EVLİLİK DE HAYAL OLDU

Yakın zamanda evlenecekler tekrardan bir düşünmesi lazım. Çünkü gerek mobilya, gerek ev fiyatları gerekse beyaz eşya ve bunun gibi daha birçok ürün satın almak gerekiyor. Şuanda bu ürünlerin hepsi çok ciddi derecede zamlandı. Yani ev dizmek isteyenlerin cepleri ciddi anlamda yanıyor. Tabi evlenmek demek sadece mobilya gibi evin içini düzmek ile bitmiyor. Bunun düğünü, takısı yemeği gibi uzun bir yolu var. Bu yolların hepsi de para ile yapılıyor. Geçtiğimiz gün mobilyalar ile ilgili bir araştırma haberi yapmıştım. Burada esnaf da vatandaş da mobilya fiyatlarından oldukça rahatsız. Herkesin şikayet ettiği tek bir konu var: alım gücü. Alım gücümüz ciddi anlamda düştü. Bir şey almak için aylarca çalışmamız gerekiyor. En basitinden sadece bir oda için koltuk takımı almak isteğimizde 15-20 bin liralara kadar çıkan ürünlere bakmak zorundayız. Tabi evde de sadece 1 oda olmadığını düşünürsek birden fazla odayı düzmek gerekiyor. Hatta şuanda evlenmek değil, mobilyalardan sadece bir kısmını değiştirmek bile zor gözüküyor. Şuanda evlenmek için 100 bin lira gibi bir para ayırsak da bunun yeteceğini zannetmiyorum. Hadi evi düzmeyi bir şekilde ayarladık diyelim. Düğünü de en uygun yollar ile yaptık. Düğünden gelecek paraları yaptığımız borçlara kapatırız da diyemeyeceğiz.

Altın fiyatları bu kadar yükselmeden önce düğünlerde altınları çok fazla görüyorduk. Ancak altın piyasasının ciddi derecede yükselmesinin ardından düğünü yapsanız da o altınları görmeniz pek de mümkün olmayacak. Çünkü bir çeyrek altın bile şuanda bin 500 lira civarında. Piyasanın böyle devam etmesi durumunda kim kime takacak? Asgari ücret ile geçinen bir aile aldığı 4 bin 250 lira kadar bir para ile ev mi geçindirecek yoksa başkasının düğününde altın mı takacak? Bunları da göz önüne alacak olursak eğer evlenecek birisi ne evini düzebilir ne de düğünü adam akıllı yapabilir.

Bu konuları da aşıp borçla bir şekilde düğünü yaptık diyelim. Düğünden sonra 1 ila 2 kadar ödemesi sürecek bir taksit var. Her şey yoluna girdi. Ödemeler düzenli olarak yapılıyor, ucu ucuna ayı geçiriyoruz. Kısa bir süre sonra daha borçlar bitmeden bir de çocuğunuz oldu. Hadi bakalım düğün masraflarını mı ödeyeceksiniz, evi mi geçindireceksiniz yoksa çocuğu mu büyüteceksiniz. Bunların 3’ünün bir arada olması için ya çok güzel bir maaş alıyor olmanız lazım yada düğünü borçsuz harçsız yapmanız lazım. E borçsuz harçsız yapamadıysanız da önümüzdeki dönemlerde başınız çok ağrıyacak. Evlilik masraflarını da en basit şekilde kısaca özetlediğimize göre şimdi evliliği şu dönemde düşünüyor musunuz? Bu kadar masrafın altından kalkabilecek misiniz? Evlenmek artık fazlasıyla zor. Ama bunların dışında şöyle de bir durum var. Şu geçirdiğimiz ekonominin dalgalı zamanlarında ne zaman evlenirseniz evlenin, bir sonraki güne göre ucuza evlenmiş olacaksınız. Şuanda mobilyacıda, beyaz eşyacıda gördüğünüz 5-10 bin liralık ürünler yarın daha da zamlanacak. Dün bugünden ucuz, yarın bugünden pahalı. Evlenecek olan herkese şimdiden kolay gelsin diyorum.