Gelir eşitsizliği tüm dünyada karşımıza çıkmaktadır. Bu durum ülkemizde de çözüm bekleyen önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Gelişmekte
olan ülkelerin gelişmiş ülkelerin hayat standartlarına yaklaşabilmesi hatta onları geçebilmesi öncelikle ekonomik nimetlerinin toplumsal sınıflar ve bireyler arasında âdil şekilde paylaşılmasıyla olur.
Gelir eşitsizliği neden olur?
Gelir dağılımındaki eşitsizliğin makro düzeyde nedenleri; miras yoluyla elde edilmiş servet, devletin küçülmesi ve sosyal politikaların kısıtlanması, ülkenin maliye politikası, vergi sistemi, küreselleşme süreci, toplumdaki geleneksel ilişkiler, nüfusun ve işgücü piyasasının yapısı olarak sıralanabilir.
Gelir dağılımı adaleti nasıl sağlanır?
Kamu otoritelerinin gelirin dağılımında adaleti sağlamaya yönelik çeşitli araçları kullandıkları bilinmektedir. Bunlar arasında doğrudan gelir transferlerinin, vergi indirimlerinin ve tarımsal ihracata verilen desteklerin etkili araçlar oldukları yapılan araştırmalarla da saptanmıştır (Santos vd., 2009:601).
Gelir eşitsizliği nasıl önlenir?
İstihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması; gelir eşitsizliğinin ve yoksulluğun azaltılmasında en önemli faktördür. Çalışma koşullarının sendikalı olmayan işçilere göre daha iyi olması, sendikalaşma oranının yükselmesinin gelir dağılımını işçiler lehine değiştirmesi ile sonuçlanır.
Gelir eşitsizliği nasıl ölçülür?
Eşitsizliği ölçmek için, genellikle, literatür de standart ölçüm olarak GİNİ Katsayısı kullanılmaktadır. GİNİ Katsayısı sıfır ile bir sayıları arasındaki değerleri alır. Gelir dağılımının tam eşit (herkesin aynı gelire sahip olması) olması durumunda GİNİ Katsayısı sıfıra eşittir.
Eşitsizlik neden var?
Günümüzde kapsamlı veri setleri üzerinden gelir eşitsizliği alanında önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar eşitsizliklerdeki temel sorunun kalkınma, nüfus ya da büyümeden ziyade küresel ve ulusal gelir dağılımı ve çalışma hayatındaki köklü değişikliklerle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor.
Gelir eşitsizliğinde Türkiye kaçıncı sırada?
Dünya Bankası verileri de dünyadaki gelir dağılımı eşitsizliğini ortaya koyuyor. 2022 veya buna yakın en yakın yıl verileri dikkate alındığında Türkiye 130 ülke içinde 28. sırada bulunuyor. Yani, Türkiye dünyada gelir dağılımı eşitsizliğinin en kötü olduğu 28. ülke konumunda.
Gelir dağılımını etkileyen faktörler nelerdir?
Gelir dağılımını etkileyen makro ekonomik faktörlerden; ekonomik büyüme hızı, enflasyon, işsizlik, küreselleşme, teknoloji ve kamu gelirleri bağımsız değişkenler olarak ele alınmıştır. Gelir adaletsizliğini ölçme yöntemlerinden biri olan gini katsayısı ise bağımlı değişken olarak ele alınmıştır.
GELİR EŞİTSİZLİĞİ
Yorumlar
Yorum Yazmak İçin Tıkla
Yorum yapın