“Beşer Şaşar”
İnsanız ve gerçekten zayıfız. Zaaflarımız var. Hayır diyemediğimiz anlarımız var. İnsan zayıf yaratılmış bir varlıktır. Bu zayıflık insanoğlu dünyaya gelir gelmez kendini göstermeye başlar. İnsan dışındaki canlıların yavruları hemen bulundukları ortama uyum sağlarlar. Bu süre yeni doğan bir çocuk için en az 1-2 yıldır.
İnsan çok hassas bir canlıdır. Ne fazla sıcağa gelebilir ne fazla soğuğa... Ne açlığa dayanabilir ne susuzluğa... Bir mikrop onu yere serer. Bir kuyruklu yıldız onu korkutur. Geçmişi düşünür, üzülür. Geleceği düşünür, endişe eder.
Bir de ”beşeri zaaflarımız” vardır. Dünya malına düşkündür. Cimridir. Bir çuval parası olsun ikinci çuvalı ister. Acelecidir. Her şeyin hemen olmasını ister. BU dünyayı öbür dünyaya tercih eder.
Övülmesini çok sever. Yaptığını sever, beğenir ve gururlanır. Hâlbuki övündüğü şeylerde kendisinin hissesi pek azdır. Mesela, sesinin güzelliğiyle iftihar eder. O güzel sesi ona verenin Allah olduğu hatırlamak istemez. İnsanın yaradılışında hizmetten kaçmak, ücrete koşmak vardır. Bir iş yapılacağı zaman kimse ortalıkta görülmek istemez. Fakat ücret ve mükâfat zamanında, herkes talip olur. İnsanoğlu bahane üretmekten hoşlanır. Müspet alanlarda bir varlık gösteremeyenler, birtakım bahanelerle kendilerini avuturlar. Nedense kendi kusurlarını görmek istemezler.
İşte, insanın içinde böyle nice zaaflar vardır. Bu zaaflar, insanı kötü yola sürükleyebilir. Meleklerde böyle zaaflar olmadığından, onlarda mücadele de yoktur. Mücadele olmayınca, terakki de söz konusu değildir.
İnsanın meleklere üstünlüğünün mühim bir sırrı, bu zaaflarında gizlidir. Fıtraten cimri bir insanın, nefsini aşarak cömertlikte bulunması, elbette kolay bir şey değildir. Nefsini medhe meyilli bir kişinin, “Bütün medih ve muhabbet Allah’adır. Bütün iyilikler, güzellikler O’ndandır.” diyebilmesi şüphesiz çok önemlidir.
Yaşadığımız süre içerisinde zayıf yaratıldığımızı unutmadan hareket etmemiz ve öbür dünyayı düşünerek hareket etmeliyiz. Unutmayın, “Allah kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez.”

ZAYIFLIKLA İLGİLİ SÖZLER
** Zayıf yönetici, en son konuştuğu kişinin önerdiği yöntem ve yolu seçer.
** Kadın sözü dinlemek, Erkeğin zayıf olduğunu değil, Emanetine değer verdiğini gösterir. . !
** Zayıf karakter bir günah değildir ama insanı günaha götürür.