Bugün 20 Şubat 2025 Perşembe..
Not düşüyorum çünkü gelecekte Gaziosmanpaşa Mahallesine yapılan, 4 etaptan oluşan yaklaşık 2 bin 300 konutluk TOKİ’nin yaşayacağı en büyük sorun hemen dibindeki şehir çöplüğü olacak. Şimdiden dairelerini teslim alanlar çöp kokusundan duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlar.
Zaten iki ihtimal var ya şehir çöplüğü yanlış yerde ya da TOKİ’ler.. Başka bir ihtimal yok. Yaz aylarında kimi zaman şehir çöplüğünden buram buram yayılan pis kokular Gaziosmanpaşa Mahallesi bir yana Bahçelievlere kadar ulaşıyor.
***
Öncelikle doğru tespit yapalım. Şehir çöplüğünün şu sıralar taşınmasının ihtimali bile yok. Çünkü çöplüğe merhum Belediye Başkanı Sabri Uğur zamanında AB projesi yapıldı. Projeyi bir dönem sonraki Belediye Başkanı İsmail Ok, tamamlayarak hizmete açtı. Yüzde 86’sı hibe katkısıyla yapılan proje merhum kurucu Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, zamanında daha büyütüldü. 2016’da 150 bin ton Balıkesir’in iki merkez ilçesi, Edremit Körfezi, Marmara bölgesi ve kırsal alandan gelen Kepsut, Dursunbey, Bigadiç, Savaştepe, İvrindi, Balya’nın da katı atıkları Balıkesir merkezde toplanmaya başlandı.
Proje harikaydı çöpler yani katı atıklar yakılarak enerjiye dönüştürülüyor, ilçelerdeki vahşi depolamanın önüne geçiliyor hatta ve hatta 50 bin haneye enerji sağlanıyordu. Balıkesir Türkiye’ye örnek gösteriliyor, Avrupa Birliği’nin istediği bir şehir haline geliyorduk.
Yanlış hatırlamıyorsam o dönemde 100 kilo ayrıştırma sonucu çöp 15 kiloya indiriliyordu. Ardından gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, projeye ilaveler yaptı. Projeye yeni ilçeler dahil oldu, ilçelere atık dökme istasyonları yapıldı sadece projenin ikici etabında o günün parasıyla 4 milyon Avro’ya iş makineleri, konteynırlar alındı. Bugün gelinen noktada ilçelerden alınan çöpler TIR’lar vasıtasıyla Balıkesir merkeze taşınıyor. Düşünün her gün ilçelerden merkeze TIR’larca katı atık adı altında çöp geliyor.
Tabi gelecek hatta yakın gelecek bu şekilde tahmin edilmedi. Balıkesir’in talihsizliği de bu olsa gerek.
Balıkesir Adliye Sarayı açıldığında 50 yıl bina sorunu yaşanmaz diyenler 29 yıl sonra Sarayın yetmediğini öngöremedi. Ek binalar ile icralar başka binaya taşındı, bekleme salonları yani koridorlar odalara dönüştürüldü, mahkeme salonları yetersiz hale geldi. Hem BARO hem avukatlar hem de adliye çalışanları çalışma ortamından duydukları rahatsızlığı her alanda dile getirir oldu.
Nedense bana da çok tanıdık geldi.
Neyse konudan sapmayalım..
***
Balıkesir’deki artan çöp problemi yakın gelecekte şehri yönetenlerin başını fena ağrıtacaktır. “Çöplük taşınsın ters biz poyrazda şehri pis kokular sarıyor” derken çöplüğün neredeyse dibine Gaziosmanpaşa Mahallesi’ne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ aracılığıyla binalar yapıldı.
Tabi ki konut ve barında günümüzde bir ihtiyaç olmanın ötesinde önemli sorun, Devlet-i Aliyye de bu sorunu görüp bakanlık kanalıyla Toplu Konut Projeleri üretiyor. Bu konutlar olmasa sorun daha da büyür fakat bizim konumuz yine bu değil..
İlçelerin çöpünü de alan Balıkesir merkez şehir çöplüğü şehre yakın mıydı? Uzak mıydı? derken bu sorulara artık cevap aramaya gerek kalmadı, çünkü çöplük TOKİ’lerle birlikte artık şehrin yanı başına hatta kimilerine göre içine kadar girmiş oldu.
Bunları yazarken de kulaktan duyma sözler ile sorunu dile getirdiğimizi düşünmeyin. Çünkü şimdiden TOKİ’deki bazı hak sahipleri CİMER’e yaşadıkları şehir çöplüğü sorununu şikayet olarak bildirmiş durumda. Bazı hak sahipleri ise Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli’nin kapısının yolunu tutmuş dertlerini bir bir anlatmış. Başkan Şehirli de konunun takipçisi olduklarını kendilerine iletmiş.
Kaldı ki bence de ancak takipçisi olur. Bence çöplükteki bu dev projeyi sonlandırmak ya da çöplüğü başka yere taşımak Altıeylül Belediyesi’nin boyunu aşan bir iş. Hatta borç ödemekle cebelleşen Büyükşehir Belediyesi’nin bile gündeminde olmayan bir süreçten bahsediyoruz.
Peki vatandaş ne yapacak!
Temiz ve huzurlu bir ortamda yaşama hakkını aramaya devam edecek. Göreceksiniz insanlar G.O.P, TOKİ’deki dairelerine taşınmaya başladıkça çöp eylemleri, tepkiler artacak. Siyasiler kenara sıkışacak ve seçim kazanmak adına şehir çöplüğünü gündemlerine alacak, proje ve vaatler verecekler.
Sürecin uzun ve saçma olduğunun bende farkındayım amma olacaklar öngörü şeklinde aynan böyle olacaktır.
Vatandaş, yurttaş hakkını ne kadar çok taşkınlığa sebebiyet ya da başkasını rahatsız etmeden sadece siyasileri rahatsız ederek bu işi çözerse Balıkesir şehir çöplüğü sorunu da o denli çabuk çözülecektir.
Organize Sanayi Bölgesi ile şehir arasına sıkışan, şehrin o bölgeye doğru büyümesini engelleyen Savaştepe yolu üzerindeki şehir çöplüğü veya belediyecilerin diliyle katı atık tesisi çok ama çok gün gün büyüyen gelişen Balıkesir’in canını sıkacak gibi duruyor.
***
Unutmadan TOKİ-çöplük meselesi başta olmak üzere toplumsal sorunlara eğilmeyi kendisine bir görev atfeden BİRLİK GAZETESİ’nin sayfalarının siz kıymetli heşehrilerine kamuoyuna ve topluma duyurmak adına sonuna kadar açık olduğunu da bir kez daha hatırlatmak isterim.
Saygılarımla.
Yorum yapın