Severek yediğimiz paketli gıdaların içinde sevgimizi hak etmeyen pek çok zararlı madde var! Satın aldığımız gıdaların içinde hangi maddelerin bulunduğundan ne kadar haberdarız? Sık sık tükettiğimiz birçok işlenmiş gıdanın içerisinde yer alan toksin maddeler sağlığımız için ciddi şekilde risk teşkil ediyor. İşte temkinli yaklaşmamız gereken 9 gıda maddesi:
1-Palm yağı
Mısır yağı, soya yağı ya da palm yağı hidrojenle birleştiğinde katı hale geçer ve trans yağ haline gelir. Bunlar paketlenmiş gıdaların taze kalmasına yardımcı olur. Böylece gıdalar bayatlamadan ve bozulmadan uzun süreler süpermarket raflarında kalır. Ancak trans yağ içeren abur cubur gibi gıdalar kötü kolesterol olarak bilinen LDL ve trigliserit seviyesini artırır, iyi kolesterol olan HDL’yi ise düşürür. Bu yağlar ayrıca kronik hastalıklara yakalanma ve kalp krizi geçirme riskini artırır. Tüm bu olumsuz etkilerinden dolayı palm yağı gibi trans yağlardan uzak durmaya, paketlenmiş ve kızartılmış gıdaları tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
2-Rafine edilmiş tahıllar
Tahılların raf ömrünü uzatmak için besinler rafine edilir. Bu işlemle tahılların kepek ve tohumları çıkarılır ve tahıllarda bulunan lif, vitamin ve mineraller kaybolur. Rafine edilmiş tahıllar lif ve diğer besin maddelerinden yoksun oldukları için vücut tarafından oldukça hızlı bir şekilde sindirilirler. Dolayısıyla kan şekerinin hızla yükselmesine neden olurlar. Bu sebeple tercihinizi rafine edilmiş tahıllardansa lif açısından zengin ve besin öğelerini kaybetmemiş esmer pirinç, tam buğday unundan yapılmış makarna, tam buğday ekmeği ve yulaf ezmesi gibi tahıllardan yana yapmalısınız.
3-Yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS)
Katkı maddelerinin belki de en kötüsü yüksek fruktozlu mısır şurubu. Tüketilen rafine şeker miktarı son 40 yılda azalmış olsa da HFCS tüketim miktarı 20 kat arttı. HFCS vücudunuzdaki trigliserit miktarını artırır, yağ depolayan hormon seviyelerini yükseltir ve yüksek miktarda kalori almanıza neden olarak kilonuzun artmasına yol açar.
4-Sodyum benzoat ve potasyum benzoat
Bu maddeler de yine gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Ancak tiroid hasarına sebep olurlar ve kanserojendirler. Plastik asitli içecek şişeleri ısıya maruz kaldığında ve koruyucu maddeler askorbik asitle (C vitamini) bileştiğinde ciddi şekilde tehlikeli hale gelirler.
5-Butile hidroksianisol (BHA)
BHA kansere neden olabilecek diğer bir koruyucu. BHA’nın görevi bozulmaların ve gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek olarak açıklanabilir. FDA tarafından güvenli olarak kabul edilse de bu madde endokrin sistemi etkileyerek hormonlarda ciddi şekilde dengesizliğe neden olabilir. Gıda ürünlerinin yanı sıra kozmetik ürünlerinde de bulunan BHA’nın olumsuz etkilerinden korunmak için satın aldığınız ürünlerin etiketini okumaya dikkat etmelisiniz.
6-Sodyum nitratlar ve sodyum nitritler
Bu iki farklı koruyucu madde pastırma, sosis ve sucuk gibi işlenmiş etlerde bulunur. Bu suçlulardan bazılarının diyabete yol açabileceği, kolon kanserine ve metabolik sendroma neden olabileceğine inanıldığından siz siz olun her zaman taze ve organik etleri tercih ederek sağlığınızı koruyun.
7-Katı yağ
Damar tıkanıklığına ve obeziteye neden olan katı yağlı gıdalar aynı zamanda metabolik sendrom riskini de artırır. Bu yüzden katı yağ içeren gıdalardansa zeytinyağ ve yer fıstığı yağını ya da Omega-3 içeren doymamış yağ asitlerini tercih etmeniz çok daha sağlıklı olur.
8-Yapay renklendiriciler-Gıda boyaları
Yapay renklendiriciler adrenal, kolon, mesane, böbrek ve beyin kanseri ile bağlantılı bulunmuştur. Özellikle çocukları hedefleyen gıdalarda fazlaca kullanılan bu maddelerden uzak durmak için kimyasal maddeleri en az içeren, yapay renkler barındırmayan, olabildiğince doğal gıda ürünlerini seçmelisiniz.
9-Monosodyum glutamat (MSG)
Monosodyum glutamat işlenmiş bir lezzet artırıcı. Et ve peynir gibi bazı doğal ürünlerde bulunan glutamatların vücuda nasıl zarar verdiği hala tartışılsa da yüksek miktarlardaki glutamatın beyni olumsuz etkileyebildiği ortaya kondu. Bu yüzden beslenmenizde MSG gibi kimyasal lezzet artırıcılar yerine doğal lezzet artırıcılara yönelmelisiniz.
Yorum yapın