İlişkilerde ve iletişimde ‘HAKLISIN’ demek ne kadar önemli bir kelime. Aynı biçimde çoğu kişinin başaramadığı zor bir kelime…
Neden mi zor? Çünkü karşısındakinin haklı olduğunu kabul etmek, üstüne bir de bunu dile getirmek çok önemli bir beceridir ve herkes bunu başaramaz!..
İletişimde, sorunlar çoğu zaman bu sebepten ortaya çıkar. Oldukça basit bir konu veya sorun bile ‘HAKLISIN’ dendiğinde kolayca kapanacak iken bu sözcük söylenmediği için gereksiz bir şekilde uzar gider. Aslında bu sihirli sözcüğü ifade eden kişi, kendinden bir şeyler kaybetmediği gibi, ilişkisinde de çok şey kazanır. Fakat buna buna rağmen günlük yaşamda insan ilişkilerinde pek telaffuz edilmeyen bir kelimedir; ‘HAKLISIN!’
Bazı kişilerde ‘HAKLISIN’ demek nedense kaybetmek gibi algılanıyor. Bu tip kişiler, birine ‘HAKLISIN’ dediğinde, kendi kaybetmiş, karşısındaki kazanmış gibi hissediyor ne gariptir ki!..
Aslında çocukluktan başlıyor, haklılık peşinde koşmalar. İki çocuk tartışırken bile daima ‘bir haklılık yarışı’ vardır, aralarında…
Her yaş grubunda insanları, hep bir ‘haklılık/haksızlık’ kavramı sarmış durumda. Çünkü çocuğundan yetişkinine hep bir suçlu arama peşindedir insan. Aslında haklıyı, haksızı değil de sorunu anlamaya çalıştığında ve ortada gerçekten haksızlığa uğramış biri varsa eğer ona ‘HAKLISIN’ diyebildiğinde hem ilişkiye katkı sağlamış hem de psikolojik olarak kendine katkı sağlamış olur…
‘HAKLISIN’ demenin birçok yolu var da bence en makbul olanı, samimi, içten ve inanarak söylenenidir. İnsan üzülmüş, kırılmış bile olsa, haklı olduğunun onaylanması, kendini iyi hissetmesini sağlar, yatıştırır!..
‘HAKLISIN’ diyebilmek güzeldir ama bu bir kaçış kelimesi olmamalıdır. Öte yandan ‘HAKLISIN AMA…’ diye devam eden cümlelerinde ardı arkası kesilmez. O ‘ama’lar, uzayıp gider. En güzeli eğer birinin haklı olduğunu düşünüyorsak bunu tüm samimiyetimiz ile ve yalın biçimde ifade etmeliyiz. ‘Ama’lara ya da açıklamalara boğduğumuz bu sihirli sözcük, etkisini kaybeder aksi halde!..
Peki, siz; haksız olduğunu fark edenlerden misiniz? Haksız olduğunuzu fark ettiğiniz de ne yaparsınız? Kolayca ‘HAKLISIN’ diyebilir misiniz? Yoksa Hala kendinizde haklı bir yan bulmak için çabalayanlardan mısınız? Siz her koşulda hep haklı olanlardan mısınız? Yoksa haklı olana hiç gocunmadan komplekslerden uzak biçimde ‘HAKLISIN’ der misiniz?..
Yorum yapın