Kediler neden hep dört ayak üstüne düşer?

Neden kedilerin dokuz canlı oldukları söylenir, neden bu yakıştırma başka bir hayvan için değil de kediler için yapılır diye hiç merak ettiniz mi?
Bu yakıştırmanın kökeninde kedilerin yüksek bir yerden düşerken vücutlarını ustaca döndürerek, yere ayaklarının üzerinde inme konusunda gösterdikleri olağanüstü kabiliyet yatar.
Üstelik boyutlarının da bir önemi yoktur. En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün kediler, düştüklerinde ciddi bir efor sarf etmeksizin görünmez iniş takımlarını aktive eder gibi düşüşü adeta inişe çevirirler. Ancak kuşkusuz bu kabiliyet, kedilerin yaralanmayacakları anlamına gelmez. Kedinin düşmeden kaynaklı göreceği hasar, düşüş şekli, yüksekliği, kedinin yaşı ve hasta olması gibi faktörlere bağlı olarak değişir.  Bu üstün kabiliyetin, bilimsel açıklamasının yapılmadığı çağlarda kedilerin dokuz canlı olduğuna gerçekten inanılmış mıdır yoksa bu deyiş, bu yeteneğin altını çizmek için mi üretilmiştir bilmiyoruz ama bugün kedilerin sahip olduğu aerodinamik kabiliyetin nedenlerini açıklayabiliriz.

Kediler dört ayak üstüne inmeyi nasıl başarıyor?
Kedilerin sahip oldukları güçlü refleksler, düşme başlar başlamaz adeta eş zamanlı olarak yerin yönünü tespit edebilmelerini ve havadayken vücutlarını yere ilk önce ayakları değecek şekilde çevirebilmelerini sağlar.
Düşüş yüksekliği, bacakların iniş şokunun ne kadarını karşılayabileceğini belirler. Düşen kedileri tedavi eden veterinerler, alçaktan düşen kedilerin (örneğin birinci kat) daha yüksekten (örneğin beşinci kat) düşen kedilerden daha kötü yaralandıklarını gözlemlemişlerdir. Bunun daha uzun düşüş süresinin kediye beden rotasyonunu tamamlayabilmesi için zaman kazanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Kedilerin köprücük kemiği yoktur. İnsanlarda ki 24 omurgaya karşılık, kedilerin 30 omurgası vardır. Bu durum esneklerinin artmasına ve omurgalarını havada hızlı bir şekilde döndürebilmelerine olanak sağlamaktadır.
Kedinin iç kulak yapısının vestibüler sistemi denge ve uzaysal oryantasyonu sağlamak konusunda oldukça gelişmiştir. 6 haftalık olan bir kedi doğalarının armağanı olan bu yeteneği kullanmaya başlayabilir.
Hz. Muhammed’in kedinin sırtını sıvazladıktan sonra 4 ayak üstüne düştükleri bilgisi ne kadar doğru?
Sorudaki bilgiyi doğrulayan bir kaynağa rastlayamadım. Bununla beraber, bu bilginin doğru olmaması en doğrusudur. Zira, Hz. Muhammed (A.S.M.) Efendimizden önce kedilerin dört ayak üstüne düşmediklerine dair hiçbir delil yoktur.
Kaldı ki, bir mucize olarak bir kedinin böyle bir hareketi öğrenmesi söz konusu olsa bile, bunun bütün kediler için söz konusu olması düşünülemez. Zira, "taşların tesbih etmesi, suyun akması, kurdun konuşması, hurma kütüğünün inlemesi" gibi fertler için söz konusu olan hiçbir bir mucize, o türün bütün fertleri için geçerli olmadığı bilinen bir gerçektir. Demek ki, kediler bu şekilde yaratılmıştır.