"Ağustosun yarısı yaz, yarısı kıştır "
Bu Atasözünü hemen hemen hepimiz biliriz. Anlamı ise şudur: Ağustos ayının ortasından sonra hava soğumaya başlar. Bir ayın ya da dönemin ilk ve son kısımlarının farklı özellikler gösterebileceğini belirtir.
Aşırı sıcaklardan sıkılanlar için artık rahatlayabilir. Ağustosun yarısına 2-3 gün kaldı. Yaz gerçekten çok çabuk geçiyor. Kış hemen geliveriyor. Yay-Kış derken ömürler de geçip gidiyor. Bir abimiz şöyle demişti: “Az bir ömrüm kaldı. 78 yaşındayım. Sağlık sorunum da yok. Ancak, yanıma gelenler uzun süre gitmiyor ve hayatımdan zaman çalıyor.”
Yaş almış kişilerle onların istediği kadar vakit geçirmek en iyisi.  Gerçekten az bir zamanda yapacakları çok şeyleri olabilir.
Neyse gelelim kışa. Kış kapıda ve en büyük sorunlardan biride doğalgaz. Yakmasan olmuyor, yaksan cebin yanıyor. Çok zor bir durum. Rabbi, bu ısınma konusunda herkese kolaylıklar versin.
Özellikle yaz tatilinde olan öğrenciler içinde “yaz tatili” çok çabuk geçer. Aslında hızlı geçen bir zaman yok. Dünyanın her yerinde 1 gün 24 saat ve bu zamanı nasıl kullanacağımız bize kalmış.

YAZ MEVSİMİ NEDEN ÇABUK GEÇİYOR?
Yaz, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yazda gerçekleşir. Dünya ısıyı depo ettiği için en sıcak günler genellikle yaklaşık iki ay sonra ortaya çıkar. Sıcak günler Kuzey Yarım Kürede 21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Küre'de ise 22 Aralık ile 21 Mart arasındadır.
Yazın gündüzler uzun olduğu için insanlar dışarıda uzun uzun vakit geçirebiliyor. Güzel yaz sabahlarında, uzun yürüyüşler yapmak, bisiklet sürmek, koşmak kimseye zor gelmiyor. Bu nedenle yazın kışa oranla çok daha fazla bedensel hareket yapmaya başlıyoruz. Spor sadece bedene değil, beyne de çok iyi geliyor ve kendimizi daha iyi hissediyoruz. Yazın çabuk geçtiğini düşünmemizin sebebi yaptığımız bu etkinlikler.
Dünyada her ülke 4 mevsimi yaşamaz. Biz ülke olarak bu konuda gerçekten şanslıyız. Bizim ülkemizde bazen 1 günde bile 4 mevsim yaşanır.
İsveç, Norveç ve Finlandiya, yazı pek yaşayamayan ülkelerdir. Buna karşılık Kolombiya, Ekvador, Kenya, Endonezya, Maldivler, Singapur ve kuzey bölümüyle Brezilya'da yalnızca yaz mevsimi yaşanır.
Balıkesir de ise iklimi nedeniyle Sonbaharı pek yaşamaz ve birden kışa geçiş yapılır.
Mevsimlerden Yakınanlara
Bir gün köyde bir grup adam toplanmış sohbet ediyorlarmış. Önce havadan sudan sohbet etmişler. Konu sonunda sıcak ve soğuğa gelmiş ve içlerinden birisi: 
– Şu insanoğlu haline şükretmesini hiç bilmez; kışın soğuktan, yazın sıcaktan yakınırlar, demiş.
Konuşmaya kulak misafiri olan Nasreddin Hoca:
– Öyle deme adam, bak bahara kimsenin bir şey dediği var mı? demiş.

YAZ GEÇTİ
Bütün yaz
Kuyunun başında yedik
Akşam yemeklerini
Cevizler iç tuttu
Bademlerin kabukları kurudu
Ayvalara sindi gün ışığı
Yaz geçti
İçeriye aldık
Masayı sandalyeyi
Karıncalar ortalardan çekildi
Kuyunun taşında arılar yok
Boş kova devrik durur şimdi
ŞİİR:Necati Cumalı