için taktırmanız gerekiyor. Unutmamalıyız ki onların da bir canı var. Kendimizi nasıl önemsiyorsak onları da önemsememiz gerekiyor. Ceza olmasa bile bunun taktırılması gerekiyor diye düşünüyorum. Yıl sonuna kadar da umuyoruz ki tüm evcil hayvan sahipleri, hayvanlarına çiplerini taktırmış olur.